Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czy ktoś słyszał o tych dyskach?
Mają atrakcyjną cenę, ale... No właśnie coś w zamian. Podobno po iluś tam pakowaniach zdychają (pewnie stąd to green i ta cena). Oczywiście zdychają w sposób 'sztuczny'. Pierwsza ofiara już jest. Dysk zimny na nic nie reaguje. Sprawdziłem na innym (jeszcze działającym) smartctl i rzeczywiście ilość pakowań przez ilość wypracowanych godzin wynosi niepokojące ~80, gdzie na moim lapku wynosi to 16...
Zadnia: Jak ten proces spowolnić?
Najlepiej software'owo. hdparm nie daje rady. Ustawiam:
hdparm -S254 -B254 /dev/sda
Ale leci i tak jak szalony mimo, że na nim pracuję.
Jakieś inne narzędzia? Może ktoś coś słyszał, coś wie?
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez P@blo (2012-11-27 16:31:32)
Eee chodzi o pakowanie czy parkowanie? :)
Ciężko powiedzieć, greeny WD maja w sumie przeznaczenie jako magazyny. Może to jakaś uwalona seria blue przemianowana na green za pomocą firmware (choć ostatnio nie słychać było rabanu o dyski na necie, jak to było np w przypadku jednej serii seagate)?
Ostatnio edytowany przez yantar (2012-11-27 16:32:47)
Oczywiście parkowanie :)
Na czas gwarancji można to zwyczajnie olać. Jeśli planujesz zdecydowanie dłużej używać tego dysku jako podstawowego dysku to lepiej te parkowanie wyłączyć.
Te wszystkie odchyły zachodnich lewaków z ekologią, ocieplaniem itp to ściema mająca tylko wyciągać kasę z kieszeni obywateli.
Mi to się kojarzy z wpierdzielaniem McDziadostwa i popijaniem tego dietetyczną colą ;)
Żeby w tych dyskach wyłączyć auto-parkowanie (o ile się w ogóle uda) musisz użyć zewnętrznych narzędzi:
http://community.wdc.com/t5/Desktop-Portable-Drives … me/td-p/15731
Czytałem o tym z tym bootowalnym CD z DOS'em i odpalaniem tego wdidle3 (opis tutaj, nawet po polsku :D ), ale że ja jest już z pokolenia, które o dos'ie słyszało coś z legend to trochę mnie to przerosło. No nic myślałem, że da się jakoś 'sztucznie' to załatwić.
Dzięki.
Ponoć nie da się "sztucznie".
Te dyski są Green pełną gębą i standardowymi narzędziami nie da się tego wyłączyć ;)
No ok. Szczerze nie polecam tych dysków :D
ja znam dos DOSkonale. Więc zawsze mogę Cie pokierować jeśli utkniesz
Tu tez polecenia dir ; cd istnieją . aby uruchomić program w danym katalogu nie trzeba wpisywać ./program tylko program
To już umiesz ]:->
A może dyskietka po załadowaniu się od razu dpala program...
Ostatnio edytowany przez Yampress (2012-11-27 19:56:56)
Podobno też jest rozwiązanie na linux'a. Także na razie poszukam i zobaczę co i jak :) Ale jak polegnę, to nie odpędzisz się ode mnie Yampress ;)