Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-05-31 00:59:19

djjanek - Użytkownik

djjanek
Użytkownik
Serwis

GNOME - powiązanie program z plikiem

Zainstalowałem sobie acrobat i na początku jak klikam na pdf otwiera się w acrobat, jednak po pewnym czasie zamiast acrobat zaczyna otwierać w GIMP.
Już kilka razy przeinstalowywałem, ale zaczyna mnie to denerwować, w jaki sposób można ustawić to ręcznie bez przeinstalowywania acrobat?

#2  2012-05-31 06:09:12

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Re: GNOME - powiązanie program z plikiem

Jaka wersja GNOME? Jak instalowałeś ten program?

#3  2012-05-31 07:46:09

djjanek - Użytkownik

djjanek
Użytkownik
Serwis

Kod:

gnome                                1:2.30+7                          The GNOME Desktop Environment, with extra components

Kod:

2.6.32-5-amd64 #1 SMP x86_64 GNU/Linux

Kod:

dpkg -i --force-architecture AdbeRdr9.4.7-1_i386linux_enu.deb

Ostatnio edytowany przez djjanek (2012-05-31 07:46:33)

#4  2012-05-31 08:46:22

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Ja bym wersji z repo dmo spróbował, pakiet acroread.

Kod:

acroread:
  Zainstalowana: (brak)
  Kandydująca:   9.5.1-0.1
  Tabela wersji:
     9.5.1-0.1 0
        500 http://www.debian-multimedia.org/ stable/non-free amd64 Packages
        920 http://www.debian-multimedia.org/ testing/non-free amd64 Packages
        500 http://www.debian-multimedia.org/ unstable/non-free amd64 Packages

Ten z wymuszeniem najpierw bym usunął (przez dpkg, bo APT pewnie go nie widzi).

#5  2012-05-31 08:53:14

djjanek - Użytkownik

djjanek
Użytkownik
Serwis

No spróbuje bo to mnie zaczyna denerwoać.

Edycja
Miałem nadzieję że szybszy będę i nie przeczytasz moich herezji :). Przepraszam wersję acrobat nie wyciągałem z dpkg i masz rację nie widzi go.

Ostatnio edytowany przez djjanek (2012-05-31 09:13:26)

#6  2012-05-31 08:54:42

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

dpkg tak, ale APT już niekoniecznie.

#7  2012-05-31 09:23:44

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

To dość powszechny błąd polegający na tym, że dla systemu najnowsza aplikacja obsługująca dany typ MIME jest aplikacją domyślną. Nigdy mi się nie udało opanować tego zachowania. W KDE można sobie wyklikać kolejność preferowanych programów, ale zdaje się że i tak nie wszystkie programy to respektują.

Ja problem rozwiązałem radykalnie — wymuszam na GIMP-ie, żeby nie deklarował obsługi PDF. Jak kiedyś będę chciał otworzyć PDF-a w GIMP-ie (dotychczas w życiu chciałem jeden raz), to sobie najpierw otworzę GIMP-a a potem kliknę Plik -> Otwórz.
Wrzuciłem do rc.local:

Kod:

for app in gimp inkscape ; do
        if grep -q pdf /usr/share/applications/${app}.desktop; then 
                sed -i -e 's:application/pdf;::' /usr/share/applications/${app}.desktop
                /usr/bin/update-desktop-database /usr/share/applications/
        fi
done

(Jak widać, Inkscape cierpi na tę samą dolegliwość).

#8  2012-05-31 09:29:24

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Może powszechny, ale u mnie nie występuje. Mam ustawione otwieranie PDF-ów w Evince, mam też zainstalowanego GIMP-a i nigdy nic mi się nie przestawiało. Thunar, Firefox, kiedyś Nautilus jak używałem GNOME, w żadnym z nich nie mam i nie miałem takiego problemu.

#9  2012-05-31 10:24:08

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

ArnVaker: tym lepiej dla Ciebie, ale z tym problemem zetknęło się wielu użytkowników różnych dystrybucji:
#525077, #522998, #668203
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/gimp/+bug/574342
http://forums.opensuse.org/applications/398397-gimp … -firefox.html
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=92490
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=82174
https://bugs.gentoo.org/show_bug.cgi?id=321111
http://superuser.com/questions/170035/pdfs-open-in- … -linux-system
i pewnie wiele innych.

Tu czy tam można znaleźć lepsze lub gorsze rozwiązanie problemu.

Problem dotyczy zwłaszcza przeglądarek internetowych, które nie są powiązane z żadnym środowiskiem graficznym. Nic nie denerwuje mnie bardziej niż kliknięcie na PDF-a w Operze i odkrycie, że uruchamia się GIMP. Potem muszę go zamykać i wybierać z listy, w jakim programie Opera ma otworzyć ten plik.
Rozwiązanie, które proponuję, nie jest eleganckie, ale skuteczne — PDF-y otwierają się w Okularze, tak jak powinny. Przypuszczam, że tylko niewielki odsetek użytkowników Linuksa mógłby kiedykolwiek chcieć otworzyć plik PDF w programie graficznym.

#10  2012-05-31 10:34:34

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Ale chodzi tylko o to, że domyślnie jest otwierany w GIMP-ie? W Operze nie można sobie ustawić w czym ma otwierać wszystkie pliki PDF? Sprawdziłem na nowym użytkowniku i w Thunarze owszem domyślnie otwiera w GIMP-ie, ale wystarczy zmienić we właściwościach żeby do PDF-ów używał innego programu i tak zostaje dopóki użytkownik sam znowu nie zmieni (lub wybrany program nie zostanie po prostu usunięty). W Firefoxie na nowym użytkowniku domyślnie PDF-y otwierane są u mnie w Evince (co naturalnie można zmienić w ustawieniach Firefoxa, gdyby ktoś chciał używać do tego np. GIMP-a ;)).

EDIT: W Nautilusie z GNOME 2 domyślną aplikację można tak wybrać: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=168384#p168384.

#11  2012-05-31 11:31:04

P@blo - Nadworny matematyk

P@blo
Nadworny matematyk

Gnoma mam od...zawsze i nigdy mi pdf'a nie otworzył w gimpie... To chyba zależy jeszcze od czegoś... A autor wątku ma testing'a czy stable czy inne cudo?

ThinkPadX220i
| Procesor: Intel(R) Core(TM) i3-2310M CPU @ 2.10GHz |
|  Debian: sid   |   Arch: amd64   |   Sound: alsa   |
| No DE | WM: DWM  |  DM: .bash_profile  |  BIOS+MBR |

#12  2012-05-31 11:42:27

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

stable chyba.

#13  2012-05-31 12:56:00

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

ArnVaker napisał(-a):

Ale chodzi tylko o to, że domyślnie jest otwierany w GIMP-ie?

Opera podczas otwierania PDF-a (czy dowolnego innego nieobsługiwanego pliku) wyświetla okienko z pytaniem, co zrobić: zapisać, otworzyć, anulować, uzyskać pomoc. Jest tam też lista, z której można wybrać, jakiej aplikacji ma użyć. Na tej liście jest GIMP, Okular, Evince (gdybym miał zainstalowanego) i inne programy, które zadeklarowały umiejętność obsługi danego typu MIME. Wg mojej najlepszej wiedzy kolejność jest ustalana wg zasady LIFO — Last In, First Out. Czyli każda aktualizacja programu do obsługi PDF-ów zmienia ich kolejność na liście.

ArnVaker napisał(-a):

W Operze nie można sobie ustawić w czym ma otwierać wszystkie pliki PDF?

Można, ale:
1. Jeżeli użytkownik kiedyś zmieni preferowaną aplikację do obsługi PDF, musi ją zmienić również w Operze (i musi pamiętać o tym, żeby ją również tam zmienić).
2. Jeżeli użytkownik usunie dany program do obsługi PDF, to musi wprowadzić poprawkę do Opery, podczas gdy cała reszta środowiska automatycznie dostosuje się do zmiany.
3. Domyślne ustawienie GIMP-a jako programu do obsługi PDF-ów jest absurdalne — powinno się raczej zapewniać w miarę rozsądne ustawienia domyślne i umożliwić ich zmianę tym, którzy tego chcą, a nie wymuszać zmianę na większości użytkowników.
4. Akurat w Operze działa to tak, że jeżeli powiąże się dany typ pliku z danym programem, to przeglądarka będzie automatycznie otwierała dany program — nie pojawi się okienko z pytaniem, co zrobić. Tymczasem ja raz chcę plik zobaczyć, a raz zapisać go na dysku.

Z tych względów przypisywanie na sztywno danego programu w Operze jest dla mnie rozwiązaniem nie do zaakceptowania.

Punkty 1-3, wg mojej wiedzy, dotyczą nie tylko Opery, ale także Firefoksa. Zapewne również Chrome/Chromium, ale nie używam tych przeglądarek i tego nie wiem.

#14  2012-05-31 13:14:54

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

W Firefoxie GIMP-a nie ma nawet na liście przy wyborze programu do otwierania PDF, domyślnie jest Evince (także na nowym użytkowniku). Zatem żeby z Firefoxa otworzyć PDF-a GIMP-em trzeba podać ścieżkę do jego binarki. Nie pamiętam czy dawniej GIMP był do wyboru na liście.

PS Oczywiście zgadzam się, że generalnie GIMP jako program domyślnie otwierający PDF-y to głupie rozwiązanie. :)

#15  2012-05-31 13:28:47

djjanek - Użytkownik

djjanek
Użytkownik
Serwis

Mam stable, a chodzi tutaj o otwieranie poprzez klikniecie na pulpicie lub podczas przeglądania plików w Nautilus.

Dzisiaj wieczorem zapoznam się dokładnie z Tym co proponujecie i postaram się napisać co zrobiłem.

#16  2012-05-31 14:08:11

P@blo - Nadworny matematyk

P@blo
Nadworny matematyk

Może lepiej przejść do testinga? Skoro i ja i Arn nie mamy takich problemów? Ale to już w ostateczności myślę...

ThinkPadX220i
| Procesor: Intel(R) Core(TM) i3-2310M CPU @ 2.10GHz |
|  Debian: sid   |   Arch: amd64   |   Sound: alsa   |
| No DE | WM: DWM  |  DM: .bash_profile  |  BIOS+MBR |

#17  2012-05-31 15:08:41

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

P@blo napisał(-a):

Może lepiej przejść do testinga? Skoro i ja i Arn nie mamy takich problemów? Ale to już w ostateczności myślę...

Na Gnome-3.2 i Gshell?

Sadysta :D

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#18  2012-05-31 15:11:06

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

GNOME 3.4 chyba jest w testingu. Zresztą na GNOME 2 nigdy nie miałem takiego problemu, wręcz w którymś zgłoszeniu do których Minio linkował było coś na temat, że GNOME 2 ma własne ustawienia do tego. Nie wykluczałbym też, że sposób instalacji programu może jednak mieć związek. No bo jak często są aktualizacje GIMP-a w stable żeby co chwilę mu się to przestawiało z tego powodu?

#19  2012-05-31 15:20:52

dominbik - Członek DUG

dominbik
Członek DUG

lub przejść na coś prostszego a jednocześnie mniej zawodnego np. openbox. ja ustawiam przez Roxa i wszystko używające bodajże xdg-open się dostosowuje (Chromium, pdfy także)

http://img34.imageshack.us/img34/5092/zw9m.png http://img29.imageshack.us/img29/219/pibw.png

#20  2012-05-31 15:22:12

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

GNOME 2 jest proste i niezawodne. :P

Stopka forum