Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
A gdyby tak podzielić repo testinga na kilka mniejszych?
Na przykład swoje repo miałoby gnome3 z biblioteką gtk3 i aplikacjami powiązanymi? podobnie, aczkolwiek osobne repo z qt4? itd.
Pewnie wymagałoby trochę pracy dodatkowej (chociaż niekoniecznie), ale wtedy łatwiej byłoby połączyć gałęzie stabilną z testową.
....tak tylko ponosi mnie fantazja:)
Jak to sobie wyobrażasz?
Żeby to miało sens, to stable, testing i unstable muszą być w obrębie każdej z tych kategorii. Czyli te działy musiałyby być kategoriami najwyższego rzędu. Tyle, że po pewnym czasie np. Qt4/testing będzie wymagało libc, którego nie ma w stable, a pozostałe aplikacje z nowym libc nie będą chciały współpracować. I ostatecznie i tak wszystko przemigrujesz do testinga, i tak.
radziojedi napisał(-a):
wtedy łatwiej byłoby połączyć gałęzie stabilną z testową
Nie sądzę.
A w ogóle do instalowania w stabilnym wydaniu pakietów z wyższych wersji służą backporty.
Znalazłem ładną i prostą instrukcję, jak dodać do repozytorium backporty i z nich korzystać: link
Skorzystałem z szukajki pakietów z backportami - i dla takich jak rawtherapee, gimp, grass, gxine, wine za każdym razem pojawiał się komunikat:
napisał(-a):
Szukano pakietów których nazwy zawierają rawtherapee w gałęzi: squeeze-backports, wszystkich sekcjach i wszystkich architekturach.
Przepraszamy, wyszukiwanie nie przyniosło rezultatu.
Niestety w moim przypadku chyba jestem i tak skazany na testing. Tu dla zainteresowanych jest gotowa lista backportów dla squeeze. Spodziewałem się więcej.
ArnVaker napisał(-a):
iwo napisał(-a):
Znalazłem ładną i prostą instrukcję, jak dodać do repozytorium backporty i z nich korzystać: link
Trzy miesiące szukałeś? :)
Nie, dałem sobie spokój, bo i tak jeszcze nie kupiłem nowego kompa/dysku SSD na którym chcę postawić ów system i teraz sobie przypomniałem.
Ostatnio edytowany przez iwo (2012-10-19 14:10:52)
Na Debianie testing mam wpis do sources.list:
deb http://ftp.pl.debian.org/debian experimental main
lecz Iceweasel jest w wersji 10. Chcę miec jednak w miarę aktualną wersje (obecnie 17). Jak zmienić ten wpis żeby można było zainstalować nowszą wersję? Chcę, aby była w repozytoriach na bieżąco, a nie instalować osobno z paczek. Ktoś doradzi?
Można pobrać o tak:
$ apt-get update $ apt-get install -t experimental iceweasel
Coś jest nie tak, problem z uszkodzonymi pakietami:
maciek@debian:~$ sudo apt-get install -t experimental iceweasel Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Nie udało się zainstalować niektórych pakietów. Może to oznaczać, że zażądano niemożliwej sytuacji lub użyto dystrybucji niestabilnej, w której niektóre pakiety nie zostały jeszcze utworzone lub przeniesione z katalogu Incoming ("Przychodzące"). Następujące informacje mogą pomóc rozwiązać sytuację: Następujące pakiety mają niespełnione zależności: iceweasel : Wymaga: xulrunner-17.0 (>= 17.0.1-1) ale nie zostanie zainstalowany E: Nie udało się naprawić problemów, zatrzymano uszkodzone pakiety. maciek@debian:~$
apt-get install -t experimental iceweasel xulrunner-17.0
Masz wyraźną podpowiedź, co musisz zrobić.
Chyba nie do końca, Podaje wynik:
maciek@debian:~$ sudo apt-get install -t experimental iceweasel xulrunner-17.0 [sudo] password for maciek: Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Nie udało się zainstalować niektórych pakietów. Może to oznaczać, że zażądano niemożliwej sytuacji lub użyto dystrybucji niestabilnej, w której niektóre pakiety nie zostały jeszcze utworzone lub przeniesione z katalogu Incoming ("Przychodzące"). Następujące informacje mogą pomóc rozwiązać sytuację: Następujące pakiety mają niespełnione zależności: xulrunner-17.0 : Wymaga: libnspr4-0d (> 4.7.1-1) ale nie zostanie zainstalowany E: Nie udało się naprawić problemów, zatrzymano uszkodzone pakiety. maciek@debian:~$
Pokaż:
apt-cache policy iceweasel xulrunner-17.0 libnspr4-0d
Generalnie to powinno od razu załapać tak jak buri podał:
# apt-get -t experimental install iceweasel Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Zostaną zainstalowane następujące dodatkowe pakiety: libevent-2.0-5 libmozjs17d libnspr4-0d xulrunner-17.0 Sugerowane pakiety: mozplugger Zostaną zainstalowane następujące NOWE pakiety: iceweasel libevent-2.0-5 libmozjs17d libnspr4-0d xulrunner-17.0 0 aktualizowanych, 5 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 192 nieaktualizowanych. Konieczne pobranie 14,9 MB archiwów. Po tej operacji zostanie dodatkowo użyte 43,9 MB miejsca na dysku.
podaje wynik:
maciek@debian:~$ apt-cache policy iceweasel xulrunner-17.0 libnspr4-0d iceweasel: Zainstalowana: (brak) Kandydująca: 10.0.11esr-1 Tabela wersji: 17.0.1-1 0 1 http://ftp.pl.debian.org/debian/ experimental/main amd64 Packages 17.0-1 0 100 /var/lib/dpkg/status 10.0.11esr-1 0 500 http://ftp.pl.debian.org/debian/ testing/main amd64 Packages xulrunner-17.0: Zainstalowana: (brak) Kandydująca: 17.0.1-1 Tabela wersji: 17.0.1-1 0 1 http://ftp.pl.debian.org/debian/ experimental/main amd64 Packages libnspr4-0d: Zainstalowana: (brak) Kandydująca: 2:4.9.2-1 Tabela wersji: 2:4.9.2-1 0 500 http://ftp.pl.debian.org/debian/ testing/main amd64 Packages maciek@debian:~$
następnie:
maciek@debian:~$ sudo apt-get -t experimental install iceweasel [sudo] password for maciek: Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Nie udało się zainstalować niektórych pakietów. Może to oznaczać, że zażądano niemożliwej sytuacji lub użyto dystrybucji niestabilnej, w której niektóre pakiety nie zostały jeszcze utworzone lub przeniesione z katalogu Incoming ("Przychodzące"). Następujące informacje mogą pomóc rozwiązać sytuację: Następujące pakiety mają niespełnione zależności: iceweasel : Wymaga: xulrunner-17.0 (>= 17.0.1-1) ale nie zostanie zainstalowany E: Nie udało się naprawić problemów, zatrzymano uszkodzone pakiety. maciek@debian:~$
zapomnij o apt-get i polub się z aptitude
sudo aptitude -t experimental install iceweasel
jak coś nie będzie pasować to prze klikaj enem "n"
Ostatnio edytowany przez copowieryba (2012-12-25 10:37:11)
Twój apt-get się jakoś dziwnie zachowuje. ;) Jakby sam nie umiał sobie zaznaczyć zależności potrzebnych do zainstalowania pakietu. Ze standardowego repozytorium testinga można normalnie zainstalować? W przypadku aptitude występuje ten sam problem?
17.0-1 0 100 /var/lib/dpkg/status
Po tym widać, że już dłubałeś kiedyś z inną wersją, ale nie wiem czy to ma związek z tym dziwacznym zachowaniem.
===========
copowieryba napisał(-a):
zapomnij o apt-get i polub się z aptitude
Normalnie apt-get powinien sobie poradzić tutaj bez najmniejszego problemu (patrz mój post wyżej).
Owszem coś tam grzebałem, o ile mnie pamięć nie myli to instalowałem "z paczki" xulrunner-17.0 ale go potem wywaliłem. Przed chwilą wyłączyłem te repozytorium experimental ale problem nadal występuje
Dłubałeś coś w ustawieniach APT-a? aptitude zachowuje się tak samo?
Tylko przy instalacji tego programu i iceweasel
Tylko przy tym dłubałeś w ustawieniach czy tylko przy tym aptitude się tak zachowuje?
Przy Aptitude nic nie grzebałem. Podaje wynik próby instalacji w obu przypadkach:
apt-get:
maciek@debian:~$ sudo apt-get install iceweasel [sudo] password for maciek: Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Nie udało się zainstalować niektórych pakietów. Może to oznaczać, że zażądano niemożliwej sytuacji lub użyto dystrybucji niestabilnej, w której niektóre pakiety nie zostały jeszcze utworzone lub przeniesione z katalogu Incoming ("Przychodzące"). Następujące informacje mogą pomóc rozwiązać sytuację: Następujące pakiety mają niespełnione zależności: iceweasel : Wymaga: xulrunner-10.0 (>= 10.0.11esr-1) ale nie zostanie zainstalowany E: Nie udało się naprawić problemów, zatrzymano uszkodzone pakiety. maciek@debian:~$
aptitude:
maciek@debian:~$ sudo aptitude install iceweasel [sudo] password for maciek: Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: iceweasel libnspr4-0d{ab} xulrunner-10.0{a} 0 pakietów aktualizowanych, 3 instalowanych, 0 do usunięcia i 1 nieaktualizowanych. Do pobrania 11,1 MB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 31,2 MB. Następujące pakiety mają niespełnione zależności: libnspr4-0d : Wymaga: libnspr4 (= 2:4.9.2-1) ale zainstalowana jest wersja 2:4.9.3-1~bpo60+1. Następujące działania rozwiążą problemy z zależnościami: Zatrzymanie bieżących wersji następujących pakietów: 1) iceweasel [niezainstalowany] 2) libnspr4-0d [niezainstalowany] 3) xulrunner-10.0 [niezainstalowany] Zaakceptować rozwiązanie? [Y/n/q/?] y Nie zostaną zainstalowane, zaktualizowane ani usunięte żadne pakiety. 0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 1 nieaktualizowanych. Do pobrania 0 B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0 B. localepurge: Disk space freed in /usr/share/locale: 0 KiB localepurge: Disk space freed in /usr/share/man: 0 KiB localepurge: Disk space freed in /usr/share/gnome/help: 0 KiB localepurge: Disk space freed in /usr/share/omf: 0 KiB localepurge: Disk space freed in /usr/share/doc/kde/HTML: 0 KiB Total disk space freed by localepurge: 0 KiB maciek@debian:~$
Skąd masz libnspr4-0d libnspr4 w takich dziwnych wersjach?
Powywalaj to i zainstaluj normalnie z repozytorium.
macios4x napisał(-a):
libnspr4-0d : Wymaga: libnspr4 (= 2:4.9.2-1) ale zainstalowana jest wersja 2:4.9.3-1~bpo60+1.
No teraz w końcu wiadomo o co chodzi. :) Zainstaluj wersję tego pakietu z testinga, a nie z backportów.
Poza tym sprawdź czy nie masz jeszcze jakichś pozostałości z innych wersji:
aptitude search '?any-version(~i !?and(~ODebian ~Atesting))'
macios4x napisał(-a):
Na Debianie testing mam wpis do sources.list:
Kod:
deb http://ftp.pl.debian.org/debian experimental main
Zacznijmy od tego, że repozytorium experimental jest dodatkiem do unstable, a nie testing. Czasami (jak mniemam i w tym wypadku, bardzo nie zgłębiałem tematu, przyznaję) nie da się zainstalować w gałęzi testowej pakietu z exp., bo ten wymaga czegoś w wersji z niestabilnej. Po prostu.
A jak chcesz nowszego iceweasela, icedove itd. to lepiej skorzystaj z mozilla.debian.net.
azhag napisał(-a):
Czasami (jak mniemam i w tym wypadku, bardzo nie zgłębiałem tematu, przyznaję) nie da się zainstalować w gałęzi testowej pakietu z exp., bo ten wymaga czegoś w wersji z niestabilnej. Po prostu.
E tam, tu nie szło nawet zainstalować Iceweasela z testinga.
azhag napisał(-a):
A jak chcesz nowszego iceweasela, icedove itd. to lepiej skorzystaj z mozilla.debian.net.
mozilla.debian.net w przypadku testinga zaleca instalację Iceweasela z experimental. ;)
Jak nie chcesz wędzonego mięsa a świeżutkie to zainteresuje się rolling distro, mam tu na myśli Archa (trochę łatwiejszy od Gentoo)