Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#26  2012-09-23 10:47:38

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Re: truecrypt i automatyczne montowanie po starcie

paw4el: Twoje pytanie ma jakiś związek z tym wątkiem, czy tak sobie tutaj wrzuciłeś? Możesz doprecyzować o co Ci chodzi?

#27  2012-09-23 12:05:53

marc - Użytkownik

marc
Użytkownik

Ja robie to tak:

http://bsdevil.onuse.pl/?x=entry:entry120825-190713

Wybaczcie, ale nie chce mi sie przeklejac i przekopiowywac tresci, ktora juz napisalem.

PS nie wiem jak to zadziala w Kubuntu, bo ma wlasne skrypty startowe na upstart zdaje sie, i generalnie jakies graficzne splashe.

Jesli chodzi ci o zwykle zamontowanie partycji juz po zalogowaniu sie na pulpit, to wystarcza:

Kod:

gksu truecrypt /sciezka/do/partycji /sciezka/montowania

Przy zalozeniu, ze uzywasz wersji TrueCrypt "Standard", a nie konsolowej wylacznie.

Ostatnio edytowany przez marc (2012-09-23 12:11:19)

#28  2012-09-23 12:31:58

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Czy nie prościej zamiast Truecrypta, do automatycznego  montowania partycji wziąść Cryptsetup/Lux?
Ten jest obsługiwany natywnie w Linuxie, w Debianie jest montowany zgodnie z ustawieniami w /etc/crypttab, i w ogóle łatwiej go ogarnąć, niż Truecrypa, jeśli trzeba szyfrować partycję root, lub home.

Sznurki:
https://help.ubuntu.com/community/EncryptedFilesystemHowto3
https://wiki.archlinux.org/index.php/Dm-crypt_with_LUKS
http://madduck.net/docs/cryptdisk/

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-09-23 12:37:21)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#29  2012-09-23 13:14:05

yossarian - Szczawiożerca

yossarian
Szczawiożerca

marc napisał(-a):

Ja robie to tak:

http://bsdevil.onuse.pl/?x=entry:entry120825-190713

Wybaczcie, ale nie chce mi sie przeklejac i przekopiowywac tresci, ktora juz napisalem.

PS nie wiem jak to zadziala w Kubuntu, bo ma wlasne skrypty startowe na upstart zdaje sie, i generalnie jakies graficzne splashe.

Jesli chodzi ci o zwykle zamontowanie partycji juz po zalogowaniu sie na pulpit, to wystarcza:

Kod:

gksu truecrypt /sciezka/do/partycji /sciezka/montowania

Przy zalozeniu, ze uzywasz wersji TrueCrypt "Standard", a nie konsolowej wylacznie.

Można po prostu skonfigurować sudo.

#30  2012-09-23 15:00:40

paw4el - Użytkownik

paw4el
Użytkownik

Chodzi o to, że nie mogę zamontować partycji z poziomu zwykłego użytkownika. Opis znalazłem tutaj, ale żeby podmontować taką partycję muszę mieć pakiet sudo, którego nie mam i nie chciałbym instalować.

#31  2012-09-23 15:20:52

marc - Użytkownik

marc
Użytkownik

Jacekalex napisał(-a):

Czy nie prościej zamiast Truecrypta, do automatycznego  montowania partycji wziąść Cryptsetup/Lux?
Ten jest obsługiwany natywnie w Linuxie, w Debianie jest montowany zgodnie z ustawieniami w /etc/crypttab, i w ogóle łatwiej go ogarnąć, niż Truecrypa, jeśli trzeba szyfrować partycję root, lub home.

Moze i prosciej, ale dla zaawansowanych uzytkownikow, lub tych, ktorzy maja duzo wolnego czasu. Dla innych CryptSetup/LUKS to *PITA* ["pain in the ass"], jesli chodzi o ustawianie, i nie ma sie co oszukiwac, ze jest to prosta konfiguracja ;)
Czy lepsza? to inna rzecz. Byc moze lepsza, z pewnoscia lepiej zintegrowana z Debianem. Nie sadze jednak, aby "latwiej mozna bylo to ogarnac", a przynajmniej mi nie przychodzi to z latwoscia. TrueCrypt jest zwarty, ma jeden plik wykonywalny, latwiej zaimplementowac szyfrowanie partycji lub plikopartycji, z kolei niemozliwym jest uzycie go do szyfrowania roota.
Sam chetnie uzylbym CS/LUKS, gdyby bylo to ciut latwiejsze w ogarnieciu i nie sprowadzalo sie do pisania obszernego skryptu. Bo ustawienia instalatora Debiana mnie nie zadowalaja [nie chce przeznaczac na szyfrowanie calego dysku, a jedynie partycje].

#32  2012-09-24 11:13:01

morfik - Cenzor wirtualnego świata

morfik
Cenzor wirtualnego świata
Serwis

Ja używam LUKSa tylko do systemowych partycji. Do pozostałych mam truecrypta. Zaletą tego rozwiązania jest odseparowanie systemu od pozostałych danych -- nie wiem jak by się zachowywały inne partycje z wykorzystaniem LUKSa po wipe systemu, jak i również przy próbie odczytu ich z wina.

Próbowałem kiedyś zreinstalować linuxa na poprzednim, zaszyfrowanym LVM ale jakoś nigdy mi się to nie udało. Niby instalator prosi o hasło podczas odczytu LVM, niby formatuje istniejące voluminy i wgrywa system na nowo, niby wszystko ok, ale przychodzi do botowania systemu, po wyborze jajka zostaje wyrzucony komunikat, że nie można odnaleźć grupy voluminów... Co ciekawe, taki komunikat wyrzucany jest nawet przy działającym LVM. Tyle że w przypadku świeżej, czystej instalacji, system startuje.

@marc -- możesz przecie wybrać sobie w instalatorze partycję, nie musisz szyfrować całego dysku.

Co do samego sudo -- ja nigdy nie używałem tego mechanizmu. Wolę proste montowanie z roota.

#33  2012-09-24 17:24:44

marc - Użytkownik

marc
Użytkownik

@morfik - no tak wlasnie nieszczegolnie. Probowalem wielokrotnie pod VBoxem [nie zaryzykuje utraty danych], ale instalator zawsze krzyczy o "/". Nie wiem, zapewne cos zle robie, ale nie znalazlem dobrego przewodnika instalacji z uzyciem LUKS/CryptSetup. Jesli znasz jakis, to bede wdzieczny ;)

No ale nie chce krasc autorowi watku.

#34  2012-09-24 17:29:33

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

marc napisał(-a):

No ale nie chce krasc autorowi watku.

Ten wątek i tak jest sprzed półtora roku, tylko ktoś postanowił zabawić się w nekrofilię ostatnio. ;)

#35  2012-09-24 19:03:59

morfik
Serwis

Zobacz jak u mnie to wygląda: http://imageshack.us/a/img42/3025/39570422.png
Tam gdzie "nieznane" w systemie plików to voluminy truecrypta.
I rozpis lvm: http://imageshack.us/a/img543/5112/71598587.png

#36  2012-10-02 01:58:15

marc - Użytkownik

marc
Użytkownik

Ok, nieco jasniej. A sdb3 to czym jest?

#37  2012-10-02 08:02:39

BlackEvo - Driver

BlackEvo
Driver

marc napisał(-a):

. Nie wiem, zapewne cos zle robie, ale nie znalazlem dobrego przewodnika instalacji z uzyciem LUKS/CryptSetup.

http://nocnypingwin.blogspot.com/2012/04/instalacja … -systemu.html  <-- na ubuntu.

Ostatnio edytowany przez BlackEvo (2012-10-02 08:03:20)

#38  2012-10-02 10:29:28

marc - Użytkownik

marc
Użytkownik

@BlackEvo - dzieki. Dobry tutorial. Mam tylko uwage co do tego, ze autor nazwal "tabele partycji" "partycją" [przy tworzeniu 'wolnej przestrzeni", bo inicjalizacja nowego dysku rozpoczyna sie od utworzenia nowej tabeli partycji MBR/GPT, etc].

Pozostaje miec nadzieje, ze podobny proces zadziala pod Debiane, bo wlasnie w nim mialem problemy.

#39  2012-10-02 12:07:53

morfik
Serwis

@marc -- sdb3 to truecrypt.

Co do samego tutoriala -- Dokładnie to samo da się wykonać z płytki debiana. Ja w tym celu z reguły używam płytek netinst albo business card (testingi).

I jeszcze mi się przypomniało -- w opcjach partycji zmień 5% zarezerwowanego miejsca na 0%.

Ostatnio edytowany przez morfik (2012-10-02 12:25:36)

#40  2012-10-02 15:33:05

marc - Użytkownik

marc
Użytkownik

Podsumowujac: tworze pierwsza mala partycje fizyczna, np sda1 dla /boot, sda2 przeznaczam na partycje szyfrowana LUKSem i stawiam na niej punkty montowania, jak "/", "usr", "home" itd?

Jesli pozwolicie, to mam dwa pytania:
1. czy sda2 moze byc podstawowa, a nie logiczna?
2. czy na sda2 moge utworzyc tylko "/", bez "home" i innych?

Chcialbym uzyskac cos takiego:
1. sda1 - /boot
2. sda2 - LUKS - szyfrowany root ["/"].

Inna rzecz, ze najlepiej byloby utworzyc jedna partycje, w ktorej juz bedzie "/" i "boot" - cala szyfrowana, ale rozumiem, ze to w LUKSie niemozliwe?
Interesuje mnie rowniez mozliwosc wstrzykniecia/dodania rootkita np do "/boot". Tzn chodzi mi o to, czy osobna partycja /boot nie umozliwia niepowolanym dodania takowego i w konsekwencji odczytania hasla wpisywanego dla LUKSa?

Dzieki za czas, ciekawe uwagi i i rzetelne instrukcje ;)

#41  2012-10-02 18:05:35

morfik
Serwis

1. Generalnie to ta tablica partycji była projektowana na max 4 partycje, a że teraz dyski są większe, to istnieje potrzeba by pokroić dysk na więcej niż 4 kawałki. Dlatego jak potrzebujesz max 4 partycji, to robisz wszystkie jako podstawowe. Ale jak potrzebujesz więcej niż 4 to robisz z jednej rozszerzoną i tam pakujesz pozostałe partycje -- tak jak to widać u mnie na skrinie z gparted. Oczywiście, jeżeli coś się stanie z wpisem rozszerzonej partycji, to znikną ci wszystkie partycje które tam się znajdują wewnątrz. Dlatego ja tę dużą partycję zrobiłem jako osobną.
2. Możesz -- ja podzieliłem swój lvm na 8 części, co troszeczkę zmniejsza fragmentację plików i ułatwia organizację pracy z danymi, bo osobne partycje dają ci więcej możliwości podczas montowania -- czasem przydatne. Nie wiem jak obecnie wygląda sprawa swap, bo kiedyś instalator nie chciał mnie puścić bez zdefiniowania swap. Tylko że ja ostatni raz instalowałem linuxa ponad 10 miechów temu i być może poprawili ten ficzer. :D
3. Nie możliwe. I dochodzi jeszcze taki jeden mankament bez którego ci linux nie wstanie. Musisz wygenerować obrazy modułów jądra, za każdym razem jak instalujesz nowe jajko. Chodzi o ręcznie kompilowane kernele -- te z repo generują automatycznie chyba albo mam jakiś pakiet zainstalowany, który odpowiada za automatyczne generowanie obrazu modułów.
4. Każda przestrzeń nieszyfrowana umożliwia. Jak tracisz panowanie nad dyskiem to musisz wyczyścić mbr oraz nieszyfrowaną przestrzeń dysku, czyli, w tym wypadku, całą partycję boot. Z mbr jest sprawa prosta bo to parę bajtów i możesz sobie je skopiować tuż po zaszyfrowaniu dysku. Tylko trzeba uważać z ewentualną późniejszą modyfikacją tablicy partycji. Wiesz jakbyś potrzebował na coś więcej miejsca i musiał pozmieniać rozmiary istniejących już partycji. Z bootem jest ten problem, że po jego wyczyszczeniu musisz zreinstalować kernela i gruba z  live cd. Tylko po takim zabiegu możesz mieć pewność, że nikt ci syfu nie wgrał i spokojnie możesz załadować system podając hasło do luks'a.

#42  2012-10-03 01:45:50

marc - Użytkownik

marc
Użytkownik

Dzieki, morfik. Rozjasniles mi chyba wszystko. Doprecyzuje ostatnia rzecz: rozumiem, ze nie da sie jednak postawic szyfrowania Luksem na 1 partycji? [odpowiedziales na to w 3, czy mi sie zle przeczytalo?]

#43  2012-10-03 08:02:31

morfik
Serwis

Obecnie się nie da. Truecrypt to potrafi ale tylko z winem. Nie wiem czy kiedykolwiek będzie możliwe zaszyfrowanie truecryptem systemowej partycji w linuxie.

#44  2012-10-03 11:37:20

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Systemowej nie trzeba i nie warto szyfrować Truecryptem.
Luks ma tą przewagę, ze do jednej partycji można mieć 50 kluczy na pendrakach i płytach CD, każdy inny.
Grzecznie szyfruje wszystkimi wersjami AESa, co na systemówkę wystarczy.

Jest trochę roboty z partycją boot i wywaleniem programów niezbędnych do zamontowania rootfs, ale nie święci garnki lepią.

Luks ma też  pełne wsparcie w kernelu, czego o Truecrypcie powiedzieć się nie da.

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-10-03 11:49:53)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

Stopka forum