Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Nie wiedziałem jak nazwać to zjawisko. Chodzi o to, że przy odtwarzaniu video, kiedy jest dynamiczny obraz widać takie jakby podzielenie (targanie) obrazu w poziomie. Skacze sobie gdzieś zwykle w okolicach środka obrazu. Da się oglądać, no ale czasami jest denerwujące. Nie zależy od jakości filmu. Mam to prawie na każdym linuksie, a na windowsie nigdy nie występuje. Aktualnie na karcie intel i915. Pamiętam, że na nvidia 9800gt też było, a na jakimś dość starym, wbudowanym w płytę główną intelu chyba było ok. Wnioskuję więc, że to pewnie zależnie od sterownika obrazu. Czy kotś wie dokładniej od czego to zależy i co można z tym zrobić?
Udało mi się zrobić zdjęcie.
Ostatnio edytowany przez dawidm (2012-04-08 16:15:29)
Jakim odtwarzaczem to odtwarzasz ?
próbowałeś w programie odtwarzającym zmienić sterownik wyświetlania?
Jakiego programu używasz do odtwarzania?
Mam coś takiego jak włączę jakiś kiepski menedżer kompozycji, np. xcompmgr albo kompozycje w starym Metacity z GNOME 2. Za to na przykład w Compizie i wszystkim co nie używa kompozycji, problem nie występuje. Używasz kompozycji? Jakie środowisko graficzne?
Używam smplayer. Próbowałem na vlc i totem.
Mam wybrane xv. Próbowałem xv(0), gl, gl2, sdl. Wydaje mi się, że nich było gorzej , może na gl2 dość podobnie.
Hmm... A wiesz że ja też takie coś mam. Ale myślałem że to mój monitor nie wyrabia po prostu (1920x1200). Oczywiście mam Intela jak ty (i915). Na starym monitorze (1440x900) problem nie występował. Jakie masz złącze do monitora? Ja mam HDMI.
Kiedyś widziałem poprawki w sterowniku redukujące jakieś "przeskoki", być może trzeba jeszcze to popoprawiać. Jaki masz kernel i sterownik oraz monitor? Ja mam:
Linux: 3.3.0
Intel: 2.17.0
Odtwarzacz: mplayer (r34561)
Xorg: 1.11.3
libdrm: 2.4.29
Skoro problem okazuje się występować jeszcze u kogoś to pewnie można go naprawić i Linuksie lub sterowniku Intela.
dawidm napisał(-a):
...na nvidia 9800gt też było.....
Trochę dziwne z tą Nvidią, mam 8600GT i nigdy nie było kłopotów na wyjściach vpdau i vaapi, może poza tym, że jak coś korzysta z vdpau, to na 3d już nie ma miejsca w karcie.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-04-08 13:11:18)
To jest na laptopie. Rodzdzielczość 1366x768. Przez D-SUB na monitorze 1440x900 jest tak samo. Przez HDMI nie próbowałem.
Kernel: 3.2.0
Intel: 2.18
Xorg: 1.11.4
libdrm: 2.4.32
Trochę dziwne z tą Nvidią, mam 8600GT i nigdy nie było kłopotów na wyjściach vpdau i vaapi,
Możliwe, że nie ustawiałem na vpdau. Teraz nie mogę sprawdzić, bo nie mam już tej 9800.
Mam w laptopie 540M. Później zainstaluję do niej sterownik i sprawdzę jak jest.
edit:
Nie umien włączyć 540M (nv optimus)
Chyba wracam na windows 7 na kolejny miesiąc, może coś się poprawi...
Ostatnio edytowany przez dawidm (2012-04-08 14:18:49)
dawidm napisał(-a):
Jakby się nie poprawiło to możesz zacząć od odpowiedzenia na moje pytania z posta 4.
ArnVaker napisał(-a):
dawidm napisał(-a):
Jakby się nie poprawiło to możesz zacząć od odpowiedzenia na moje pytania z posta 4.
Nie zauważyłem posta.
Używam gnome 3 z gnome shell, ale próbowałem też przed chwilą na kde i fluxboxie. We fluxboxie raczej kompozycja jest wyłączona (nie wiem jak się ją włącza/wyłącza, xorg.conf mam pusty).
dawidm napisał(-a):
We fluxboxie raczej kompozycja jest wyłączona
Też tak sądzę, aczkolwiek nie jestem użytkownikiem fluxboxa, zatem w sumie nie wiem. Możesz dla pewności sprawdzić jeszcze na Openboxie.
PS Ja to mam na Nvidii z zamkniętymi sterownikami i jest to znany problem. Na Intelu to może być co innego jednak.
Wydaje mi się że powinieneś sprawdzić czy masz na tym Intelu włączone VSYNC (inaczej zwane synchronizacją pionową/vertical synchronization). W przypadku Nvidii, jajka z "tearingiem" (bo rozumiem że o to właśnie chodzi, tutaj przykład żebyś potwierdził:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/03/Tearing_(simulated).jpg
) są w przypadku OpenGL jeżeli VSync jest wyłączone, chyba tez były na VDPAU kiedy była dodana jakaś opcja do Xorg'a (kiedyś, nie wiem czy nadal jakieś są), XV na Nvidii działa praktycznie zawsze dobrze. Być może na Intelu jest to zrobione inaczej i włączenie synchronizacji pionowej jest wymagane - nie wiem gdzie się to włącza w tych kartach, może w DRIConf, ale głowy uciąć nie daję bo nie posiadam kart Intela.
Pozdro.
Udało się ;)
Już nie wierzyłem, że uda się naprawić, ale znalazłem:
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?pid=1018579#p1018579
(dodać
CLUTTER_PAINT=disable-clipped-redraws:disable-culling
do /etc/environment )
Wydaje mi się, że problem całkowicie zniknął.
Ostatnio edytowany przez dawidm (2012-04-08 16:16:59)
no to super. nie ma to jak wiki/forum Arch Linuxa.
miałem to kiedyś na fluxboxi, mplayer i pentium2, karta s3virge. na reszcie komputerów od Pentium4-Core 2 Duo z środowiskami *box zero problemów
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-04-08 16:29:45)
Dla systemów bez Cluttera jest inny workaround:
Z tearingiem: vblank_mode=0 mplayer -vo gl2 szybki_film.mkv
Bez: vblank_mode=2 mplayer -vo gl2 szybki_film.mkv
Niestety na wyście "xv" nie ma to wpływu.
Ale można popróbować z flagami kernela, np. drm.vblankoffdelay=1