Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-03-18 09:12:43

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Podłączanie powyżej dwóch monitorów do jednej karty graficznej

Witam.

Czy ktoś się orientuje jak podpiąć np trzy monitory (lub więcej) do jednej grafy? Karta posiada dwa wyjścia DVI, wiem że dwa monitory to nie problem, ale czy są jakieś kable umożliwiające podpięcie większej ilości, czy tez trzeba inwestować w dodatkową kartę, lub inne urządzenia rozdzielające?

Tak pytam bo coraz częściej brakuje mi miejsca na otwarte programy i tak ze dwa dodatkowe monitory by się przydały, a nie wiem czy są jakieś specjalne wymagania odnośnie karty czy tez nie :)

Tak przy okazji jeszcze spytam - czy ktoś może zna jakiś sposób aby po sieci współdzielić "monitor" z lapka, na takiej zasadzie jakby był podpięty do karty, czyli stawiamy lapka na prawo od naszego normalnego monitora podpiętego do graficznej, i przeciągając na prawo folder, pojawia się on na wyświetlaczu lapka - takie coś by niezwykle mi się przydało :)

Z góry dzięki za info.

#2  2012-03-18 11:23:30

bns - unknown

bns
unknown
Serwis

Re: Podłączanie powyżej dwóch monitorów do jednej karty graficznej

Są wymagania odnośnie karty. Ja mam np jedno wyjście zwane dualhead i kabel rozdzielający sygnał na dwa monitory. Sa karty które maja dwa wyjścia, tak jak Twoja.
Z tego co wiem robią 4 i wzwyż ale one już się zaliczają do profesjonalnych i dużo kosztują.
Jak masz w kompie pci express i agp to dokup kartę na złącze które nie wykorzystujesz. Mój znajomy z pracy ma tak.
Są jeszcze karty na usb ale dają czasami słaba jakość obrazu (widać różnicę)

Pozdrawiam,
bns

#3  2012-03-18 16:24:47

dominbik - Członek DUG

dominbik
Członek DUG

Huk napisał(-a):

Tak przy okazji jeszcze spytam - czy ktoś może zna jakiś sposób aby po sieci współdzielić "monitor" z lapka, na takiej zasadzie jakby był podpięty do karty, czyli stawiamy lapka na prawo od naszego normalnego monitora podpiętego do graficznej, i przeciągając na prawo folder, pojawia się on na wyświetlaczu lapka - takie coś by niezwykle mi się przydało :)

szukałem długo takiego rozwiązania. może dałoby się tak skonfigurować Xorg, lecz ja jestem za cienki na to. Jedyne co wiem to nx, ssh -X oraz XDMCP. z XDMCP mam tak, że na jednego usera można wbić się z paru komputerów i np. na monitorze podłączonym kablem odpalam najbardziej wymagające jeśli chodzi o przepustowość (przeglądarka, filmy, flash, animacje), na drugim monitorze np. Pidgina, jakie tam aplikacje chce itd...

ale najlepszy do takich rozwiązań jest fizyczny kabel. tak satysfakcjonują mnie pulpity wirtualne

http://img34.imageshack.us/img34/5092/zw9m.png http://img29.imageshack.us/img29/219/pibw.png

#4  2012-03-18 18:08:27

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

@bns:

Dzięki za info - tak czułem że bez dodatkowego sprzętu się nie obejdzie :/ z tego co wiem to karty firmy Matrox często umożliwiają podpięcie kilku monitorów, ale to raczej kiepski pomysł ze względu na cenę i bezużyteczność tych kart do wszystkiego innego (choć podobno graficy bardzo je sobie cenią).

Dwa pytanie:

1.Czy można by wpiąć obok mojego GF 'a np... S3 Trio na PCI i na niej skonfigurować drugi(czy tam trzeci) pulpit :P? Czy też muszą to być karty o raczej porównywalnej mocy?

2. Co w przypadku gdyby zastosować SLI? Dwa Geforcy oba po dwa monitory... wydaje się to logiczne, ale czy stery umożliwiają taką konfigurację?

@dominbik:

O takim sposobie wiem :] ale nie o to mi chodzi - biorąc pod uwagę że X'y po sieci śmigać potrafią, "na chłopski rozum" powinno się dać skonfigurować takie coś... chyba że nikt jeszcze w ten sposób z X'ów nie korzystał...

#5  2012-03-18 18:41:52

dominbik - Członek DUG

dominbik
Członek DUG

nie wiem właśnie. sam tak bym chciał mieć zrobione i biorąc pod uwagę możliwości konfiguracji powinno coś takiego dać się zrobić (lecz jestem za cienki)

http://img34.imageshack.us/img34/5092/zw9m.png http://img29.imageshack.us/img29/219/pibw.png

#6  2012-03-18 20:31:35

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

podłączam się pod temat, ponieważ interesuje mnie rozwiązanie odwrotne do tego, co chce osiągnąć Huk.

mianowicie, katuję pod stołem starego blaszaka z epoki pentium II celem zrobienia z niego domowego serwera (sprzętowe routery mnie nie satysfakcjonują). co jakiś czas chcę pogrzebać w biosie tego kompa i wtedy muszę nurkować pod stół i przepinać kablory, żeby podłączyć blaszaka pod monitor (nie wszystko się da zrobić po ssh). czyli: mam dwa kompy, ale jeden monitor. czy ktoś widział jakiś taki przełącznik z dwoma wejściami vga (d-sub) i jednym wyjściem na monitor? kopię po necie już od tygodnia, ale chyba mam ban na guglu bo jakoś nic nie mogę znaleźć

linux regd. user #248790

#7  2012-03-18 20:38:07

thomsson - Dyskutant

thomsson
Dyskutant

@rychu - Widziałem coś takiego, nawet korzystałem... mój znajomy jak jeszcze miał taki tam sobie sklepik i serwis kompów miał taki wynalazek, i to się przełączało za pomocą kombinacji klawiszy na klawce...  zapytam kumpla jak się to jajo nazywało

Edyta:
Heh chyba na prawdę masz bana na google (nie musiałem pisać do kumpla) :) łapaj przełącznik KVM
http://www.ceneo.pl/312342
Są oczywiście droższe i tańsze, ja wziąłem pierwszy ze brzega :)

@Huk - Wiem że ATI serii 5 czy 6 były karty z możliwością podłączenia więcej niż 3 monitorów... oo mam pare linków :) :
http://pclab.pl/news41353.html
http://www.twoja-firma.pl/wiadomosc/16815498,karta- … monitory.html

Z Nvidii nic się niestety nie pokazuje... (może dlatego, że szukałem całe 2 minuty i dłużej mi się nie chciało)

Ostatnio edytowany przez thomsson (2012-03-18 21:00:25)

ilin napisał
"DUG to tez moja mała ojczyzna"

#8  2012-03-18 21:01:30

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

no i na takie rzeczy właśnie trafiam. to jest rozdzielacz z jednego kompa na dwa monitory ('splitter'). a ja potrzebuję z 2 kompów na 1 monitor. nie wiem tylko dlaczego podlinkowane urządzenie nazywa się to 'przełącznikiem' - przecież ono niczego nie przełącza, tylko bezmyślnie powiela sygnał wejściowy... ludzie którzy handlują tym sprzętem - do wychłostania i na sybir za wprowadzanie zamieszania

linux regd. user #248790

#9  2012-03-18 21:24:54

thomsson - Dyskutant

thomsson
Dyskutant

@Huk - Zotac GTX460 3DP - chyba ten wynalazek potrafi z Nvidii na wiele monitorów walić - http://hothardware.com/News/Zotac-Touts-Worlds-Firs … GTX-460-Card/
@rychu - ech sorki lukałem tutaj o http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic307212.html  i tam kolesiowi polecono właśnie KVMa... w każdym razie jednak popytam kumpla...

ilin napisał

#10  2012-03-18 21:26:24

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

na elektrodzie to się możesz dowiedzieć tylko tego, że jesteś głupi i nic nie wiesz. najbardziej pojebane forum na całym necie

linux regd. user #248790

#11  2012-03-18 21:54:15

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

@rychu:

Ale skąd przepuszczenie że to nie działa tak jak chcesz? Z tego co wiem to właśnie przełączniki KVM  są po to żeby za pomocą jednej klawiatury, myszy oraz monitora, sterować wieloma kompami, zresztą nawet patrząc na to co podlinkował @thomsson, wydaje się że masz tam dwa wejścia do kart graficznych w kompach i jedno wyjście do podpięcia monitora, tak więc skąd wniosek że nie o KVM Ci chodzi :) ?

@thomsson:

Dzięki za info... czyli bez dokupywania sprzętu się nie obejdzie, no nic, jak będę wymieniać kompa trzeba brać to pod uwagę i tyle - na razie to nawet dwa monitory były by zbawieniem i chyba czas najwyższy zastanowić się nad zakupem jakiegoś - ale to temat na inny wątek :)

Ostatnio edytowany przez Huk (2012-03-18 22:00:25)

#12  2012-03-18 23:01:51

thomsson - Dyskutant

thomsson
Dyskutant

@Huk - Z tymi słabszymi kartami w sumie też by może poszło... , w każdym razie ja bym spróbował :) spróbuj gdzieś wyłowić jakiegoś rupiecia co by DSUBa miał ;), podpiąć i pokombinowąć ;) http://www.it.wortale.net/171-Praca-na-kilku-monito … -Windows.html tutaj koleś pisze że nie musiał łączyć kart pod SLI, więc pewnie, żeby to działało, to by trzeba było zapakować drugą kartę ze sterownikami, a wtedy pewnie by trzeba było jeszcze z X-ami powalczyć i może by działało... Problem by był zapewne, gdyby stery się gryzły...

ilin napisał

#13  2012-03-19 10:07:19

bns - unknown

bns
unknown
Serwis

Huk napisał(-a):

Dwa pytanie:

1.Czy można by wpiąć obok mojego GF 'a np... S3 Trio na PCI i na niej skonfigurować drugi(czy tam trzeci) pulpit :P? Czy też muszą to być karty o raczej porównywalnej mocy?

2. Co w przypadku gdyby zastosować SLI? Dwa Geforcy oba po dwa monitory... wydaje się to logiczne, ale czy stery umożliwiają taką konfigurację?

Ad 1. Wydaje mi się, że nie muszą być o porównywanej mocy, kolega z pracy o którym wspominałem, miał jedną "dobrą" i drugą "zwykłą" :)
Ad 2. Wyślij maila do supportu nvidi :)
Najlepiej kup przez neta kartę, albo w zaprzyjaźnionym sklepie i oddaj jak nie zadziała :)

Pozdrawiam,
bns

Stopka forum