Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-03-18 08:53:48

yantar - Użytkownik

yantar
Użytkownik

Telefon komórkowy dla seniora

Chciałbym kupić telefon dla starszej osoby. Wiadomo bez zbędnych bajerów. Ma służyć tylko do rozmów. Dość istotnym kryterium jest czytelny wyświetlacz o odpowiednim kontraście w słońcu. W miarę duże klawisze (wypukłe). Przyzwoite trzymanie baterii. Solidne wykonanie dodatkowym atutem.
Trochę sobie obejrzałem modeli przeznaczonych typowo dla starszych osób, ale być może i jakieś starsze modele np. Nokii by się zdały, tyle że jak się nie miało z nimi kontaktu to ciężko ocenić i tu właśnie liczę na małą pomoc jeśli ktoś miałby jakieś sugestie. Cena raczej do 150zł.

edit. dodane kryterium klawiszy

Ostatnio edytowany przez yantar (2012-03-18 11:20:32)

#2  2012-03-18 09:48:16

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

Re: Telefon komórkowy dla seniora

Motorola F3

Od biedy każdy nowy telefon do 100-150 złotych :D

Fervi

#3  2012-03-18 09:58:54

yantar - Użytkownik

yantar
Użytkownik

Od biedy niestety nie będzie. Płaskie, łączone klawisze niemal od razu dyskwalifikują kandydata. Przez chwile oglądałem teraz Nokie 100/101 byłby niezłe gdyby nie kretyńskie rozwiązania typu głośnik z tyłu obudowy i chyba jakieś niedoróbki z softem w opiniach.

#4  2012-03-18 10:08:04

davidoski - Użytkownik

davidoski
Użytkownik

#5  2012-03-18 10:13:31

pasqdnik - Pijak ;-P

pasqdnik
Pijak ;-P

Dum spiro - spero ...
pozdrawiam, pasqdnik

#6  2012-03-18 10:24:01

yantar - Użytkownik

yantar
Użytkownik

pasqdnik w pierwszej kolejności na nie patrzyłem kilka firm oferuje te modele Esperia, MyPhone itd. Problem polega na tym, że z opinii wychodzi zbyt duża awaryjność (spory odsetek bubli już na dzień dobry albo ładowarki padają ). Wszystko to jest brandowane i montowane nie wiadomo gdzie.
Pal licho gdyby ten telefon miał być tylko w domu, niestety osoba dla której jest fon w miejscu nie usiedzi i zawędruje z tym telefonem np do warsztatu, a sama niespecjalnie łagodnie obchodzi się choćby z pilotem telewizora :D
Ale wszystko biorę pod uwagę.
W tej chwili z takich zwykłych fonów moją uwagę przykuł Samsung E2121 tylko szukam więcej opinii.

Ostatnio edytowany przez yantar (2012-03-18 10:24:24)

#7  2012-03-18 10:50:44

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

Od biedy niestety nie będzie. Płaskie, łączone klawisze niemal od razu dyskwalifikują kandydata.

Nie do końca wiem o co ci chodzi. Ogólnie porządna komórka, prosta (prawie nic w niej nie ma), duże klawisze, duża komórka, duży wyświetlacz, duże litery. Jak dla seniora (I komórka jest płaska :D)

Fervi

#8  2012-03-18 11:11:58

pasqdnik - Pijak ;-P

pasqdnik
Pijak ;-P

yantar: no to jest jeszcze Samsung Solid Bileśtam

Dum spiro - spero ...
pozdrawiam, pasqdnik

#9  2012-03-18 11:20:10

P@blo - Nadworny matematyk

P@blo
Nadworny matematyk

Emporia
TALKcomfort

Emporia
ELEGANCEplus

ThinkPadX220i
| Procesor: Intel(R) Core(TM) i3-2310M CPU @ 2.10GHz |
|  Debian: sid   |   Arch: amd64   |   Sound: alsa   |
| No DE | WM: DWM  |  DM: .bash_profile  |  BIOS+MBR |

#10  2012-03-18 11:22:08

yantar - Użytkownik

yantar
Użytkownik

fervi napisał(-a):

Od biedy niestety nie będzie. Płaskie, łączone klawisze niemal od razu dyskwalifikują kandydata.

Nie do końca wiem o co ci chodzi. Ogólnie porządna komórka, prosta (prawie nic w niej nie ma), duże klawisze, duża komórka, duży wyświetlacz, duże litery. Jak dla seniora (I komórka jest płaska :D)

Fervi

Jak ci stuknie siedemdziesiątka i spróbujesz dziobać w płaskie klawisze zgrubiałymi od pracy palcami to będziesz wiedział o co mi chodzi :D (choć osobiście ta F3 mi się podoba, miałem osobiście już styczność z takimi klawiaturami motoroli i było ok ale dla mnie)

pasqdnik
Godzinę temu właśnie wpadła mi w oko ta seria Solid Samsunga jest kilka modeli i chwilowo jest u mnie na topie ze zwykłych fonów. Najwyżej dołożę coś z własnej kiesy. (tylko wyświetlacz, że tak powiem d..y nie urywa w tej serii)

Wszelkie sugestie dalej mile widziane.

Ostatnio edytowany przez yantar (2012-03-18 11:28:36)

#11  2012-03-18 13:45:15

pasqdnik - Pijak ;-P

pasqdnik
Pijak ;-P

Dupy nie urywa, ale znośnie to działa i trwałe jest. Telefon "do roboty" OK.

Dum spiro - spero ...
pozdrawiam, pasqdnik

#12  2012-03-18 14:03:41

yantar - Użytkownik

yantar
Użytkownik

W sumie jestem niemal zdecydowany na Samsunga 2370, dołożę trochę swojej kasy. Trochę pomieszał Samsung i trzeba głębiej poszperać w tych tańszych Solidach jest badziewniejszy ekran (E1130B, no ale cena niemal przez pół). Ale już od 2100 jest niezły TFT. Mam jeszcze z 2 dni na poszukiwania. Tak czy siak muszę się jeszcze przejść i znaleźć gdzieś ten model obejrzeć i obadać go ręcznie.

#13  2012-03-18 15:17:28

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Moja babcia ma Evolve Easy. Już ponad rok, awarii niczego na razie nie ma. Kosztował jakieś 150 PLN.

Wyrażne przyciski, duże litery na wyświetlaczu (alu już np. wskaźnik baterii nie, na szczęście telefon czerwoną diodą wskazuje niski jej stan). Przy wstukiwaniu numeru telefonu (babcia nadal nie nauczyła się korzystać z listy 5 ulubionych numerów, nie mówiąc o książce telefonicznej) pierwsze 5-6 bardzo duże (2-3 cm wysokości i grube), potem z racji nie mieszczenia się na ekranie są już mniejsze (nadal duże, ale dla mojej cokolwiek ślepej babci już nie dość).

Ładowarka z takim „stojaczkiem”, dzięki czemu babcia nie ma problemu z wpięciem kabelka w mały otwór, przy kładzeniu na „stojaczek” telefon niemal sam wskakuje na miejsce.

Typowe wady zauważyłem dwie:

- telefon jest tak bardzo uproszczony, że nie da się zmienić dzwonka telefonu i SMS-a. Efekt jest taki, że melodyjkę (nad wyraz denerwującą notabene) SMS-a moja również lekko głuchawa babcia słyszy znakomicie (i niemal za każdym razem gdy wygrywa kolejny samochód, próbuje odebrać telefon). Za to dźwięku telefonu (taki staromodne „dryń, dryń”) czasami nie dosłyszy. Najchętniej bym dźwięk SMS-a wyłączył (nikt do niej SMS-ów nie wysyła, bo i po co, skoro nie umie ich obsłużyć), a na telefon ustawił coś, co bez problemu słyszy. No ale telefon nie pozwala...

- z boku są przyciski od głośności. Babcia regularnie trzyma telefon tak, że wciska ten od ściszania i często próba rozmowy kończy się na „co?! co?! ja nie słyszę! mów głośniej!”

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#14  2012-03-21 14:00:11

yantar - Użytkownik

yantar
Użytkownik

Na prośbę seniora poszedłem na pewien kompromis i zrobiłem mały eksperyment. Zakupiłem LG A100 Amigo, który wpadł mi w oko gdy przeglądałem Samsungi.
Z opinii jakie znalazłem w necie bardzo długo trzyma bateria (się okaże), nieźle łapie zasięg. Z oględzin:
- klawiatura podświetlona, wypukłe, oddzielne klawisze (choć joystick mógłby być troszkę lepszy)
- ekran TFT 160x128 (raczej  rzadkość w modelach za 100 zł) w pełnym słońcu wszystko widać.
- dobry głośnik (ustawiony na maks niemal ryczy)
- stosunkowo prosta w obsłudze książka telefoniczna
- bajerek latarka
- bardzo lekki
Senior załapał podstawy obsługi w kilkanaście minut. (Przed chwilą nawet wykonał do mnie testowy telefon z wioski gdzie się udał :))
W telefonie zauważyłem takie dwie irytujące sprawy, jedna w sofcie. Ktoś się rypnął w tłumaczeniu i zamiast Usuń jest Bezchmurnie (XD). W telefonie są dwie tapety (siakiś kwiatek i baloniki) nie można ustawić braku tapety.
Jedyny niewypał nie wiedziałem, że ma być dostęp do SMS-ów, litery na klawiaturze są troszkę małe.
Ogólnie cel wydaje się być spełniony. Senior zadowolony i ma kontakt.

Ostatnio edytowany przez yantar (2012-03-21 14:08:06)

Stopka forum