Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
mati też ma ;]
...ale się wstydzi przyznać :)
// edytujemy posty ,nie piszemy postu pod swoim postem. Scaliłem - ilin
Do tego czegoś wstyd się przyznawać...
SimplyOS tylko z nazwy, 3 minuty szukałem terminala...
poza tym norma.
Ostatnio edytowany przez enether (2012-07-08 22:50:27)
ilin napisał(-a):
Czwarty :)
Pokusimy się o licznik? :D
Skala się za szybko skończy :D
Nawet serwery Googla nie wyrobią ;]
Dlatego zacząłem liczyć aby nie było takich tasiemców o niczym jak przy wcześniejszych wydaniach OSów ferviego.
Po 50 sam sciagnę ,zobaczę a potem zrobimy egzamin :)
Czyli nie ściągniesz :]
do 50 nie dojdzie :)
Tutaj nie ma 20 aktywnych osób, a co dopiero 50 ;)
Konkretnie ludzie dalej nie czytali pierwszego posta, więc powtórzę w skrócie
System ma być - prosty, bez programów do partycjonowania, hackowania, kompilowania, czarowania - ma być prosto:
- Przeglądarka
- Klient poczty
- Gry (opcjonalnie)
- Edytor tekstu
- Odtwarzacz filmów
- Odtwarzacz muzyki
Tyle przeciętny człowiek nie mający wiedzy o komputerze - może używać. Reszta jest zbędna. SimplyOS został tak stworzony, by w łatwy sposób (dla użytkownika) móc uruchamiać i wykonywać te czynności - w skrócie.
Fervi
Dobra, dopiszcie mnie. ;)
Mogę nawet coś zasugerować — skoro w systemie dajesz takie wielkie czcionki, to w przeglądarce też przydałoby się ustawić minimalny rozmiar.
I dlatego ikonki zamiast intuicyjnych podpisów są ponazywane "Iceweasel", "Icedove" itd? :P
A terminala szukałem ponieważ chciałem sprawdzić jakie usługi wystartowały wraz z systemem, a jak żyję nie odgadłem skrótu klawiaturowego w QEMU by się przerzucić na tty :P
Ostatnio edytowany przez enether (2012-07-08 23:05:23)
Mogę nawet coś zasugerować — skoro w systemie dajesz takie wielkie czcionki, to w przeglądarce też przydałoby się ustawić minimalny rozmiar.
Powiększone
I dlatego ikonki zamiast intuicyjnych podpisów są ponazywane "Iceweasel", "Icedove" itd? :P
Zasadniczo nie ja tak nazywałem (ale to wiecie :P), aczkolwiek:
- Macie podpisy
- Modyfikacja Iceweasel / Icedove potrwałaby sporo, bo dla każdego języka trzeba zmienić
Fervi
Ostatnio edytowany przez fervi (2012-07-08 23:10:24)
fervi napisał(-a):
- Modyfikacja Iceweasel / Icedove potrwałaby sporo, bo dla każdego języka trzeba zmienić
Pardon, ale czy priorytetem jest user friendly interface dla zielonych, czy zrobienie tego po najmniejszej linii oporu? Poza tym skąd babuleńka która to odpali ma wiedzieć, że po najechaniu "myszom" na ikonkę musi chwilę poczekać na opis?
PS. Centrum zarządzania softem nie bangla.
PS. Centrum zarządzania softem nie bangla.
Zasadniczo komunikacik by się przydał :)
Podejrzewam, że na liveCD nie znasz hasła
"root"
Fervi
root i toor wpisuję jako pierwsze ;) I dostałem się na roota bez problemu gdy już odkryłem jak dobrać się do terminala.
A komunikaciku nie przyuważyłem, wyszukałem guake, kliknąłem i... no właśnie, nie bardzo cokolwiek z tym zrobić. Ubuntu Software Center to to nie jest :P
PS: Kolesie od Doudou mogli? Mogli: http://www.techsupportalert.com/files/images/Doudou … x%20Whole.png
Konkurencja!
Enether, de facto oni nic nie zrobili, bo sam z siebie Epiphany, Empathy i Evolution chyba mają takie nazwy. Jeszcze zobaczę bo może da się coś zrobić, ale nie obiecuję :P
Fervi
PS. Dobra - dla Iceweasel zrobiłem (nazywa się przeglądarka internetowa)
Nie wiem czy klient poczty Icedove zmieniać (zobaczymy) - bo jest tłumaczony jako Klient Poczty Icedove :D
No i masz ikonki :)
Doudou Linux to jakiś dla bachorów system :(
Ostatnio edytowany przez fervi (2012-07-08 23:39:33)
Potrzebuję wszystkich logów, by zapobiec ewentualnym problemom
Fervi
Nie chcę mi się liczyć który jestem z kolei - ale pobrałem, przetestowałem, płytkę wyrzuciłem. Nie polecam, nie warto. Mamy do czynienia z kolejnym, megainnowacyjnym systemem, który nie wnosi NIC. Wad większych nie ma - bo w końcu to Debian - ale w tym właśnie sęk - to Debian. Nic nowego, nic własnego.
Ostatnio edytowany przez sir_lucjan (2012-07-09 06:49:46)
Żeby dostać się do menu mając zmaksymalizowanych kilka okien trzeba minimalizować każde po kolei?
Ech, nauka czytania się na dugu kłania. Może kursy zrobię?
"Certyfikat z czytania postów na dugu" :P
@Arn
Dodam guziczek minimalizacji wszystkich okien, o ile taki jest
Powiększyłem też panel
Fervi
Ostatnio edytowany przez fervi (2012-07-09 10:28:17)
fervi napisał(-a):
(...)Dodam guziczek minimalizacji wszystkich okien, o ile taki jest(...)
Fervi
Jeśli taki jest, to nie trzeba dodawać.