Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-06-29 19:35:30

irth - Użytkownik

irth
Użytkownik

Dowiązanie do katalogu

Jak w temacie, czyli jakie należy wpisać polecenie by np katalog /var/www/ wskazywał na np. ~/stronka/?
Z góry dzięki.

Debian Wheezy (jajo 3.2.0-4-amd64) na PC
OpenWRT Attitude Adjustment na wl500gP V2
Tulpy: D\Dashie P\Pinkie F\Fluttershy A\Ania

#2  2012-06-29 19:45:07

blind - Użytkownik

blind
Użytkownik

Re: Dowiązanie do katalogu

Jeśli chcesz zrobić dowiązanie symboliczne czyli katalog, po wejściu w który będziesz jakby przenoszony do zawartości innego katalogu, to w konsoli wpisujesz tak:

Kod:

ln -s katalog_istniejący katalog_symboliczny

W przytoczonym przez Ciebie przykładzie musiałbyś najpierw wywalić istniejący katalog www, a następnie stworzyć zamiast niego dowiązanie symboliczne:

Kod:

ln -s /home/nazwa_użytkownika/stronka /var/www

Lepiej jednak chyba będzie zrobić sobie w katalogu /var/www symboliczne dowiązanie do katalogu

Kod:

ln -s /home/nazwa_użytkownika/strona /var/www/stronka

"Po drugie: w to co robisz uwierz i włóż w to serce."

#3  2012-06-29 19:50:34

irth - Użytkownik

irth
Użytkownik

Dzięki. (Jak kombinowałem sam to sobie zrobiłem "rm -rf *" w ~/Dokumenty :/, ale nic tam waznego nie miałem na szczescie)

#4  2012-06-29 20:50:15

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

blind napisał, jak można to zrobić, ale dużo lepszym rozwiązaniem jest załadowanie modułu userdir i odpowiednie skonfigurowanie /etc/apache2/mods-available/userdir.conf.

Przynajmniej tak się to robi w apaczu. Pewnie inne httpd mają swoje mechanizmy do tego.

#5  2012-06-29 20:51:10

Yampress - Imperator

Yampress
Imperator

w konfiguracji apacza chyba jeszcze musisz followsymlinks zaimplementować

jak nie wiesz do czego służy polecenie wydajesz  man

Kod:

man rm

rm - usuwa pliki lub katalogi

SKŁADNIA
       rm [OPCJA]... PLIK...

OPIS
       Niniejsza  strona  podręcznika  man  opisuje  rm w wersji GNU. rm usuwa
       każdy z podanych plików. Domyślnie, nie usuwa katalogów.

Kod:

man cp

NAZWA
       cp - kopiuje pliki i katalogi

SKŁADNIA
       cp [OPCJA]... [-T] ŹRÓDŁO CEL
       cp [OPCJA]... ŹRÓDŁO... KATALOG
       cp [OPCJA]... -t KATALOG ŹRÓDŁO...

OPIS
       Kopiuje ŹRÓDŁO do CELU lub wiele ŹRÓDEŁ do KATALOGU.

Kod:

man  ln

NAZWA
       ln - tworzy dowiązania między plikami

SKŁADNIA
       ln [OPCJA]... [-T] CEL NAZWA-DOWIĄZANIA       (format pierwszy)
       ln [OPCJA]... CEL                             (format drugi)
       ln [OPCJA]... CEL... KATALOG                  (format trzeci)
       ln [OPCJA]... -t KATALOG CEL                  (format czwarty)

OPIS
        W pierwszej formie, tworzy dowiązanie do CELU z NAZWĄ-DOWIĄZANIA.
        W drugiej, tworzy dowiązanie do CELU w bieżącym katalogu.
        W  trzeciej  i czwartej, tworzy dowiązania do każdego CELU w KATALOGU.
       Domyślnie tworzy dowiązania zwykłe (twarde). Dowiązania symboliczne  są
       tworzone z opcją --symbolic. Podczas tworzenia dowiązań zwykłych, każdy
       z CELÓW musi istnieć.  Dowiązania  symboliczne  mogą  zawierać  dowolny
       tekst.  Gdy  są  później rozwijane, dowiązanie ze ścieżką względną jest
       interpretowane w odniesieniu do katalogu w którym się znajdują.

Bo sobie nieświadomie system rozwalisz albo pliki popsujesz.   Więc skoro nie wiesz co polecenie robi używaj zawsze mana.

#6  2012-06-29 21:15:25

TheAnt - Użytkownik

TheAnt
Użytkownik
Serwis

A jeśli nie ma czegoś w man, to na 99.99% jest w info.

If I go insane please don't put your wires in my brain...

#7  2012-06-29 21:33:31

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

Yampress, TheAnt: fajnie, tylko pytanie nie brzmi „jak zrobić dowiązanie symboliczne za pomocą ln?”, tylko „jakiego polecenia użyć, aby zrobić dowiązanie symboliczne?”. Oczywiście wasze podpowiedzi są w tym kontekście bezwartościowe, ponieważ man i info przydają się tylko wtedy, gdy już znane jest polecenie — są natomiast bezradne, kiedy dopiero się go szuka.

Jeżeli już, to powinniście byli wskazać mało znane narzędzie apropos, które do tego służy — na podstawie hasła przedmiotowego wskazuje adekwatne strony man, zawężając tym samym obszar poszukiwań polecenia.

#8  2012-06-29 21:50:29

yossarian - Szczawiożerca

yossarian
Szczawiożerca

Minio napisał(-a):

Yampress, TheAnt: fajnie, tylko pytanie nie brzmi „jak zrobić dowiązanie symboliczne za pomocą ln?”, tylko „jakiego polecenia użyć, aby zrobić dowiązanie symboliczne?”. Oczywiście wasze podpowiedzi są w tym kontekście bezwartościowe, ponieważ man i info przydają się tylko wtedy, gdy już znane jest polecenie — są natomiast bezradne, kiedy dopiero się go szuka.

Jeżeli już, to powinniście byli wskazać mało znane narzędzie apropos, które do tego służy — na podstawie hasła przedmiotowego wskazuje adekwatne strony man, zawężając tym samym obszar poszukiwań polecenia.

To chyba dotyczyło tego:

Jak kombinowałem sam to sobie zrobiłem "rm -rf *" w ~/Dokumenty :/, ale nic tam waznego nie miałem na szczescie

i w tym przypadku te informacje są jak najbardziej wartościowe.
Po sprawdzeniu do czego służy polecenie (w tym przypadku rm) nie ma takich niespodzianek.

#9  2012-06-29 21:50:35

copowieryba - Użytkownik

copowieryba
Użytkownik

albo to, morze trochę mało ale do podstaw wystarczy http://pl.wikipedia.org/wiki/Polecenia_systemu_operacyjnego_Unix

#10  2012-06-30 05:02:48

TheAnt - Użytkownik

TheAnt
Użytkownik
Serwis

Minio napisał(-a):

Może trochę za ostro Twoje stwierdzenie o bezwartościowości zabrzmiało, ponieważ, o ile polecenie man bez parametru pyta grzecznie czy chcesz w pysk (znaczy, manuał czego zapodać), o tyle samo info prezentuje nam już liste dostępnych i posegregowanych "infów" :). Skorzystanie z opcji szukania, dostępnej pod "/" czyli np:

Kod:

/link

przenosi nas w miejsce, w którym już widać polecenie ln. Pisze "link", zakładając, że pacjent nie wie czego szuka, a wie, że chce coś linkować. Nawiasem mówiąc, już samo wpisanie:

Kod:

info link

jest pomocne. Wszystko co napisałem sprawdza się na "Squeeze" i sprawdzało na "Etch", "Sarge".

Minio napisał(-a):

Trochę się z Tobą zgodzę, a trochę nie. Apropos już mnie parę razy w życiu zawiodło, gdyby działało poprawnie, miałbyś 100% racji.

Polecenie info ma swoją rodzinkę zresztą, choćby w postaci pinfo, które potrafi pokolorować wydruk na ekranie i ma jeszcze parę ulepszeń, w stosunku do info. Man i info choć zdaje się, że powinny pokrywać się serwowanym zakresem danych, nie czynią tego. Info czasem zawiera informacje nie zawarte wcale w manualu.

Pozdrawiam
TheAnt

/Edith: A jeśli już tak pragniesz apropos, to przełącznik załatwia sprawę:

Kod:

man -k

lub

man -K

Również:

Kod:

man man

pozwala na dotarcie do poszukiwanej informacji.
Gdyby powyższe zawiodły, można jeszcze ręcznie przekopywać się przez katalogi w hierarchii /usr/share/ i /usr/share/doc/

Ostatnio edytowany przez TheAnt (2012-06-30 05:22:55)

#11  2012-06-30 10:58:59

irth - Użytkownik

irth
Użytkownik

Wiem co robi rm, ale zrobiłem je nie w tym katalogu (zapomniałem cd), to tak tylko powiedziałem, taki mały fail.
A o apropos nie wiedziałem, przyda sie.

Configu apache nie musiałem zmieniać, wszystko działa jak należy :)
Temat rozwiązany.

Ostatnio edytowany przez irth (2012-06-30 10:59:45)

#12  2012-06-30 11:04:06

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

TheAnt: przyznaję i kajam się:
info nie jest aż tak bezwartościowy jak mi się wydawało, a tym samym Twoja odpowiedź również nie jest całkowicie bezwartościowa.
W tym konkretnym przypadku info nada się do znalezienia odpowiedniego polecenia (chociaż nie jest to aż tak proste jak w przypadku np. rm — info odeśle do polecenia link, które wspomina o interesującym tutaj ln). W niektórych innych (patrz niżej) nie jest już tak różowo.

TheAnt napisał(-a):

Man i info choć zdaje się, że powinny pokrywać się serwowanym zakresem danych, nie czynią tego. Info czasem zawiera informacje nie zawarte wcale w manualu.

info jest wynalazkiem GNU i chociaż powstał przynajmniej 15 lat temu (najstarsza wzmianka, jaką znalazłem, pochodzi z 1998 roku), właściwie nikt poza GNU go nie używa. Dlatego strony info są dużo bardziej rozbudowane niż strony man dla narzędzi GNU, ale często w ogóle nie istnieją dla wielu narzędzi stworzonych przez innych programistów. Np. info jest bezsilne wobec hasła „mp3”, podczas gdy apropos znajdzie kilka narzędzi do manipulowania plikami tego typu.

TheAnt napisał(-a):

Gdyby powyższe zawiodły, można jeszcze ręcznie przekopywać się przez katalogi w hierarchii /usr/share/ i /usr/share/doc/

Mimo wszystko prościej zapytać wyszukiwarkę internetową (co ja bym zrobił w pierwszej kolejności) albo na forum ;) .

#13  2012-06-30 11:59:05

lx - Użytkownik

lx
Użytkownik

Tak mi się skojarzyło:
http://imgs.xkcd.com/comics/manual_override.png

#14  2012-06-30 12:18:10

TheAnt - Użytkownik

TheAnt
Użytkownik
Serwis

Minio napisał(-a):

przyznaję i kajam się:

Po prostu nie lubię jak mi skakać po głowie :)
Kończąc temat: szukając jakiejś pomocy, a nie posiadając dostępu do tej skarbnicy wszechwiedzy jaką jest internet czy bardziej doświadczony kolega.
Jest man i jest info i oba w pewien sposób się uzupełniają. Kończę bo niewątpliwie odeszliśmy od tematu.

Pozdrawiam
TheAnt

Stopka forum