Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Siema
Podczas instalacji wybiera się co chce się zainstalować chodzi mi o tą liste ( serwer www , laptop i inne ) , od pewnego czasu mnie zastanawia co jest dodatkowo instalowane jeśli zaznaczę laptop ? Co zyskuje w przeciwieństwie do nie instalacji tego?
Tutaj zajrzyj: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=18290.
yampress@debian:~$ tasksel --task-packkages desktop
Unknown option: task-packkages
Sposób użycia:
tasksel install <zadanie>
tasksel remove <zadanie>
tasksel [opcje]
-t, --test tryb testowy; nic nie robi w rzeczywistości
--new-install automatycznie instaluj niektóre zadania
--list-tasks wyświetl zadania i zakończ
--task-packages wyświetl pakiety z zadania
--task-desc wyświetl opis zadania
yampress@debian:~$ tasksel --task-packages laptop
task-laptop
yampress@debian:~$ aptitude show task-laptop
Pakiet: task-laptop
Stan: niezainstalowany
Wersja: 3.08
Priorytet: opcjonalny
Sekcja: tasks
Opiekun: Debian Install System Team <debian-boot@lists.debian.org>
Rozmiar rozpakowanego: 21,5 k
Wymaga: tasksel, anacron
Poleca: acpid, apmd, acpi, acpi-support, pcmciautils, wireless-tools,
wpasupplicant, cpufrequtils, avahi-autoipd, bluetooth, powertop,
pm-utils
Opis: Laptop
This task package installs software useful for a laptop.
yampress@debian:~$
Ostatnio edytowany przez Yampress (2012-03-20 14:25:17)
Ok wielkie dzięki,
A czy np na wszystkich laptopach działa przyciemnianie ekranu,wyłączenie ekranu za pomocą klawiszy funkcyjnych laptopa?
Na większości, jednak wydaje mi się, ze te pakiety nie zawsze (albo wcale) za to odpowiadają, tylko konfiguracja X'ów (?)
Fervi
fervi napisał(-a):
Na większości, jednak wydaje mi się, ze te pakiety nie zawsze (albo wcale) za to odpowiadają, tylko konfiguracja X'ów (?)
Fervi
Raczej obsługa konkretnego laptopa przez kernel.
A z tym to już nie ma reguły.
Hejka, pozwolę sobie na podczepienie się do tego tematu, ponieważ mam pytanie odnośnie wspomnianej w pierwszym poście, przez kolegę xomrk listy. Otóż chodzi o to, że instalując Debiana 6 z wykorzystaniem LiveCD, w moim przypadku nie miałem możliwości wyboru - po prostu nie było tej listy. Jest to normalne?
remi napisał(-a):
Hejka, pozwolę sobie na podczepienie się do tego tematu, ponieważ mam pytanie odnośnie wspomnianej w pierwszym poście, przez kolegę xomrk listy. Otóż chodzi o to, że instalując Debiana 6 z wykorzystaniem LiveCD, w moim przypadku nie miałem możliwości wyboru - po prostu nie było tej listy. Jest to normalne?
Przy instalacji z LiveCD masz już chyba gotowy (standardowy z Gnome) zestaw pakietów i stąd brak tej listy.
LiveCD to obraz działającego Debiana, zawierający zatem już zainstalowane na tymże działającym Debianie pakiety.
Mam rację?
Pozdrawiam
TheAnt
Zawsze możesz doinstalować taki sam metapakiet np:
aptitude install task-laptop
Note that in DebianWheezy and beyond tasksel provides and uses dummy packages (known as meta packages) to pull required dependencies.
http://wiki.debian.org/tasksel
Ostatnio edytowany przez yossarian (2012-03-21 16:54:57)
inną sprawą jest to, że możesz instalować z netinstall, wszystko tam odznaczyć a potem potrzebne pakiety samemu doinstalować. tutaj i tak bez konfigu takie jak wpasupplicant, cpufrequtils, pm-utils czy nawet bluetooth nie wiem po co instalować.
dominbik napisał(-a):
inną sprawą jest to, że możesz instalować z netinstall, wszystko tam odznaczyć a potem potrzebne pakiety samemu doinstalować. tutaj i tak bez konfigu takie jak wpasupplicant, cpufrequtils, pm-utils czy nawet bluetooth nie wiem po co instalować.
Jeden woli netinstall i świadomie wybrane pakiety, a drugi woli kilka meta-pakietów z automatu.
Hejka, domyślałem się, że przyczyną tego może być instalacja z wykorzystaniem LiveCD. Jak wspomniał yossarian nt. preferencji użytkownika - w moim przypadku, wybór padł na LiveCD, ze względu na chęć posiadania w miarę szybko pełnego, gotowego systemu (pozostało jedynie doinstalować flash, skype etc.). Innym razem prawdopodobnie wybrałbym netinstall i metodę budowania od podstaw, vide minimalna instalacja FreeBSD z wykorzystaniem np. 1.ego CD i następnie instalacja Xorg, Gnome/Xfce/Enlightenment, dodatkowe programy jak Gimp, Audacious etc. Wiecie co mam na myśli...
Strony: 1