Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-04-06 12:15:17

hello_world - Członek DUG

hello_world
Członek DUG
Serwis

backup poczty na serwerze

Cześć
Jak wykonujecie backup poczty na serwerze (Postfix, Exim)?
Jak z odtwarzaniem poczty, chodzi bardziej o odtworzenie konkretnego emaila lub pewnej grupy emaili.
Jakie macie doświadczenie z tym tematem.

#2  2012-04-06 13:25:28

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Re: backup poczty na serwerze

A wam chodzi o kopie wysyłanych i odbieranych  maili 1:1 czy o coś w typie RADI1 lub DRBD.

Bo na podległym nam serwerku chodzi sobie od dawna Raid 10 na 4 dyskach.
Do tego w nowej wersji Qmaila jest łatka mailarchive, umożliwiająca ładne kopiowanie maili w locie wg nadawcy/odbiorcy lub calej domeny.
Na razie nie bylo zamówienia na włączenie, ale jak znamy życie......

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-04-06 13:33:45)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#3  2012-04-06 14:12:02

hello_world
Członek DUG
Serwis

Chodzi mi o to że jak mam pod opieką serwer poczty (oparty o Postfixa tudzież Exima) to przyjdzie taki moment że Pani Zosia kiedyś zadzwoni i powie że zginęły jej emaile od 3-10 danego miesiąca. Ja pomimo że mam jakiegoś tara zapuszczonego na /var/mail będę musiał wyciągnąć jej te emaile.
Chciałbym się dowiedzieć jak sobie w takiej sytuacji radzicie.
Oczywiście jest to jak na razie jakiś scenariusz nie odważyłbym się zapuścić serwera bez umiejętności odzyskiwania poczty. Chociaż znam różnych ludzi którzy  w takiej sytuacji po prostu powiedzieliby "nie ma",  jak sobie Pani na kliencie nie robi kopii to Pani problem

Ostatnio edytowany przez hello_world (2012-04-06 14:13:04)

#4  2012-04-06 14:38:45

winnetou - złodziej wirków ]:->

winnetou
złodziej wirków ]:->
Serwis

np rsync czy tar czy do zadań specjalnych bacula - raz na tydzień pełna kopia, i co dziennie przyrostowa. Jak nie masz za dużo maili i masz sporo dysku możesz trzymać kopie do pół roku wstecz :) Przywrócenie - ja tam na żywca kopiuje pliki (w końcu to tylko pliki tekstowe :P) ewentualnie wywalam indexy dovecota żeby je sobie jeszcze raz przebudował z nowymi wiadomościami.

Jedno co mnie irytuje we wszystkich serwerach pocztowych to nazwy plików ;)) Mogli by je jakoś sensownie nadawać :P

LRU: #472938
napisz do mnie: ola@mojmail.eu
Hołmpejdż | Galerie | "Twórczość" || Free Image Hosting

#5  2012-04-06 14:50:58

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Poczta w skrzynakch mbox (plik) w /var/mail/user?
To historia, przeżytek i patologia.
W formacie mbox wszystkie maile są w jednym pliku, potem wystarczy uszkodzony jeden badsektor na dysku żeby uszkodzić plik mbox, i próbuj naprawiać pliczek, który spuchł do 2GB. :D

Pocztę trzymaj w formacie maildir, wtedy 1 mail= 1plik, pani Zosi daj dostęp imap do Roundcube, i sama sobie znajdzie co trzeba.
Interfejs podobny do Gmaila.

W zględnie, jak masz 2 kompy to mozesz zrobić (nie wiem jak Postfixie, ale w Procmailu i Deliverze da radę), żeby każdego maila przychodzącego kopiował na drugi serwer na adres nick@druga.domena,com, i wtedy masz wszystko pod kontrolą, w razie czego możesz wszystko wyciągnąć z drugiego serwera.
Ja w biurze też mam 200 osób głownie z Outlookami, poczta idzie przez pop3, a jak się coś w Outlooku zgubi, to zawsze zostaje w Roundcube.
Bo niestety stare Outlooki z XP  nie pracują zbyt dobrze z dovecotem.
Tylko trzeba Zosi ustawić, zeby Outlook pozostawiał wiadomość na serwerze przy ściaganiu.
Wtedy jeden egzemplarz będzie miała na kompie, drugi na serwerze, dostępny przez imap i Roundcube.

Na razie jakoś to chodzi, już 3 lata serwer stoi, ( z małymi przerwami :D), i prawdziwy problem z Qmailem moge mieć, jak będzie go trzeba przerobić na IPv6, ale do tego jest jeszcze trochę czasu.

To by było na tyle
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-04-06 14:53:09)

#6  2012-04-06 15:12:45

hello_world
Członek DUG
Serwis

Poczta w skrzynakch mbox (plik) w /var/mail/user?

Taka organizacja jest w ubuntu server.
Gdzieś czytałem że z mboxa można wyciągać pojedyncze emaile narzędziami instalowanymi domyślnie z postfixem.
Jeśli chodzi o Maildir to ok jak ja będę stawiał serwer pocztowy to na pewno na Maildir ale czasami mogę po kimś przejąć co używał mboxa.
Rozumiem że jak klient pociągnie maila to z serwera znika? Czy można ustawić tak aby pomimo że klient ustawi u siebie usuwanie to ja i tak na serwerze zachowam.
W sprawie Imapa to oczywiste że maile muszą być na serwerze ale jakoś nie widzi mi się dawać każdemu imapa.

#7  2012-04-06 15:32:42

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Dlaczego każdemu nie chcesz dawać imapa?
Jest znacznie lepszy od POP3, poczta jest zawsze na serwerze w jednym miejscu.

W dodatku spróbuj postawić komuś mobilny profil Samby, żeby mógł się logować z różnych maszyn, z pocztą w Outlooku w formacie mbox.
W imapie klient pobiera tylko naglówki, chodzi to bardzo elegancko, działa i przez sensownego klienta poczty (nie mylić z Outlookiem ;P), i przez Webmail, i masz do tej poczty dostep z komórki (trochę zabawy ale do zrobienia).

Do tego filtry sieve i filtrowanie poczty na serwerze przez dovecot-lda - kjażdy moze sobie wylkikać odpowiednie filtry w Roundcube,i interfejs jest po polsku, w niczym to nie ustępuje Gmailowi, Interii czy Tlenowi, które wszyscy znają lepiej lub gorzej.

Mobx to niezluy sposób, zebyś sobie życie utrudniał, jeden błąd bgłowicy dysku, i masz niezłą jazdę, u mnie niektórzy mają poczty po 5 - 6 giga, i jest zakaz usuwania im starych maili, bo to taki a siaki kierownik.

Jakby się takiemu wywalił taki plik na serwerze, przez błąd dysku, to przypał byłby jak diabli.
A jak masz każdy mail w innym pliku, to ewentualny bad-sektor może uszkodzić jednego  maila, który i tak da sie otworzyć, najwyżej z dość dziwną zawartością. :D

A próbuj robić np kopię przyrostową pliku mbox, bo maile z maildira traktujesz jak normalne pliki tekstowe.
A w kązdym skrypcie webmaila masz jakąś szukajke do wiadomości, gdzie daty też zazwyczaj mozna oznaczyć tak czy inaczej.

Otóż stosując mboxa strzelasz sobie w stopę, ten format to średniowiecze.
Przy imapie nie ma prawa bytu.
A Imap4 jest XXX razy lepszy od pop3.

Co do blokady usuwania, to nie robiłem tego, ale tu masz conieco:
http://wiki2.dovecot.org/Plugins/Lazyexpunge?
Rzuć okiem też na to: http://wiki2.dovecot.org/Migration/Dsync

To by było na tyle
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-04-06 16:08:45)

Stopka forum