Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Zainstalowałem sobie Radio Tray i wszystko jest ok poza jedną rzeczą -- po odpaleniu programu i włączeniu jakiejś stacji, głośność automatycznie jest ustawiana na full. Gdy ściszę i przełączę na inną stację lub wyłączę radio (bez wyłączania programu) a następnie włączę je ponownie, poziom głośności jest taki jak był. Gdy zaś wyłączę radio tray'a i ponownie go uruchomię i włączę stację, znów głośność jest na full.
Czy istnieje jakiś mechanizm zapobiegający aplikacjom zmianę poziomu głośności albo czy da się zablokować konkretną aplikację w taki sposób by tego nie robiła?
Bez Pulseaudio działa prawidłowo ;)
Poszukaj w ustawieniach PA.
Zawsze można to obejśc dodając parametry amixera.
amixer set kanał wartosć & program
Przy wyłączonym faktycznie nie zgłaśnia kanału master w alsamixerze.
Na dobrą sprawę, wszystko w pulse działa dobrze. Tylko po odpaleniu radio tray automatycznie suwak radio tray jest ustawiony na full i pociąga za sobą suwak pulse.
EDIT:
@ilin -- właśnie to nie działa:
amixer set Master 20% & radiotray
Po wydaniu tego polecenia, ustawia kanał Master na 20% i odpala radio tray'a. Ale po włączeniu stacji, zgłasnia się już na full. Odpalając radiotray normalnie, też nie mam problemu z dźwiękiem do momentu odpalenia stacji.
Nagrałem jak to wygląda:
http://www.youtube.com/watch?v=AjzFR0HReCg
Ostatnio edytowany przez morfik (2012-11-19 14:50:29)
Radiotray ma niezależny "suwak". Próbowałeś nim (kółkiem myszy) ściszać?
U mnie przy PA tylko buczy i trzeszczy i nawet nie mam jak sprawdzić.
Przy wyłączonej stacji i kręceniu rolką ustawiam na 20%, suwaki w alsamixerze sie nie zmieniają, odpalam stacje, suwak master w alsamixerze leci na 60%. Przy kręceniu rolką przy włączonej stacji, suwak master się zmienia, przy czym minimalna wartość 5% w radiotray odpowiada 40% w alsamixerze. To i tak jest trochę za głośno.
W Radiotray kontrola głośności jest programowa, a nie sprzętowa i suwaki powinny stać w miejscu.
Sprawdź na koncie nowego użytkownika.
To pewnie coś z zapamiętaniem głośności dla każdej aplikacji.
Nie znam za bardzo się na PA ;)
Ostatnio edytowany przez yossarian (2012-11-19 15:21:14)