Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć
Jak wykonujecie backup poczty na serwerze (Postfix, Exim)?
Jak z odtwarzaniem poczty, chodzi bardziej o odtworzenie konkretnego emaila lub pewnej grupy emaili.
Jakie macie doświadczenie z tym tematem.
A wam chodzi o kopie wysyłanych i odbieranych maili 1:1 czy o coś w typie RADI1 lub DRBD.
Bo na podległym nam serwerku chodzi sobie od dawna Raid 10 na 4 dyskach.
Do tego w nowej wersji Qmaila jest łatka mailarchive, umożliwiająca ładne kopiowanie maili w locie wg nadawcy/odbiorcy lub calej domeny.
Na razie nie bylo zamówienia na włączenie, ale jak znamy życie......
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-04-06 13:33:45)
Chodzi mi o to że jak mam pod opieką serwer poczty (oparty o Postfixa tudzież Exima) to przyjdzie taki moment że Pani Zosia kiedyś zadzwoni i powie że zginęły jej emaile od 3-10 danego miesiąca. Ja pomimo że mam jakiegoś tara zapuszczonego na /var/mail będę musiał wyciągnąć jej te emaile.
Chciałbym się dowiedzieć jak sobie w takiej sytuacji radzicie.
Oczywiście jest to jak na razie jakiś scenariusz nie odważyłbym się zapuścić serwera bez umiejętności odzyskiwania poczty. Chociaż znam różnych ludzi którzy w takiej sytuacji po prostu powiedzieliby "nie ma", jak sobie Pani na kliencie nie robi kopii to Pani problem
Ostatnio edytowany przez hello_world (2012-04-06 14:13:04)
np rsync czy tar czy do zadań specjalnych bacula - raz na tydzień pełna kopia, i co dziennie przyrostowa. Jak nie masz za dużo maili i masz sporo dysku możesz trzymać kopie do pół roku wstecz :) Przywrócenie - ja tam na żywca kopiuje pliki (w końcu to tylko pliki tekstowe :P) ewentualnie wywalam indexy dovecota żeby je sobie jeszcze raz przebudował z nowymi wiadomościami.
Jedno co mnie irytuje we wszystkich serwerach pocztowych to nazwy plików ;)) Mogli by je jakoś sensownie nadawać :P
Poczta w skrzynakch mbox (plik) w /var/mail/user?
To historia, przeżytek i patologia.
W formacie mbox wszystkie maile są w jednym pliku, potem wystarczy uszkodzony jeden badsektor na dysku żeby uszkodzić plik mbox, i próbuj naprawiać pliczek, który spuchł do 2GB. :D
Pocztę trzymaj w formacie maildir, wtedy 1 mail= 1plik, pani Zosi daj dostęp imap do Roundcube, i sama sobie znajdzie co trzeba.
Interfejs podobny do Gmaila.
W zględnie, jak masz 2 kompy to mozesz zrobić (nie wiem jak Postfixie, ale w Procmailu i Deliverze da radę), żeby każdego maila przychodzącego kopiował na drugi serwer na adres nick@druga.domena,com, i wtedy masz wszystko pod kontrolą, w razie czego możesz wszystko wyciągnąć z drugiego serwera.
Ja w biurze też mam 200 osób głownie z Outlookami, poczta idzie przez pop3, a jak się coś w Outlooku zgubi, to zawsze zostaje w Roundcube.
Bo niestety stare Outlooki z XP nie pracują zbyt dobrze z dovecotem.
Tylko trzeba Zosi ustawić, zeby Outlook pozostawiał wiadomość na serwerze przy ściaganiu.
Wtedy jeden egzemplarz będzie miała na kompie, drugi na serwerze, dostępny przez imap i Roundcube.
Na razie jakoś to chodzi, już 3 lata serwer stoi, ( z małymi przerwami :D), i prawdziwy problem z Qmailem moge mieć, jak będzie go trzeba przerobić na IPv6, ale do tego jest jeszcze trochę czasu.
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-04-06 14:53:09)
Poczta w skrzynakch mbox (plik) w /var/mail/user?
Taka organizacja jest w ubuntu server.
Gdzieś czytałem że z mboxa można wyciągać pojedyncze emaile narzędziami instalowanymi domyślnie z postfixem.
Jeśli chodzi o Maildir to ok jak ja będę stawiał serwer pocztowy to na pewno na Maildir ale czasami mogę po kimś przejąć co używał mboxa.
Rozumiem że jak klient pociągnie maila to z serwera znika? Czy można ustawić tak aby pomimo że klient ustawi u siebie usuwanie to ja i tak na serwerze zachowam.
W sprawie Imapa to oczywiste że maile muszą być na serwerze ale jakoś nie widzi mi się dawać każdemu imapa.
Dlaczego każdemu nie chcesz dawać imapa?
Jest znacznie lepszy od POP3, poczta jest zawsze na serwerze w jednym miejscu.
W dodatku spróbuj postawić komuś mobilny profil Samby, żeby mógł się logować z różnych maszyn, z pocztą w Outlooku w formacie mbox.
W imapie klient pobiera tylko naglówki, chodzi to bardzo elegancko, działa i przez sensownego klienta poczty (nie mylić z Outlookiem ;P), i przez Webmail, i masz do tej poczty dostep z komórki (trochę zabawy ale do zrobienia).
Do tego filtry sieve i filtrowanie poczty na serwerze przez dovecot-lda - kjażdy moze sobie wylkikać odpowiednie filtry w Roundcube,i interfejs jest po polsku, w niczym to nie ustępuje Gmailowi, Interii czy Tlenowi, które wszyscy znają lepiej lub gorzej.
Mobx to niezluy sposób, zebyś sobie życie utrudniał, jeden błąd bgłowicy dysku, i masz niezłą jazdę, u mnie niektórzy mają poczty po 5 - 6 giga, i jest zakaz usuwania im starych maili, bo to taki a siaki kierownik.
Jakby się takiemu wywalił taki plik na serwerze, przez błąd dysku, to przypał byłby jak diabli.
A jak masz każdy mail w innym pliku, to ewentualny bad-sektor może uszkodzić jednego maila, który i tak da sie otworzyć, najwyżej z dość dziwną zawartością. :D
A próbuj robić np kopię przyrostową pliku mbox, bo maile z maildira traktujesz jak normalne pliki tekstowe.
A w kązdym skrypcie webmaila masz jakąś szukajke do wiadomości, gdzie daty też zazwyczaj mozna oznaczyć tak czy inaczej.
Otóż stosując mboxa strzelasz sobie w stopę, ten format to średniowiecze.
Przy imapie nie ma prawa bytu.
A Imap4 jest XXX razy lepszy od pop3.
Co do blokady usuwania, to nie robiłem tego, ale tu masz conieco:
http://wiki2.dovecot.org/Plugins/Lazyexpunge?
Rzuć okiem też na to: http://wiki2.dovecot.org/Migration/Dsync
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-04-06 16:08:45)