Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć,
po jednej z aktualizacji coś mi się porobiło z Pulsaudio. Mam dźwięk, ale nie działa pavucontrol, ani Equalizer. Pavucontrol zwraca taki błąd:
Próbowałem różnych komend znalezionych w necie, ale nic nie chce ruszyć:
davidoski@debian:~$ start-pulseaudio-x11 E: [pulseaudio] main.c: Uruchomienie usługi się nie powiodło.
davidoski@debian:~$ pulseaudio --start E: [pulseaudio] main.c: Uruchomienie usługi się nie powiodło.
davidoski@debian:~$ pulseaudio -D E: [pulseaudio] main.c: Uruchomienie usługi się nie powiodło.
Po tej nieudanej aktualizacji (pół KDE chciało mi usunąć i przez głupotę kliknąłem "y" i zaczęło usuwać, co przerwałem z buta) miałem komunikat z KDE, że jakieś urządzenia zostały usunięte i czy chcę, żeby zostały "zapomniane" czy coś takiego - kliknąłem NIE. Gdyby ktoś wiedział jak to przywrócić do życia, to byłbym wdzięczny.
Zajrzyj do logów apta i zobacz co zostało usunięte.
Cała masa tego jest, spróbuję to przywrócić, ale muszę najpierw zaktualizować cały system, bo wyrzuca niespełnione zależności/wersje pakietów.
Niestety po pełnej aktualizacji i doinstalowaniu wszystkiego co wcześniej było usunięte jest ten sam błąd co w pierwszym poście.
Problem rozwiązany - pomogło usunięcie katalogu .pulse z /home/user.
W ogóle już nie aktualizuję testing, za dużo baboli tam wpuszczają.
Ostatnio edytowany przez davidoski (2012-06-28 18:52:42)
davidoski napisał(-a):
Problem rozwiązany - pomogło usunięcie katalogu .pulse z /home/user.
Myślałem że zacząłeś od sprawdzenia na koncie nowego użytkownika ;)
Najprostsze rozwiązania są najtrudniejsze :)
Najprostszym rozwiązaniem jest usunięcie pulseaudio.
Podoba mi się dźwięk jaki daje Pulseaudio. Mam na innej partycji starego Lennego z ALSĄ i dźwięk jest nie jest tak dobry.
davidoski napisał(-a):
Podoba mi się dźwięk jaki daje Pulseaudio. Mam na innej partycji starego Lennego z ALSĄ i dźwięk jest nie jest tak dobry.
To chyba wina starej Alsy. Niby skąd w PA jest dźwięk?
To tylko parametry Alsy, widocznie w PA ktoś sobie włączył na chwilkę jack-audio - i zobaczył, jak Jack automatycznie wyjście Alsy konfiguruje. :D
Bo niestety najlepszy dźwięk poprzez Alse zawsze dawał Jack-audio. :D
Względnie PA być może nauczylo się od Jacka wyostrzać dynamikę dźwięku. ;)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-06-29 23:00:37)
davidoski napisał(-a):
Baboli ?
Ja po roku używania testinga przeszedłem na Sida i jedyny babol jaki stwierdzam to ,ze jack wywala sie na emulacji alsy.
Sam w sobie działa super.
Nie ma żadnych opóźnien etc.
Guitarix działa ja nigdy dotąd.
Na windowsie komercyjne programy mogą się schować.
Zdarzają się problemy, ostatnio aktualizacja (ale to parę tygodni temu :D) wywaliła jakiś pakiet odpowiedzialny za internet po kablu, problemy się zdarzają
Fervi
Dokładnie - ostatnia aktualizacja libwvstreams4.6-base spowodowała odcięcie mnie od Internetu, ponieważ powoduje awarię wvdial, które przestaje łączyć. Konieczne jest cofnięcie wersji pakietu. W testing nadal jest ten skopany pakiet. Poza tym tak jak napisałem wcześniej - jedna z aktualizacji spowodowała usunięcie prawie całego KDE. Zorientowałem się dopiero jak zobaczyłem komunikaty o usuwaniu pakietów.
Ostatnio edytowany przez davidoski (2012-06-30 03:00:09)
Mnie na Testingu dotknęły może dwa bugi po update; z userdel oraz właśnie wvdial. Tak to praktycznie wszystko działa tip top.
davidoski napisał(-a):
Poza tym tak jak napisałem wcześniej - jedna z aktualizacji spowodowała usunięcie prawie całego KDE. Zorientowałem się dopiero jak zobaczyłem komunikaty o usuwaniu pakietów.
Dobrze jest patrzyć przed potwierdzeniem aktualizacji jakie akcje chce wykonać.
Zawsze patrzę, ale w tym wypadku było ponad 100 pakietów do zmiany, a "do usunięcia" są wymienione na początku listy, więc ekran się przewinął i nie zauważyłem, że większość chce usuwać a nie aktualizować.
Jacekalex napisał(-a):
To tylko parametry Alsy, widocznie w PA ktoś sobie włączył na chwilkę jack-audio - i zobaczył, jak Jack automatycznie wyjście Alsy konfiguruje. :D
Bo niestety najlepszy dźwięk poprzez Alse zawsze dawał Jack-audio. :D
Względnie PA być może nauczylo się od Jacka wyostrzać dynamikę dźwięku. ;)
Wątpię żeby Jack i PulseAudio wprowadzały zauważalne zniekształcenia do dźwięku i sam nic takiego nie słyszę. Po drugie: po co by miały to robić? Rzeczy typu ekspansja dynamiki itp. można zrobić wtyczkami. Jak komuś potrzebne do szczęścia to sobie włączy.
rafi napisał(-a):
......Wątpię żeby Jack i PulseAudio wprowadzały zauważalne zniekształcenia do dźwięku i sam nic takiego nie słyszę.....
Ciekawe wątpliwości ;)
Ja pierwszy raz odpaliłem Jacka na Ubuntu 8.10, który na Alsie miał "normalny dźwięk", a jak odpaliłem Jacka, to w pierwszej chwili myślałem, że mi ktoś głośniki podmienił :D
To wtedy był stary Jack-0.106.
Na Squeeze (wtedy testing) było to samo.
Potam nieraz kombinowałem, jak sie z Alsa do takiego dźwięku zbliżyć, i w jakimś stopniu się to udało metodą prób i będów, przy obecnych parametrach różnica nie jest taka kosmiczna.
I nie były to jakieś zniekształcenia.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-06-30 17:34:48)
@Jacekalex, kolego mógłbyś podać sposób jak na Alsie polepszyć dźwięk by tak jak mówisz zbliżyć go do tego jaki generuje Jack? :)
1. Odtwarzając ciągły ton zrównać poziomy poziomy głośności pomiędzy porównywanymi systemami tak aby różnica była mniejsza niż 0,3 dB. (Tu jest duży problem, bo jest potrzebny miernik)
2. Poprosić drugą osobę aby włączała na chwilę jeden i drugi system w losowej kolejności, nie informując nas o tym, który akurat gra, wykorzystując dowolnie wybrane przez Ciebie utwory.
W tym momencie dźwięk ALSY powinien znacząco się poprawić, gdyż najprawdopodobniej wszystkie słyszane różnice były jedynie iluzją, bądź wynikały z charakterystyki czułościowej ludzkiego słuchu (zobacz: krzywe Fletchera-Munsona albo Robinsona-Dadsona). W przeciwnym wypadku warto na poważnie przystąpić do poprawiania ALSY. :)
Ostatnio edytowany przez rafi (2012-08-02 14:08:55)
tez zawsze miałem problemy z pulseaudio, włączało mi sie to gówno samoistnie ( pomimo ze w runlvl wylaczone na wszystkich ) ale pomogło wypieprzenie wszystkiego co miało w naziwe "pulse" bądź "gnome" :-) , proste rozwiazanie i niezwykle skuteczne :-)
Nie rozumiem i nie zrozumiem psioczenia na PulseAudio, ale cóż - takie pokolenie ;)
Fervi
fervi napisał(-a):
Nie rozumiem i nie zrozumiem psioczenia na PulseAudio
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=208233#p208233
Masz pole do popisu w tym poście.
shevchenko1987 napisał(-a):
@Jacekalex, kolego mógłbyś podać sposób jak na Alsie polepszyć dźwięk by tak jak mówisz zbliżyć go do tego jaki generuje Jack? :)
cat /proc/asound/card0/pcm0p/sub0/hw_params access: MMAP_INTERLEAVED format: S16_LE subformat: STD channels: 2 rate: 96000 (96000/1) period_size: 256 buffer_size: 8192
U mnie te parametry okazaly sie optymalne.
Podpatrzyłem je z domyślnych ustawień, jakie pojawialy się po uruchomieniu Jacka na 96kHz.
Przy 192kHz zarówno na Alsie jak i Jacku u mnie głośno Mplayer protestował.
Parametry do ustawienia w asound.conf
Sznurek: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=20386
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-08-05 14:31:18)
ilin napisał(-a):
fervi napisał(-a):
Nie rozumiem i nie zrozumiem psioczenia na PulseAudio
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=208233#p208233
Masz pole do popisu w tym poście.
Ja bym dodał jeszcze ten.
;)