Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej,
Dziś rano dostałem router od netii. Net działa pod Windowsem, ale pod linuxem nie. Linux go widzi, prosi o hasło, ale nie łączy. To nie problem CapsLock. Sprawdzanie po mac-u też wyłączone. Myślę, że hasło jest tak szyfrowane, że linux sobie z tym nie radzi (ale może mi się wydawać).
Typ zabezpieczenia: WPA2-Personal
Typ szyfrowania: AES
Linux mówi jedynie tyle:
pablo@lena:~$ sudo iwconfig wlan0 essid "NETIASPOT-essid" key "haslo" Error for wireless request "Set Encode" (8B2A) : invalid argument "haslo".
Bardzo proszę o pomoc.
Ostatnio edytowany przez P@blo (2012-10-26 12:26:56)
Co do podanego przykładu: obstawiam cudzysłowy.
:)
Poza tym nie jestem pewien, ale z tego co się bawiłem to iwconfig z WPA nie bardzo działa.
Zapoznaj się z wpa_passphrase i wpa_supplicant ogólnie.
Ostatnio edytowany przez enether (2012-10-26 12:12:56)
No i się zdecyduj czy używasz NM czy ustawiasz w konsoli/innym programem.
Możesz zobaczyć wpisując hasło z prefiksem s:
Iwconfig ogólnie jest już odradzany.
http://wireless.kernel.org/en/users/Documentation/iw/replace-iwconfig
Pablo,
Do WPA2 chyba potrzebujesz wpa_supplicant.
Ja nie nawiązywałem połączenia przez iwconfig, ale udało mi się tak (patrzyłem na to: http://wiki.debian.org/WiFi/HowToUse#WPA-PSK_and_WPA2-PSK):
w /etc/network/interfaces podałem dane do sieci, a potem przez ifup.
W Twoim poleceniu iwconfig zastanawiają mnie cudzysłowy w "NETIASPOT-"essid", nie wiem, czy jeden nie jest nadmiarowy.
# wpa_passphrase nazwa_sieci hasło_do_sieci > /tmp/wpa.conf # wpa_supplicant -Dwext -iwlan0 -c/tmp/wpa.conf & # dhclient wlan0
?
enether napisał(-a):
Co do podanego przykładu: obstawiam cudzysłowy.
:)
Już poprawiłem, ale to dla potrzeb forum. ;)
yossarian napisał(-a):
Generalnie korzystam z NM (i chciałbym żebytak pozostało), ale rozumiem, że on nie obsługuje WPA2?
Co radzicie? Zmienić NM czy zmienić zabezpieczenie na WPA?
Ostatnio edytowany przez P@blo (2012-10-26 12:35:32)
P@blo napisał(-a):
yossarian napisał(-a):
Generalnie korzystam z NM (i chciałbym żebytak pozostało), ale rozumiem, że on nie obsługuje WPA2?
Co radzicie? Zmienić NM czy zmienić zabezpieczenie na WPA?
Obsługuje WPA2. Tylko czasem może powodować problemy gdy się używa innych narzędzi. Nic nie zmieniaj, WPA2 to odpowiednie szyfrowanie.
Sprawdź to co podał ilin.
Nie wiem czy jest błąd w tym co dał ilin (zastanawia mnie ten & na końcu) ale dając tak jak jest napisane to coś mieli i mieli w kółko to samo.
A widzisz tę sieć?
iw dev wlan0 scan
Tak. Pisałem już :)
Dziewczyna ma też WPA2 (podobno), a działało normalnie w NM. Żadnej różnicy więc nie wiem co jest nie tak :(
Ostatnio edytowany przez P@blo (2012-10-26 13:21:40)
P@blo napisał(-a):
Tak. Pisałem już :)
No tak. Przegapiłem ;)
A co tam masz za kartę sieciową/moduł?
03:00.0 Network controller: Intel Corporation Centrino Advanced-N 6205 (rev 34) Subsystem: Intel Corporation Centrino Advanced-N 6205 AGN Kernel driver in use: iwlagn
pablo@lena:~$ uname -a Linux lena 3.0.0-1-amd64 #1 SMP Tue Sep 20 07:03:13 UTC 2011 x86_64 GNU/Linux
Sory, że tak długo, szukałem kabla :)
Na Intelu to powinno działać.
Spróbuj ręcznie. Ja mam tak:
Ja mam taką konfigurację i wsio działa:
cat /etc/network/interfaces # This file describes the network interfaces available on your system # and how to activate them. For more information, see interfaces(5). # The loopback network interface auto lo iface lo inet loopback auto wlan0 iface wlan0 inet manual wpa-roam /etc/wpa_supplicant/wpa-roam.conf iface default inet dhcp
cat /etc/wpa_supplicant/wpa-roam.conf network={ ssid="WiFi65a8" psk="hasło" id_str="home" } network={ key_mgmt=NONE }
Co mieli to jak wpasuplicant dogaduje się z AP czy dhclient ?
pablo@lena:~$ cat /etc/network/interfaces # This file describes the network interfaces available on your system # and how to activate them. For more information, see interfaces(5). # The loopback network interface auto lo iface lo inet loopback #auto wlan0 #iface wlan0 inet dhcp # wpa-ssid NETIASPOT-9468F0 # wpa-psk bemsaz4ah222 auto wlan0 iface wlan0 inet manual wpa-roam /etc/wpa_supplicant/wpa-roam.conf iface default inet dhcp
pablo@lena:~$ cat /etc/wpa_supplicant/wpa-roam.conf cat /etc/wpa_supplicant/wpa-roam.conf network={ ssid="NETIASPOT-spot" psk="haslo" id_str="home" } network={ key_mgmt=NONE }
# /etc/init.d/networking restart # dhclient wlan0
i
pablo@lena:~$ ping www.o2.pl ping: unknown host www.o2.pl
A dnsy masz poprawnie ustawione?
Czy masz połączenie z AP sprawdzasz poleceniem
iwconfig
root@debian:/home/ilin# iwconfig lo no wireless extensions. sit0 no wireless extensions. wlan0 IEEE 802.11bg ESSID:"POd_butem_Brukseli" Mode:Managed Frequency:2.417 GHz Access Point: B0:48:7A:E3:09:8C Bit Rate=54 Mb/s Tx-Power=20 dBm Retry long limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off Encryption key:off Power Management:off Link Quality=39/70 Signal level=-71 dBm Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0 Tx excessive retries:0 Invalid misc:141 Missed beacon:0
Jak nie ma połączenia
root@debian:/home/ilin# iwconfig lo no wireless extensions. sit0 no wireless extensions. wlan0 IEEE 802.11bg ESSID:off/any Mode:Managed Access Point: Not-Associated Tx-Power=20 dBm Retry long limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off Encryption key:off Power Management:off
Poza tym:
/etc/init.d/networking restart
nie zawsze daje oczekiwane rezultaty.
Lepiej wykonać:
ifdown wlan0 ifup wlan0
lub zwykły restart.
Panowie, coś mi spieprzyliście i teraz nawet po kablu nie mam neta ;)
dhclient eth0 RTNETLINK answers: FIle exists
Wracając do wlan0 to mieli coś typu:
ioctl[SIOCSIWENCODEEXT]: Invalid argument
wlan0: Trying to associate with 00....
wlan0: No network configuration found for the currnet AP
wlan0: Failed to initiate AP scan
Przepisałem kilka które wydają mi się ważne. I tak w kółko...
Nie mam dns.
Ostatnio edytowany przez P@blo (2012-10-26 13:53:35)
No network configuration found for the currnet AP
No coś z konfiguracją :)
Zainstaluj sobie wicd albo NM to sobie wyklikasz.
Jest postęp.
ilin napisał(-a):
Kod:
# wpa_passphrase nazwa_sieci hasło_do_sieci > /tmp/wpa.conf # wpa_supplicant -Dwext -iwlan0 -c/tmp/wpa.conf & # dhclient wlan0?
To działa. Ale nikt nie powiedział, że trzeba NM zatrzymać ;) Jak zatrzymam to jest.
Po kablu już działa.
Teraz pytanie, jak zrobić, żeby w NM to działało :)
Ostatnio edytowany przez P@blo (2012-10-26 14:00:54)
Ok. Wszystko działa w NM też. Wstyd powiedzieć co było źle tak wieć nawet nie proście o to... Temat do wywalenia bo problemy tytaj opisane a rozwiązanie to dwa różne światy. Mam nadzieje, że jakiś moderator się ulituje ;)
Ani to wina netii, ani komend tylko moja. Mea culpa.
Mimo wszystko dzięki za pomoc :) Zawsze może na was liczyć :)
Pozdrawiam
Oj powiedź :D
NM przy połączeniu prosi o hasło root'a. No a ja mu WPA2 wpisywałem :p
Hah, nie przejmuj się, też mi się kiedyś zdarzyło.
Swoją drogą zna ktoś jakiś workaround na to? Z jednej strony fajnie, bo security większe, z drugiej kaszana, bo niewygodne.
Zapewne jakieś zabawy z policykitem. Googlałem za tym swego czasu ale się poddałem.