Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam serdecznie!
Mój system to Debian Wheezy dla architektury amd64. Podczas startu systemu wyświetlane są na ekranie monitora różne informacje jak np. stan systemów plików czy uruchamiane usługi. Gdy wszystko zostanie uruchamiane ekran jest "czyszczony" i u góry wyświetlany jest komunikat logowania. Pamiętam, że kiedyś ekran nie był czyszczony i logowanie wyświetlane było zaraz pod wszystkimi tymi komunikatami startowymi, więc mogłem sobie na spokojnie wszystko przeczytać. Czy jest możliwość by jakoś to przywrócić, albo istnieje jakiś log który zawiera dokładnie te same informacje, które są wyświetlane podczas uruchamiania maszyny?
Ostatnio edytowany przez blind (2012-06-28 10:56:53)
Zajrzyj do /var/log/boot
http://wiki.debian.org/bootlogd
Dziękuję za odpowiedź.
Niestety rozwiązanie polegające na instalacji kolejnych pakietów/usług nie jest pożądanym przeze mnie. Nie potrzebuję jakiś szczegółowych raportów na temat tego co się dzieje podczas uruchamiania systemu. Chciałbym jedynie, by to co już jest wyświetlanie podczas startu systemu najzwyczajniej nie znikało. Może chodzi tylko o jakąś zmienną w którymś z plików konfiguracyjnych. Nie chce mi się wierzyć, by było to zrobione na stałe. Niestety nie wiem jak sformułować zapytanie do Google, dlatego pytam tutaj...
As from Wheezy, the bootlog package is automatically started as a daemon in the normal way (with a sys-V like init.d script). No config file any more.
Przeczytałem tą stronę wiki, uruchomiłem swojego Debiana, sprawdziłem i wygląda na to, że nie mam tego pakietu. Nie posiadam ani pliku konfiguracyjnego, a plik z logiem jest pusty. Jak też pisałem wyżej, wolałbym nie instalować dodatkowych pakietów czy usług.
Ostatnio edytowany przez blind (2012-06-28 01:37:34)
Jesli komunikaty maja nie znikac trzeba dodac opcje --noclear do wywolania getty -> http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=191044#p191044
blind napisał(-a):
Niestety nie wiem jak sformułować zapytanie do Google, dlatego pytam tutaj...
Na DUG-u odpowiedź na to pytanie też już się pojawiała. :) W sumie można by dodać do FAQ tekst o logach/komunikatach ze startu systemu…
@Carnophage
Dziękuję. Dokładnie o to chodziło. Sprawdziłem u siebie i działa bez zarzutu. Problem (jeśli można to tak nazwać) rozwiązany.
Strony: 1