Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam taki problem po przeniesieniu mojego pcta do nowego mieszkania na studia w ogóle nie umiem właczyć dźwięku z słuchawek. Nie wiem czy to uszkodzenie mechaniczne, ale dźwięk do tej pory cały czas był...
http://www.alsa-project.org/db/?f=9e9fdb324e3ba9623 … 6d73803274bb3
Dodam że nagle nie mam dźwięku na windowsie.. jak i na linuxie..
Ostatnio edytowany przez sqrtek (2012-09-30 20:23:27)
Czasami są dziwne zbiegi okoliczności , sprawdz jeszcze raz kabelki podłączone do karty dzwiękowej odpal pod Win. managera (sterownika) karty tam ładnie jest zobrazowane co i gdzie jest podpięte , możliwe też że jest wyciszony dzwięk...
Na linuxie dostaje komunikat:
Regulator głośności nie znalazł żadnego elementu i/lub urządzeń do obsługi. Oznacza to, że nie są zainstalowane odpowiednie wtyczki biblioteki GStreamer lub karta dźwiękowa nie jest skonfigurowana. Można usunąć regulację głośności z panelu poprzez kliknięcie prawym przyciskiem na ikonie głośnika na panelu i wybranie z menu "Usuń z panelu".
Na windowsie xp wiadomo, nie pojawia się nawet ikonka z brzegu z głośnością..
No własnie nie mam pojęcia co jest nie tak..
00:00.0 Host bridge: nVidia Corporation nForce3 250Gb Host Bridge (rev a1) 00:01.0 ISA bridge: nVidia Corporation nForce3 250Gb LPC Bridge (rev a2) 00:01.1 SMBus: nVidia Corporation nForce 250Gb PCI System Management (rev a1) 00:02.0 USB Controller: nVidia Corporation CK8S USB Controller (rev a1) 00:02.1 USB Controller: nVidia Corporation CK8S USB Controller (rev a1) 00:02.2 USB Controller: nVidia Corporation nForce3 EHCI USB 2.0 Controller (rev a2) 00:05.0 Bridge: nVidia Corporation CK8S Ethernet Controller (rev a2) 00:08.0 IDE interface: nVidia Corporation CK8S Parallel ATA Controller (v2.5) (rev a2) 00:0a.0 IDE interface: nVidia Corporation nForce3 Serial ATA Controller (rev a2) 00:0b.0 PCI bridge: nVidia Corporation nForce3 250Gb AGP Host to PCI Bridge (rev a2) 00:0e.0 PCI bridge: nVidia Corporation nForce3 250Gb PCI-to-PCI Bridge (rev a2) 00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration 00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map 00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller 00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control 01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation G73 [GeForce 7600 GS] (rev a2) 02:07.0 Multimedia audio controller: Ensoniq Device 4880 (rev 02)
Karta zintegrowana czy zewnętrzna? Jak to drugie to sprawdź czy przypadkiem podczas przenoszenia nie ruszyła się w slocie i nie przestałą łączyć - w tym celu najlepiej wyjąć ze slotu i włożyć w inny.
Karta zewnętrzna.. szczerze to sam nie wiem co to za karta, dostałem ją za darmo gdy spaliła mi się płyta główna razem z kartą dźwiękową wbudowaną w komputerze.
Jak mam ją przekonfigurować?! od początku działał mi dźwięk z wieży, oraz dźwięk w słuchawkach, teraz po przeprowadzce mam tylko słuchawki i niestety coś nie działa dźwięk.
Nigdy nie miałem problemu z dźwiękiem i nie musiałem nic konfigurować, dlatego to dziwne dla mnie jest ta konfiguracja cała.
Edit://
Jutro jeszcze mam zamiar otworzyć obudowę i sprawdzić czy coś się tam nie poluzowało..
Ostatnio edytowany przez sqrtek (2012-09-30 22:24:41)
Na mój gust to wygląda na luźnie gniazdo PCI - pewnie podczas przenoszenia karta się przesunęła i nie łączy - wyjąć włożyć w inne, ewentualnie przeczyścić styki przed włożeniem.
Ogólnie po takich przeprowadzkach i przenosinach warto zajrzeć do budy i zobaczyć co się tam dzieje. Raz znalazłem radiator z chipsetu leżący sobie radośnie na karcie graficznej, szczęściem grafa miała wentyl od dołu :)
Dzisiaj rozkręciłem kompa, przeczyściłem go, podłączyłem słuchawki i działa.. a nawet nie wyciągałem karty ze slotu, takie sytuacje są co najmniej dziwne.
sqrtek napisał(-a):
Dzisiaj rozkręciłem kompa, przeczyściłem go, podłączyłem słuchawki i działa.. a nawet nie wyciągałem karty ze slotu, takie sytuacje są co najmniej dziwne.
To się po prostu nazywa ELEKTRONIKĄ i jest codziennością.
Ostatnio edytowany przez PavloAkaLogan (2012-10-01 20:08:29)
PavloAkaLogan napisał(-a):
sqrtek napisał(-a):
To się po prostu nazywa ELEKTRONIKĄ i jest codziennością.
Ja tam zawsze wychodzę z założenia że albo coś działa, albo też nie.. dlatego taka sytuacja wydawała mi się conajmniej dziwna.
Może po prostu poluzowała się karta. Do tego nie potrzeba żadnej magii ;)