Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, po ostatniej aktualizacji Sid'a wyskakuje mi błąd w Gnome 3, a mianowicie komunikat:
"Coś poszło źle...
wystąpił problem i nie można przywrócić systemu... bla bla bla możesz spróbować wyłączyć niektóre (mam przełącznik /włącznik lub wyłącznik/ na aplikację User Themes) aplikacje wyloguj się i spróbuj ponownie"
Włącznie lub wyłącznie nie daje efektu, dodam tylko, że ekran logowania wyświetla się normalnie i dopiero po zalogowaniu coś takiego mi wyskakuje.
PS. Jak odpalam sesje na Gnome 2, nie ma żadnego problemu.
Ma ktoś jakiś pomysł? :)
Sprawdź czy na nowym użytkowniku występuje ten sam problem. Nie usunąłeś czasem czegoś ważnego dla GNOME 3 przy okazji aktualizacji? Może używasz zamkniętych sterowników, które wymagają przeinstalowania po aktualizacji czegoś co akurat aktualizowałeś?
Przy nowym użytkowniku jest to samo :/ właśnie nic nie usuwał tylko aktualizował, sterowniki mam do HD3000 Intela. I tak używam Debiana do pracy, do gier mam winde. Ale najgorsze jest to ze nie ma żadnych błędów podczas uruchamiana systemu... może poczekać do kolejnego update'u? :P
Sid (unstable) już tak ma aktualizacje mogą coś zepsuć
a zaczynają wrzucać pakiety z gnome 3.4 jest nowy libdrm
teraz to bym ci radził przejść na wheezy
na razie nie ma takich problemów
Ostatnio edytowany przez arturek (2012-03-26 23:22:09)
Masz loga z aktualizacji? Pakiety gnome-core i gnome-shell zainstalowane? Sesja „falllback” (pakiet gnome-session-fallback) działa? Pisząc o GNOME 2 masz na myśli MATE? Inaczej nie da się chyba z pakietów zainstalować obu wersji obok siebie.
Pomógł re-install gnome-core.
Dzieki wielkie!
Ciekawe, ponieważ sama reinstalacja tego pakietu nie powinna pomóc. :) To tylko metapakiet wciągający inne pakiety.
ArnVaker: być może przy reinstall dociągnął sobie coś, czego mu brakowało, i dlatego działa.
Nie bardzo rozumiem co masz na myśli… Reinstalacja przeinstalowuje już zainstalowany pakiet, nie dociąga nic ot tak sobie. Skoro dany pakiet jest zainstalowany, to jego zależności również i niczego mu nie brakuje. No chyba, że ktoś usuwał pakiety celowo wymuszając pominięcie sprawdzania zależności.
EDIT: Reinstalacja to dla mnie np. aptitude reinstall pakiet, a nie usunięcie i zainstalowanie jeszcze raz. W tym drugim przypadku dzieje się o wiele więcej, inne pakiety mogą zostać usunięte wraz ze wskazanym, przy ponownej instalacji brane są pod uwagę pakiety polecane itp.
ArnVaker: przykład:
dpkg -i --force-all /var/cache/apt/archives/codeblocks_10.05-2_amd64.deb Selecting previously unselected package codeblocks. (Odczytywanie bazy danych ... 150740 files and directories currently installed.) Rozpakowanie codeblocks (z .../codeblocks_10.05-2_amd64.deb) ... dpkg: codeblocks: problemy z zależnościami, ale zostanie skonfigurowany według żądania: codeblocks zależy od libcodeblocks0; jednakże: Pakiet libcodeblocks0 nie jest zainstalowany. codeblocks zależy od codeblocks-common (= 10.05-2); jednakże: Pakiet codeblocks-common nie jest zainstalowany. Konfigurowanie codeblocks (10.05-2) ... Przetwarzanie wyzwalaczy dla menu... Przetwarzanie wyzwalaczy dla shared-mime-info... Przetwarzanie wyzwalaczy dla man-db... Przetwarzanie wyzwalaczy dla desktop-file-utils... root@pingwin:~# aptitude reinstall codeblocks Następujące pakiety zostaną PONOWNIE zainstalowane: codeblocks{b} 0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 1 ponownie instalowanych, 0 do usunięcia i 3 nieaktualizowanych. Do pobrania 0 B/1958 kB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0 B. Następujące pakiety mają niespełnione zależności: codeblocks: Wymaga: libcodeblocks0 ale nie ma być instalowany. Wymaga: codeblocks-common (= 10.05-2) ale nie ma być instalowany. Następujące działania rozwiążą problemy z zależnościami: Usunięcie następujących pakietów: 1) codeblocks Zaakceptować rozwiązanie? [Y/n/q/?] n Następujące działania rozwiążą problemy z zależnościami: Instalacja następujących pakietów: 1) codeblocks-common [10.05-2 (testing, unstable)] 2) libcodeblocks0 [10.05-2 (testing, unstable)] Zaakceptować rozwiązanie? [Y/n/q/?]
Właśnie o taką sytuację mi chodziło: z jakiegoś powodu nie zostały zainstalowane wszystkie zależności gnome-core. Przy jego reinstalacji, menedżer pakietów zaproponował dociągnięcie brakujących pakietów.
Oczywiście osobną kwestią jest, dlaczego gnome-core nie miał zainstalowanych wszystkich zależności i czy w ogóle właśnie z taką sytuacją mieliśmy tutaj do czynienia.
Wydaje mi się, że w takiej sytuacji (gdy jakiś zainstalowany pakiet ma niespełnione zależności) menedżer pakietów proponowałby naprawienie zależności przy wywołaniu jakiejkolwiek akcji, a nie tylko przy reinstalacji tego pakietu. Zatem ujawniłoby się to już podczas aktualizacji.
ArnVaker: mogę co najwyżej powiedzieć, że aptitude tak właśnie robi ;) .
Sytuacja, którą przedstawiłem, wydaje mi się jedynym sensownym wytłumaczeniem wiadomości nr 6 z tego wątku. Jeżeli nie ono — to ja nie wiem o co mogło chodzić.
arturek napisał(-a):
Sid (unstable) już tak ma aktualizacje mogą coś zepsuć
a zaczynają wrzucać pakiety z gnome 3.4 jest nowy libdrm
teraz to bym ci radził przejść na wheezy
na razie nie ma takich problemów
@offtop
ja po ostatnim tygodniu i mekach z gnome3 to juz nawet na xfce wyskoczylem wszedzie xd ( w domu i w pracy na desku ,, nnoo bo na lapku xfce juz od dawna mam )
Witam, korzystam z Wheezy i dzisiaj rano zrobiłem aktualizację systemu (ważne aktualizacje bezpieczeństwa). Teraz, kiedy ponownie włączyłem komputer dostaję wspomniany na początku komunikat. Na GNOME Classic mogę się zalogować. Próbowałem zrobić reinstalację gnome-core, ale nic to nie dało. Czy ktoś może mi pomóc?
Wheeler napisał(-a):
Witam, korzystam z Wheezy i dzisiaj rano zrobiłem aktualizację systemu (ważne aktualizacje bezpieczeństwa). Teraz, kiedy ponownie włączyłem komputer dostaję wspomniany na początku komunikat. Na GNOME Classic mogę się zalogować. Próbowałem zrobić reinstalację gnome-core, ale nic to nie dało. Czy ktoś może mi pomóc?
Konkrety panie, konkrety...
Jaka karta, sterowniki, co się aktualizowało.
Log z /var/log/dpkg.log z tej konkretnej aktualizacji, po której zaczęło się chrzanić: http://pastebin.com/sBRR86jh
Moja karta graficzna to AMD Radeon HD 6700 Series. Mam zainstalowane sterowniki własnościowe w wersji 12.104-130328a-155999C-ATI (wersja sterownika 2D: 12.10.05).
W linii 391 zaczyna się aktualizacja xorg.
Ostatnio edytowany przez Wheeler (2013-05-26 15:18:53)
Nie zaglądałem do loga, ale już widać, że masz jakieś radzieckie sterowniki. Skąd je masz i w jaki sposób je instalowałeś?
Dlaczego nie z repozytorium? Debian to nie Ubuntu i w nim nie trzeba szukać sterowników po internetach.
Sterownik mam ze strony AMD, własnościowy. Możesz mi powiedzieć jaki sterownik mam w takim razie zainstalować?
Wheeler napisał(-a):
Sterownik mam ze strony AMD, własnościowy.
Dlatego sterowniki będą się wywalały przy każdej aktualizacji kernela, xorga itp.
Możesz mi powiedzieć jaki sterownik mam w takim razie zainstalować?
Normalnie z repozytorium fglrx-driver, ale najpierw powywalaj obecne.
Nie chcę czegoś zepsuć. Czy mam wywalić xserver-xorg-video-ati i xserver-xorg-video-radeon?
Wheeler napisał(-a):
Nie chcę czegoś zepsuć. Czy mam wywalić xserver-xorg-video-ati i xserver-xorg-video-radeon?
Masz wywalić sterowniki ze strony AMD, a nie te.
Ok, wszedłem w /usr/share/ati, uruchomiłem fglrx-uninstall.sh i zainstalowałem fglrx-driver z repozytoriów. Komunikat się nie wyświetla, tyle, że jak zaloguję się na Gnome Shell, to uruchamia się Gnome Classic, czyli tak jak wtedy, gdy nie miałem żadnych dodatkowych sterowników grafiki.
Co konkretnie i jak zainstalowałeś?
Gdzie są wyniki z instalacji z konsoli, zawartość Xorg.0.log i xorg.conf, wynik glxinfo itp.?
Nie mam pliku xorg.conf, mam tylko xorg.conf.fglrx-0 i xorg.conf.original-0. Co do logów instalacji to instalowałem z Synaptica, ale tu mam /var/log/dpkg.log: http://pastebin.com/v5cujB7z, tutaj te dwa pliki xorg: http://pastebin.com/jtV0Fh5q. W xorg.conf.original-0 jest:
# NOXORGCONFEXISTED: No X.org configuration file existed when this backup was created.
Próbowałem zrobić tak:
dpkg-reconfigure xserver-xorg
, jest bez błędów, tyle, że jak wyłączę gdm3, i spróbuję przełączyć się do konsoli Ctrl+Alt+funkcyjny, to mogę się normalnie zalogować, bo widzę:
Loading, please wait...
INIT: version 2.88 booting
później są 3 linijki z informacjami z uruchamiania systemu, a na końcu jest:
[....] Waiting for /dev to be fully populated[ 7.287563] [drm:pch_irq_handler] *ERROR* pch poison interrupt
Przy instalacji miałeś komunikat, w którym było napisane, że masz wygenerować xorg.conf poleceniem:
aticonfig --initial
Jak po restarcie będą jakieś błędy, to wtedy pokaż to o co pytałem wcześsniej.
Na przyszłość czytaj co system do Ciebie mówi.