Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Problem wygląda tak, jakby okno menu bootloadera było zablokowane (nie działają strzałki góra-dół - klawiatura jest sprawna), można tylko skrócić czas oczekiwania na wybór pozycji wciskając enter - domyślną pozycją jest Ubuntu, więc system startuje, nie można jednak użyć innych opcji, np. uruchomienia awaryjnego, czy też załadowania systemu znajdującego się na innym dysku.
GRUB wersja 2.00-7ubuntu11
Ubuntu 12.10
Coś w plikach namieszane? Jak to rozgryźć?
Ostatnio edytowany przez alfa4ce (2013-01-25 14:51:51)
Wcześniej działało? Klawiatura na USB?
alfa4ce napisał(-a):
Coś w plikach namieszane?
A grzebałeś coś? Pokaż /etc/default/grub.
ArnVaker:
Wcześniej działało? Klawiatura na USB?
Od początku instalacji GRUB nie wyświetlał się prawidłowo, a dokładnie w ogóle nie wyświetlało się menu - był tylko szary ekran, po którym ładował się system. Przypuszczam, że po jednej z aktualizacji w której był też GRUB, prawidłowe menu się pojawiło, jednak działa tak jak opisałem wyżej, czyli brak dostępu.
Klawiatura jest na USB.
P@blo:
A grzebałeś coś? Pokaż /etc/default/grub.
W plikach nic. Doinstalowałem tylko Grub Customizer v3.0.4. Liczyłem, że może w nim coś się uda odblokować.
# If you change this file, run 'update-grub' afterwards to update # /boot/grub/grub.cfg. # For full documentation of the options in this file, see: # info -f grub -n 'Simple configuration' GRUB_DEFAULT="0" #GRUB_HIDDEN_TIMEOUT="0" GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET="true" GRUB_TIMEOUT="15" GRUB_DISTRIBUTOR="`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`" GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" GRUB_CMDLINE_LINUX="" # Uncomment to enable BadRAM filtering, modify to suit your needs # This works with Linux (no patch required) and with any kernel that obtains # the memory map information from GRUB (GNU Mach, kernel of FreeBSD ...) #GRUB_BADRAM="0x01234567,0xfefefefe,0x89abcdef,0xefefefef" # Uncomment to disable graphical terminal (grub-pc only) #GRUB_TERMINAL="console" # The resolution used on graphical terminal # note that you can use only modes which your graphic card supports via VBE # you can see them in real GRUB with the command `vbeinfo' #GRUB_GFXMODE="640x480x24" # Uncomment if you don't want GRUB to pass "root=UUID=xxx" parameter to Linux #GRUB_DISABLE_LINUX_UUID="true" # Uncomment to disable generation of recovery mode menu entries #GRUB_DISABLE_RECOVERY="true" # Uncomment to get a beep at grub start #GRUB_INIT_TUNE="480 440 1" #GRUB_DISABLE_OS_PROBER="false"
Zakomentuj dodatkowo wpis GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET="true". Czyli ma być tak:
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET="true"
Następnie wykonaj polecenie:
sudo os-prober && sudo update-grub
#EDIT
I pozbądź się wynalazku Grub Customizer v3.0.4.
Ostatnio edytowany przez drelbrown (2013-01-25 11:16:27)
Nie masz w BIOS-ie czegoś związanego z klawiaturą USB lub w ogóle czegoś w stylu Legacy USB? Sprawdź na klawiaturze pod PS/2 jeśli masz taką możliwość.
Zahaszowanie linii #GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET="true"
jest bez wpływu na problem.
Mógłbyś drelbrown wytłumaczyć mi co owa linia wprowadza, bo czytałem w manualu, ale nie łapię sensu.
Natomiast problem wydaje się być sprzętowy, bo po ustawieniu w BIOSie
Legacy USB Keyboard na Enabled
klawiatura w grubie działa.
Bo tak w zasadzie powinna być ustawiona.
alfa4ce napisał(-a):
Zahaszowanie linii #GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET="true"
jest bez wpływu na problem.
Mógłbyś drelbrown wytłumaczyć mi co owa linia wprowadza, bo czytałem w manualu, ale nie łapię sensu.
Tu jest najlepszy manual jaki widziałem.
Jeśli mnie pamięć nie myli, to w Ubuntu domyślnie wpisy GRUB_HIDDEN* są aktywne i powodują brak wyświetlania menu Gruba. To co napisałem w poprzednim poście w sumie nie ma związku z Twoim problemem, a jedynie uporządkowanie wpisów , ot tyle ;)
Strony: 1