Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam!
Pierwszy raz od wielu lat zamierzam kupić laptopa tak do 3000zł. Nie mam problemów z wyborem procesora, marki itd.. a jedyne z czym mam problem to kwestia GPU,
1. W grę wchodzi tylko karta graficzna nVidia/Intel. Jak ma się sprawa z tymi hybrid; nVidia + zintegrowana GPU przy procku Intela. Da się już wyłączyć nVidię i pracować tylko na Intelu? Lub na odwrót? Jest możliwość się przełączać?
Czy trzeba zainstalować bumblebee czy rozwiązanie jest już w kernelu Linuxa? Wiem, że mógłbym kupić laptopa z samym Intelem i nie byłoby problemów, lecz taka nVidia do gier/obróbki video pod Windows też by mi się przydała.
2. Chciałbym zrobić z laptopa tzw. multiseat. Potrzeba mi jednej karty z podwójną głowica lub dwóch kart. I tutaj dwa pytania;
-Czy taka np. nVidia GT 540m może pracować jednocześnie z zintegrowanym Intelem? Która karta kontroluje wyjście na zewnętrzny monitor?
-Czy obecne karty/lub jakie karty mają w obecnych laptopach podwójne głowice? (nie wiem co to znaczy) Wtedy wyłączyłbym Intela i jeżeli np. gt 540m ma podwójną głowice puścił tylko z tej karty.
Długim kabel do zewnętrznego monitora, klawiatura mysz bezprzewodowa i dzięki temu mogę pozbyć się stacjonarki. Core i5 sądzę spokojnie uciągnęłoby te dwa stanowiska jednocześnie a takie stanowisko z pewnością byłoby wydajniejsze od Pentium4.
https://wiki.archlinux.org/index.php/Xorg_multiseat
Proszę o pomoc i Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-04-05 11:49:55)
http://www.engadget.com/2012/03/08/nvidia-linux-foundation/ -- moze byc tylko lepiej.
Czy to oznacza, że NVIDIA pomoże z tymi hybrid, Optimusami i będzie to w przyszłości rozwiązane lepiej?
Chyba lepiej kupić mi z dwiema kartami a później kombinować z multiseat
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-04-05 12:11:59)
nie wiem co to moze oznaczac w praktyce, ale to duzy krok do przodu dla linux-a.
Z tego co mi wiadomo ostatecznie wszystko przechodzi przez Intela(tj intel rządzi "wyjściem"), Nvidia się potem dołącza (jak znajdę artykuł to podeśle), prawdopodobnie do przełączania będziesz musiał korzystać z protez typu Bumblebee (czy jak to się tam napisuje)
O mam!
http://pclab.pl/art41173-2.html napisał(-a):
Tak naprawdę ekran zawsze jest obsługiwany przez zintegrowany rdzeń graficzny Intela – niezależnie od tego, czy w danej chwili renderowaniem obrazu zajmuje się on czy oddzielna karta graficzna NVIDI-i.
Akurat w tym byłbym ostrożny, nie ma jednolitego standardu na hybrydowy układ graficzny, w praktyce co producent, to inne rękodzieło artystyczne ;P
A wie ktoś jak wygląda sprawa z kartami ATI (w laptopach) w Linuxie? Coś się poprawiło czy ATI nadal leci sobie w kulki?
I jeszcze pytanie odnośnie multiseat;
-Możliwa jest separacja dźwięków z poszczególnych kont i np.
# dźwięki z sesji usera 'andrzej' na wyjście słuchawkowe/line out
# dźwięki z sesji userki 'kasia' na laptopowe głośniki lub wejście line in/mikrofonowe?
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-04-05 18:31:43)
Co do ATI, to poprawia się od lat, ale obsówy względem kernela są standardem.
Do poziomu Nvidii, to raczej jeszcze trochę wody w Wiśle upłynie.
Co do dźwieku różnych userów na różne targety, to każdy w folderze domowym może mieć pliczek konfiguracyjny ~/.asoundrc.
Ok. Tak podejrzewałem z tym ATI. Wobec tego wybiorę nVidie + integra GPU z prockiem Intela. Co to dźwięku znalazłem trochę materiałów i widzę, że to bez problemu wykonalne. Jak nie na jednej karcie, wystarczy dokupić jakąś USB za 5zł na allegro.
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-04-05 18:51:31)
Jeśli masz kupić Intela (Sandybridge) to ATI wybij sobie z głowy.
Wprawdzie obsługa coraz lepsza, ale w przypadku hybryd leży i kwiczy.
Pozostanie Ci tylko wyłączyć ją w Biosie (o ile będzie taka opcja).
;)
Ostatnio edytowany przez yossarian (2012-04-05 20:46:27)
Potwierdzam odnośnie wyłączania moim acerze dopiero czwarta aktualizacja bios na to pozwoliła.
Mam Acer aspire 5830gt - grafika domyślnie działa na intelu. Próba instalacji na czysto sterowników nvidia sprawia, że tryb graficzny działać poprawnie przestaje. Problemy z opengl.
Po pomocy w postaci tego how to:
http://crunchbanglinux.org/forums/topic/13660/linux-hybrid-graphics/
Udaje się uruchomić dodatkowe funkcje 3d używając specjalnego programu do uruchomienia aplikacji. Jednak w samym kde problemy managerem okien i kompozycjami. Dlatego Nvidia siedzi wyłaczona w bios.
W moim laptopie Nvidia wyraźnie jest tylko koprocesorem niepotrafiącym samodzielnie za wiele zrobić. ;)
Jednak na tyle mocnym, że w biednych detalach wiedźmin 2 działał sprawiając, że na laptopie można było jajka smażyć.
Na szczęście układ graficzny intela jest na tyle wydajny, że w codziennej pracy i rozrywce - tzn film jakiś ;) - spokojnie daje radę. Nawet wodotryski kde bez jakichś problemów działają.
Patrzyłeś może czy po wyłączeniu nVidii w BIOSie można puścić coś z Intela po VGA? np. jednocześnie, dwa inne obrazy na wyświetlaczu laptopa, oraz zewnętrznym...
Bez problemu obsługuje dwa wyjścia - choć dualhead raczej nie sprawdzałem - jednak nie sądzę aby tu był problem. Stary Lenovo R61i z intelem sobie nie radził.
Mogę to sprawdzić jak chcesz - jednak dopiero jutro.
mało tego mogę sprawdzić czy trzy ekrany obsłuży ;)
Ostatnio edytowany przez bobycob (2012-04-05 22:00:32)
o to jeżeli możesz zobacz czy pójdzie na zewnętrzny monitor drugi obraz - jednocześnie, lecz nie kopia tego z ekranu laptopa a całkiem inny obraz (w sensie np. na 8400mgs tam mogłem przeciągnąć okno z laptopowego monitora na zewnętrzny).
na wiki archa wyczytałem, że można ustawić tak by 1 monitor obsługiwała nvidia, drugi intelowska karta.
znalazłem http://piorekf.org/2011/10/optimus-czyli-dwie-karty-graficzne/ gdzie człowiek opisuje jak to jest rozwiązane hardwarowo i na końcu wyczytałem, że rozwój Bumblebee został porzucony na rzecz jakiegoś innego projektu only for Ubuntu.
wobec tego zostaje mi poczekać na jakieś rozwiązanie jak go kupię, wyłączyć w BIOSie lub kombinować z innym rozwiązaniem (o ile istnieje).
btw jak to trzy monitory? chodzi Ci o to, że również przez wyjście HDMI?
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-04-05 22:18:21)
Dokładnie - nie sprawdzałem wcześniej czy vga jest klonem wyjścia hdmi(lub odwrotnie). Gdzieś czytałem, że czasem hdmi i hdmi audio idą z różnych chipów. Lub samo wyjście HDMI może iść z zewnętrznego chipu.
Potwierdzam.
Bez problemu włączyłem dwa niezależne ekrany na chipie intela i mogę przenosić okna między nimi.
Hdmi niestety jest zasłonięte przez wtyk vga więc nie zdołam sprawdzić czy trzy uda się włączyć ;)'
Odnośnie podziału pracy tak aby jednym ekranem zajmował się jeden chip.
W przypadku mojego laptopa wkładam to między bajki. Nie jestem inżynierem elektronikiem, ale dla mnie optimus to taka przystawka jak swego czasu karty voodoo. Tyle, ze o większych możliwościach.
Na pewno nie da się całkiem wyłączyć intela ;) - gdyby tak się dało po prostu pracowałbym na NVIDII.
Jednak w innych laptopach może to być inaczej rozwiązane.
Młodszym wyjaśniam - karta voodoo jest urządzeniem pci którego wejscie/wyjście wpinało się między monitor i kartę graficzną w zamierzchłych czasach P200Mhz.
Ostatnio edytowany przez bobycob (2012-04-06 08:23:47)
Rozumiem. Dzięki. Będę szukać takiego w którym BIOS pozwala na wyłączenie karty.
Strony: 1