Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
I nie dziwie się. Jak widać wstaje pierwszy:
pablo@lena:~$ ls -l /etc/rc0.d/|head razem 4 lrwxrwxrwx 1 root root 18 sty 10 20:20 K01minidlna -> ../init.d/minidlna lrwxrwxrwx 1 root root 20 sty 10 20:20 K02alsa-utils -> ../init.d/alsa-utils lrwxrwxrwx 1 root root 22 sty 10 20:20 K02avahi-daemon -> ../init.d/avahi-daemon lrwxrwxrwx 1 root root 19 sty 10 20:20 K02bluetooth -> ../init.d/bluetooth lrwxrwxrwx 1 root root 19 sty 10 20:20 K02bootchart -> ../init.d/bootchart
Przed jakimkolwiek NM czy coś. Zaraz po starcie:
pablo@lena:~$ /etc/init.d/minidlna status [FAIL] minidlna is not running ... failed!
Niby żaden problem z restartem tego z palca, ale mogło by to działać samoistnie? Czy niestety nie? Wydaje mi się że jest fizyczna niemożliwość ze względu na wifi (czas łączenia się z siecią). Może da się opóźnić czas startu tego skryptu?
Jak zrobić aby dany skrypt nie uruchamiał się przy starcie? (tak ładnie, bo wiem że mogę go wywalić z /etc/rcX.d/)
ODP:
update-rc.d minidlna remove
jest ładnym sposobem?
Ostatnio edytowany przez P@blo (2013-01-29 13:51:05)
A nie możesz dodać do:
# Required-Start:
odpowiedniej usługi, odpowiedzialnej za połączenie?
Wtedy chyba powinno startować.
Zobacz co masz w /etc/init.d/minidlna
Wydaje mi się, że nie jest to dobre rozwiązanie, bo jakaś będzie aktualizacja i będzie ten sam problem (tak mi się wydaje). Poza tym, dodam NM do required a czas łączenia i tak będzie trochę trwał... Myślę, że z palca trzeba uruchomić bo krzaczy mi na początku.
Po pierwsze masz 7 poziomów startu w debianie od 0...6. Poziom zero jest zarezerwowany dla zatrzymania systemu ( a ten właśnie poziom pokazałeś /etc/rc0.d/ ) a poziom 6 jest do przeładowania systemu, poziom 1 jest dla trybu pracy 1 użytkownika, 2-5 dla pracy w trybie wieloużytkownikowej. Litera S na początku dowiązań oznacza że skrypty będą wywoływane z parametrem start, a K że skrypty będą wywoływane z parametrem stop. Skoro podstawy za nami to proponuje zajrzeć do faq Jak umieścić swój skrypt w skryptach startowych.
Słusznie także zauważył yossarian :
Zobacz co masz w /etc/init.d/minidlna
w nagłówku skryptu.
pablo@lena:~/debian$ sed -n 10,20p /etc/init.d/minidlna # Modified by: Benoît Knecht <benoit.knecht@fsfe.org> # ### BEGIN INIT INFO # Provides: minidlna # Required-Start: $network $local_fs $remote_fs # Required-Stop:: $network $local_fs $remote_fs # Should-Start: $all # Should-Stop: $all # Default-Start: 2 3 4 5 # Default-Stop: 0 1 6 # Short-Description: Start minidlna at boot time
Wydaje mi się, że wszystko jest jak należy.
# Required-Start: $network $local_fs $remote_fs # Required-Stop:: $network $local_fs $remote_fs
Spróbuj zmienić na to :
$local_fs $all
Powinno dopisać na samym końcu startowych skryptów i po tym jak sieć Tobie "wstanie" i powinno być dobrze :)
@ba10:
/me napisał(-a):
Wydaje mi się, że nie jest to dobre rozwiązanie, bo jakaś będzie aktualizacja i będzie ten sam problem (tak mi się wydaje)...
Możesz wywalić go ze standardowo odpalanych i dopisać sobie do rc.local z jakimś opóźnieniem nawet, jeśli i tak będzie wstawał zbyt szybko.
ArnVaker napisał(-a):
Możesz wywalić go ze standardowo odpalanych i dopisać sobie do rc.local z jakimś opóźnieniem nawet, jeśli i tak będzie wstawał zbyt szybko.
Tak aktualnie mam ;) Tak mi się wydaje o_0 :D
A to przepraszam, jakoś mi umknęło, że tak zrobiłeś. Co do modyfikacji skryptów z /etc/init.d to nie wiem czy przy aktualizacji czasem nie otrzymałbyś pytania jakiej wersji użyć, ale nie chce mi się sprawdzać.
Mogło ci umknąć, bo nie pisałem tego tutaj nigdzie. Wyłączyłem to ustrojstwo via update-rc.d i dopisałem, żeby się uruchamiał w rc.local.
Strony: 1