Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Czy znacie jakiś program podobny i prosty taki jak Ulead Video Studio?
Kdenlive, Openshot.
szkoda tylko ze zaden z ww i linuksowych programow nie dorasta nawet do piet FinalCut/AdobePremiere
pink napisał(-a):
szkoda tylko ze zaden z ww i linuksowych programow nie dorasta nawet do piet FinalCut/AdobePremiere
Nie każdy potrzebuje takich narzędzi:
oli napisał(-a):
Czy znacie jakiś program podobny i prosty taki jak Ulead Video Studio?
Do prostych rzeczy powinien wystarczyć http://fixounet.free.fr/avidemux/
Próbowałem z wieloma - obecnie do prostych rzeczy używam openshot, ale jest trochę niestabilny. Próbowałem też Cinelerra - fajniejszy i większe możliwości, lecz obsługuje bardzo mało formatów i też często się wywala. Póki co do obróbki Video nie znalazłem dobrej alternatywy pod Linuxem.
nie ma alternatywy, przetestowalem wszytko albo niestabilne albo nadaje sie tylko do obrobki filmow na poziomie przedszkola.
Nie każdy potrzebuje takich narzędzi:
Od przybytku glowa nie boli.
U mnie na Ubuntu kdenlive działał dobrze w wersji 0.8.1, późniejsze wersje wywalały się na wczytywaniu plików video (Drag and Drop)
Kiedyś potrzebowałem czegoś na szybko, żeby zrobić film na angielski (wybuchy = celujący x3), zainstalowałem Kdenlive, i chodziło mi dobrze, no, czasem się wywałało, ale dość rzadko (dużo rzadziej niż większość Kaplikacji, non stop segfaulty na KDE łapałem, teraz na i3wm siedzę) . Nie pamiętam już jaka to wersja była, ale to w zeszłym roku. Innych nie próbowałem, bo to mi wystarczało.
Dlaczego używać programów do obróbki wideo pod linuksa? To tak jakby kupując samochód powiedzieć dealerowi "proszę bez siedzeń, lubię się męczyć". Na Windowsie, Vegas Pro i Fincal Cut nie mają sobie równych.
termit.nator napisał(-a):
Dlaczego używać programów do obróbki wideo pod linuksa? To tak jakby kupując samochód powiedzieć dealerowi "proszę bez siedzeń, lubię się męczyć". Na Windowsie, Vegas Pro i Fincal Cut nie mają sobie równych.
Ponieważ używamy linuxa.
To tak jakby kupując sobie samochód kazać sobie zamontować siodełko od roweru.
nie problem uzywac jak jest co, a final cut nie dziala ani na linuksie ani na windowsie,
jak by dzialal to napewno lepiej niz na macu.
final cut pro jest dobry do wersji 7 potem to juz rownia pochyla.
czekamy na lightworks, ale poki co to duzo szumu a efektow nie widac.
ja używam openshot, nie ma wielu opcji ale podstawowe bajery, montaż i kompresję w w danym formacie daje rade zrobić. Do tego nawet początkujący metodą prób i błędów da rade go ogarnąć.