Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Z tego co tam wyczytałem i zrozumiałem należy do GRUBa dodać wpis:
init=/sbin/e4rat-collect
czy:
init=/sbin/e4rat-preload
?
Do zbierania informacji pierwszy, na co dzień drugi.
Więc mam tam umieścić obydwa wpisy czy jak? Do tego mam jeszzce:
init=/sbin/bootchartd
zatem jak tam umieścić dwa wpisy? czym je oddzielić?
Dajesz pierwszy wpis, restartujesz system, zbierane są informacje, odpalasz kilka razy e4rat-realloc, zmieniasz wpis na drugi, restartujesz system.
Żeby był razem z bootchart, chyba można dać:
init=/sbin/bootchartd bootchart_init=/sbin/e4rat-collect
oraz:
init=/sbin/bootchartd bootchart_init=/sbin/e4rat-preload
Ok, dzięki. Tutaj znalazłem jeszcze podobne artykuły:
http://lwn.net/Articles/299483/
http://www.debian-administration.org/articles/620
ale po angielsku. Google translator nie jest zbyt precyzyjny, zatem czy ktoś mógłby określić na ich podstawie co jeszcze warto zrobić w systemie?
Q Yossarian co Ty masz z tym systemem? to jakiś fotomontaż czy co?;)
Tylko bez fałszywej skromności z tym przyspieszaniem..
jak Ty to zrobiłeś?
SSD? :)
ArnVaker napisał(-a):
SSD? :)
Tak :)
@macios4x:
Debian to szybki system ;)
aptosidowy kernel i zwykła instalacja z netinstall.
Chyba też niebawem sprawię sobie SSD. Debian owszem szybki, m.in. dlatego wole go niż Ubuntu. Mój startuje w 12 sekund i za wiele z tego już nie wycisnę.
Co to jest ten aptosidowy kernel?
A przy okazji, jeśli ja również zainstalowałem z netinstall i potem instaluje wszystko na nowo, to jaką komendę wydać aby instalowało mi tylko te potrzebne zależności, a nie wszystkie, które nie są niezbędne?
yossarian napisał(-a):
aptosidowy kernel i zwykła instalacja z netinstall.
Nie taka zwykła, systemd nie jest w Debianie domyślnym programem typu init.
Poza tym jeżeli mówimy o działającym desktopie, a nie pierwszym uruchomieniu po zainstalowaniu mniej więcej domyślnego obrazu netinstall, to warto zwrócić uwagę, że jest on raczej okrojony w stosunku do tego, co zazwyczaj się na desktopie znajduje. Oczywiście w dostosowywaniu systemu nie ma nic złego, ale początkujący użytkownicy powinni zdawać sobie sprawę z tego, że osiągnięcie takiego wyniku nie jest jedynie kwestią zamiany dysku, zainstalowania podstawowego systemu z płyty netinstall i kernela z zewnętrznego repozytorium. Trzeba jednak wykonać jeszcze parę czynności.
Swoją drogą — masz może gdzieś zapis logów bootcharta z tego samego systemu, ale przed zmianą HDD na SSD? Lub chociaż pamiętasz, ile mniej więcej uruchamiała się ta konfiguracja na HDD?
Jestem ciekaw, z jakim realnym zyskiem wiąże się przesiadka na SSD. Bo że jest szybciej to ja wiem, ale chciałbym wiedzieć, o ile.
@Minio:
Ten system jest już prawie rok na dysku i jest daleki od "pierwszego uruchomienia po zainstalowaniu mniej więcej domyślnego obrazu netinstall" i również daleki od okrojenia. Wręcz przeciwnie — muszę się kiedyś zabrać za sprzątanie ;)
Nie jest to nowa świeża instalacja. Zresztą nie ma tu jakiegoś spowolnienia z biegiem czasu znanego z Windowsa.
Cała "operacja przyspieszania" to instalacja systemd zgodnie z wiki debiana. Startuje szybciej niż sysvinit o jakieś 1,5s.
Swoją drogą — masz może gdzieś zapis logów bootcharta z tego samego systemu, ale przed zmianą HDD na SSD? Lub chociaż pamiętasz, ile mniej więcej uruchamiała się ta konfiguracja na HDD?
Jestem ciekaw, z jakim realnym zyskiem wiąże się przesiadka na SSD. Bo że jest szybciej to ja wiem, ale chciałbym wiedzieć, o ile.
Nie bawiłem się nigdy w takie zabawy z przyspieszaniem bo zazwyczaj tylko usypiałem system i nie mam zadnych danych, ale jak kiedyś przełożę dysk to zobaczę jak tam wygląda.
"Na oko" to startował ok. 20-25s, ale tam było trochę więcej usług, kdm itp. Pewnie by było jakieś 17-20.
Różnica jak pomiędzy ok. 20 a 4s (z sysvinit), a więc bardzo zauważalna.
Sam start nie jest jednak tak bardzo istotny. Bardziej odczuwalne jest uruchamianie programów i zwykła praca. Tam widać kolosalną różnicę.
@macios4x:
To zwykły kernel, tyle że na bieżąco aktualizowany. Jakiejś zauważalnej różnicy w szybkości działania (w stosunku do debianowego) za bardzo nie widać.
Co do reszty pytań:
http://dug.net.pl/tekst/200/pobieranie_obrazow_instalacyjnych_debiana/
http://dug.net.pl/tekst/202/uruchomienie_instalatora_debiana_z_grub_a/
http://dug.net.pl/aptitude
To jest kernel dostępny w repo, w wersji testing jest w obecnej chwili 3.7-trunk. Ja instalowałem z netinstall sam goły system, bez narzędzi systemowych ani środowiska graficznego. Tyle że potem przy stawianiu grafiki i instalowaniu innych programów jest sporo tych zależności, ale to jest chyba na to rozwiązanie:
aptitude install --without-recommends pakiet
I to instaluje bez pakietów polecanych i sugerowanych zarazem?
To kernel z zewnętrznego repo:
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=217884#p217884
Do instalatora możesz dopisać parametr:
recommends=false
W tych linkach, które podałem wcześniej masz o tym napisane.
Tylko wtrącę, że 3.7-trunk jest z experimental, a nie z testinga. Nowsze tworzone z myślą o Sidzie są jeszcze w repo Siduction oraz Liquorix.
yossarian napisał(-a):
To kernel z zewnętrznego repo:
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=217884#p217884
Do instalatora możesz dopisać parametr:Kod:
recommends=falseW tych linkach, które podałem wcześniej masz o tym napisane.
I to faktycznie daje szybszy start niż standardowy kernel?
Co by nie było to lepiej nie mieszać testing z sidem
Ostatnio edytowany przez macios4x (2012-12-28 16:33:24)
macios4x napisał(-a):
Co by nie było to lepiej nie mieszać testing z sidem
Jak się wie co się robi to nie widzę przeciwwskazań. :)
Ja potrzebuję nowszy kernel. Starszy gorzej działa z moim sprzętem i startuje też zdecydowanie dłużej:
Startup finished in 2257ms (kernel) + 5338ms (userspace) = 7596ms
Jest też inne gcc: 4.6 i 4.7 to ma jakiś wpływ.
Na starszym sprzęcie nie pamiętam, żeby były widoczne różnice w działaniu, ale tam nigdy nie mierzyłem czasów i nie zwracałem na to uwagi.
Nie chciało mi się już mierzyć z sysvinit. Tam różnice powinny być mniejsze.
ilin napisał(-a):
Jak się wie co się robi to nie widzę przeciwwskazań. :)
Ja nawet widzę masę zalet :)
P@blo napisał(-a):
ArnVaker napisał(-a):
Ktoś chce machnąć arta na portal?
Rozumiem, że o e4rat? To ja mogę, ale to za jakiś czas.
Już gotowe. ;)
Drobna uwaga: e4rat nie ma w repozytorium Debiana.
ArnVaker napisał(-a):
Drobna uwaga: e4rat nie ma w repozytorium Debiana.
tytuł wątku napisał(-a):
Przyśpieszenie startu systemu
W Gentoo jest, a z tytułu wątku wynika, że chodzi o jakiśtam system, ale nie koniecznie Debian, bo samo miejsce na nazwę systemu pozostało do wypełnienia. ;)
Jacekalex: to było do P@bla odnośnie arta na portalu, gdzie instalacja jest przedstawiona jako:
aptitude install e4rat
===
EDIT: I jeszcze co do tych liczb. W sumie nigdy się nie interesowałem jak działa e4rat, ale tak na logikę to e4rat-realloc chyba defragmentuje całą „sekwencję startową”, a właściwie pliki biorące w niej udział, żeby została szybciej załadowana. Pierwsza liczba oznacza z ilu fragmentów aktualnie się składa, druga z ilu będzie się składała po defragmentacji (dlatego odpalana jest tylko gdy druga liczba jest mniejsza niż pierwsza), a trzecia z ilu fragmentów składałaby się w najlepszym przypadku. Potem na początku uruchamiania systemu cała ta „sekwencja startowa” jest wczytywana (e4rat-preload) i dlatego wszystko co weszło w jej skład (e4rat-collect) szybko się uruchamia. Jeśli bredzę, to sorry. ;)
P@blo napisał(-a):
P@blo napisał(-a):
ArnVaker napisał(-a):
Ktoś chce machnąć arta na portal?
Rozumiem, że o e4rat? To ja mogę, ale to za jakiś czas.
Już gotowe. ;)
Więc ta komenda:
kernel /vmlinuz-3.7.0 root=/dev/sda2 init=/sbin/e4rat-collect ro rootfstype=ext4 quiet
powinna być umieszczona w pliku /etc/default/grub w ten sposób?:
GRUB_CMDLINE_LINUX="kernel /vmlinuz-3.7.0 root=/dev/sda2 init=/sbin/e4rat-collect ro rootfstype=ext4 quiet"
e4rat do pobrania tutaj:
http://sourceforge.net/projects/e4rat/files/
Pokaż ten plik /etc/default/grub.
EDIT: Dobra, wykopałem u siebie jakiś stary. Chodzi o GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT, przykładowo:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="init=/sbin/e4rat-preload quiet"
Po tym jeszcze:
update-grub
Na e4rat-collect można sobie okazyjnie z palca zmienić z tabelki GRUB-a. :)
No więc właśnie, bo w tym poradniku nie jest zbyt precyzyjnie napisane jak to powinno wyglądać.