Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-06-28 00:38:10

blind - Użytkownik

blind
Użytkownik

[Solved] Informacje podczas startu

Witam serdecznie!

Mój system to Debian Wheezy dla architektury amd64. Podczas startu systemu wyświetlane są na ekranie monitora różne informacje jak np. stan systemów plików czy uruchamiane usługi. Gdy wszystko zostanie uruchamiane ekran jest "czyszczony" i u góry wyświetlany jest komunikat logowania. Pamiętam, że kiedyś ekran nie był czyszczony i logowanie wyświetlane było zaraz pod wszystkimi tymi komunikatami startowymi, więc mogłem sobie na spokojnie wszystko przeczytać. Czy jest możliwość by jakoś to przywrócić, albo istnieje jakiś log który zawiera dokładnie te same informacje, które są wyświetlane podczas uruchamiania maszyny?

Ostatnio edytowany przez blind (2012-06-28 10:56:53)

"Po drugie: w to co robisz uwierz i włóż w to serce."

#2  2012-06-28 00:59:31

yossarian - Szczawiożerca

yossarian
Szczawiożerca

Re: [Solved] Informacje podczas startu

Zajrzyj do /var/log/boot
http://wiki.debian.org/bootlogd

#3  2012-06-28 01:23:17

blind - Użytkownik

blind
Użytkownik

Dziękuję za odpowiedź.

Niestety rozwiązanie polegające na instalacji kolejnych pakietów/usług nie jest pożądanym przeze mnie. Nie potrzebuję jakiś szczegółowych raportów na temat tego co się dzieje podczas uruchamiania systemu. Chciałbym jedynie, by to co już jest wyświetlanie podczas startu systemu najzwyczajniej nie znikało. Może chodzi tylko o jakąś zmienną w którymś z plików konfiguracyjnych. Nie chce mi się wierzyć, by było to zrobione na stałe. Niestety nie wiem jak sformułować zapytanie do Google, dlatego pytam tutaj...

#4  2012-06-28 01:27:08

yossarian - Szczawiożerca

yossarian
Szczawiożerca

As from Wheezy, the bootlog package is automatically started as a daemon in the normal way (with a sys-V like init.d script). No config file any more.

#5  2012-06-28 01:33:38

blind - Użytkownik

blind
Użytkownik

Przeczytałem tą stronę wiki, uruchomiłem swojego Debiana, sprawdziłem i wygląda na to, że nie mam tego pakietu. Nie posiadam ani pliku konfiguracyjnego, a plik z logiem jest pusty. Jak też pisałem wyżej, wolałbym nie instalować dodatkowych pakietów czy usług.

Ostatnio edytowany przez blind (2012-06-28 01:37:34)

#6  2012-06-28 03:55:16

Carnophage - Użytkownik

Carnophage
Użytkownik
Serwis

Jesli komunikaty maja nie znikac trzeba dodac opcje --noclear do wywolania getty -> http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=191044#p191044

Happy siduction user ^__^

#7  2012-06-28 06:23:37

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

blind napisał(-a):

Niestety nie wiem jak sformułować zapytanie do Google, dlatego pytam tutaj...

Na DUG-u odpowiedź na to pytanie też już się pojawiała. :) W sumie można by dodać do FAQ tekst o logach/komunikatach ze startu systemu…

#8  2012-06-28 10:54:39

blind - Użytkownik

blind
Użytkownik

@Carnophage
Dziękuję. Dokładnie o to chodziło. Sprawdziłem u siebie i działa bez zarzutu. Problem (jeśli można to tak nazwać) rozwiązany.

Stopka forum