Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Nabyłem kilka dni temu na allegro "nowy", używany dysk. Wszystko ładnie, pięknie, tylko przydałoby się go wyciszyć - słychać, jak dźwięk wydaje ładne "zzzzzzzzzzzz". Dysk po zrobieniu testy okazał się czysty, stąd pytanie o sposób jego wyciszenia. Czym i jak?
Ostatnio rozebrałem kilka dysków. W niektórych z nich, silniczek napędzający dysk bębnił. Tak jakby terkotał przy obracaniu. Wyczuwalne są nawet wibracje takiego czegoś. Wiem też, że najczęściej to jest powodem dźwięku opisywanego wyżej jako "ładne zzzzzzzzzzz". A ten silniczek to chyba ciężko wyciszyć... ;)
P@blo napisał(-a):
Ostatnio rozebrałem kilka dysków.
A potem je złożyłeś?
Poprawnie ( stabilnie ) zamocowałeś go w kieszeni ? Głośna praca dysku może świadczyć o jego zużyciu , testowałeś dysk tylko na bad sektory , czy na poprawność ( prędkość ) odczytu i zapisu . Różne "kwiatki" opychają na alledrogo :)
ArnVaker napisał(-a):
A potem je złożyłeś?
A co, nie robiłeś tak? :D
Nie. ;)
BlackEvo napisał(-a):
ArnVaker napisał(-a):
A potem je złożyłeś?
A co, nie robiłeś tak? :D
...eee grzebiecie w bebechach dysku ?
Rafcio6179 napisał(-a):
...eee grzebiecie w bebechach dysku ?
Kiedyś.. ale tylko w takich, którym już nic nie pomoże a zaszkodzić też nic nie może ;)
Odnośnie tematu...
Kiedyś wyciszyłem sobie dysk wkładając go do kieszeni, pod śrubki dałem kawałki gumy od weków ( guma do szklanych słoików ) bo w tamtych czasach nie było mowy o PC-moddingu i wyciszyłem dodatkowo samą kieszeń obklejając ją samoprzylepną matą piankową ( miałem w garażu ). Oczywiście wyciszenie to jedno, ale trzeba zadbać o... wentylację bo dyski się grzeją. Moja kieszeń miała wiatraczek 4x4cm którego trochę wyciszyłem smarując łożysko i instalując podobnej wielkości ( także na gumkach od weków :D ) od spodu kieszeni. Były to jakieś 15-20 lat temu ale... dysku w kompie nie słyszałem za chiny :)
Ostatnio edytowany przez BlackEvo (2012-11-07 21:23:32)
jest taka stara bardzo prosta metoda na wytłumienie wszelkich drgań z dysków, nie zakladasz go w zatoce 3.5''' tylko zawieszasz na "gumkach od majtek" w zatoce 5.25 '' ( pod cd-rom, nad cd-rom ). W starej obudowie wisiały mi tak 2 dyski :D. w nowej mam na "gumkach" no i nie ma potrzeby.
ArnVaker napisał(-a):
P@blo napisał(-a):
A potem je złożyłeś?
I jeszcze zostały części zapasowe. ;)
A jak mam Medium Error, ale nie pali się kontrolka pomarańczowa na dysku IBM eSeries, to też coś można z tego zrobić? :) Bo tym dyskiem to mogę teraz co najwyżej gwoździe wbijać, ale dobrze by było, jak na chwilę udało się go uruchomić.
ArnVaker napisał(-a):
P@blo napisał(-a):
A potem je złożyłeś?
Nie... Były zepsute...
No to tak:
1. Dysk jest sprawny w 100 % - zero "kwiatków" wedle testu na bad sektory.
2. Zawieszanie gdziekolwiek czegokolwiek odpada, bo nie mam miejsca + ponoć jest to niedobre dla dysku.
3. Dysk zamocowany jest stabilnie na śrubach.
4. Co do obklejania - najprawdopodobniej będzie to do wykonania. Mogę zrobić to innym materiałem, niż piankowa mata samoprzylepna (osiągając takie same efekty)?
5. Myślałem, czy by nie obniżyć obrotów (zdaje się, że hałasuje silniczek), tylko nie bardzo wiem czym to zrobić. Dysk to IBM IC35L040AVER07 40 GB.
Hm, takiego lepiej nie ruszać, nie mniej jednak - zrób backup :) (najlepiej jeszcze RAID5 mieć, albo jak już stać to RAID5+1 :) w dwóch egzemplarzach, na dwóch maszynach, oddalonych od siebie więcej niż 10m).
PavloAkaLogan napisał(-a):
No to tak:
1. Dysk jest sprawny w 100 % - zero "kwiatków" wedle testu na bad sektory.
2. Zawieszanie gdziekolwiek czegokolwiek odpada, bo nie mam miejsca + ponoć jest to niedobre dla dysku.
3. Dysk zamocowany jest stabilnie na śrubach.
4. Co do obklejania - najprawdopodobniej będzie to do wykonania. Mogę zrobić to innym materiałem, niż piankowa mata samoprzylepna (osiągając takie same efekty)?
5. Myślałem, czy by nie obniżyć obrotów (zdaje się, że hałasuje silniczek), tylko nie bardzo wiem czym to zrobić. Dysk to IBM IC35L040AVER07 40 GB.
Ad.1 - Czym sprawdzałeś - polecam wyzerować dysk, przeskanować i Remap (MHDD )
Ad. 3 - daj gumowe podkładki pod śruby
Ad.4 - Oczywiście nie masz na myśli oklejenie 'gołego' dysku? Ja pisałem o kieszeni [ w zatokę 5,25 ] i takową można wygłuszać. Oklejenie samego dysku to nieuniknione przegrzanie. Oczywiście materiał jaki zastosujesz może być inny ale byle nie przyciągał kurzu.
Tak w ogóle to trochę leciwy dysk i.. skoro słychać trzeszczenie to chyba długo nie polata.
Przeanalizuj raport S.M.A.R.T.
Najprostsze rozwiązanie, to odkręcić dysk od obudowy, która wzmacnia drgania i położyć go jeśli jest miejsce na chwile na jakiejś gąbce, zamknąć obudowę i wtedy posłuchać ;]. I dopiero wtedy można kombinować jak go wyciszyć bo mogą wystarczyć zwykłe gumowe podkładki/miękkie uszczelki by nie miał kontaktu z obudową (zakładając , że nie zdycha mu już np ułożyskowanie).