Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Trochę paczek bym wywalił, ale nie jest bardzo źle.
fervi napisał(-a):
PS. Co wg. ciebie oznacza "zasyfiony" :D
z ciekawości;
dpkg -l | wc -l
cat /etc/apt/apt.conf
Ale wy fusy macie to testować, a nie włączać i wyłączać :( Chciałbym znać wszelkie swoje niedociągnięcia
Fervi
Może ktoś napisać prosty skrypt w bashu, który zamieniałby słowo na zdanie
quiet na quiet splash (i dłuższe)
Fervi
Bash jest jednym z najprostszych języków skryptów, a zamiana słów to już w szczególności.
azhag@laptop /tmp % cat plik foo azhag@laptop /tmp % sed 's/foo/foo bar/g' plik foo bar azhag@laptop /tmp % cat plik foo azhag@laptop /tmp % sed -i 's/foo/foo bar/g' plik azhag@laptop /tmp % cat plik foo bar azhag@laptop /tmp % echo "foo" | sed 's/foo/foo bar/g' foo bar
fervi napisał(-a):
Może ktoś napisać prosty skrypt w bashu, który zamieniałby słowo na zdanie
quiet na quiet splash (i dłuższe)
Fervi
Chodzi o to żeby po instalacji systemu ta opcja była dodana w konfigu GRUB-a? Nie możesz dopisać jej do domyślnie dodawanych opcji?
Z tego co widzę odpowiada za to fragment:
Template: grub2/linux_cmdline_default Type: string Default: quiet
w pliku DEBIAN/templates znajdującym się w pakiecie grub-pc.
@Arni
Ja wiem jaki fragment za to odpowiada, ale ogólnie w SOS są skrypty instalacyjne dla mnie (jeden instaluje Xfce4, inny coś innego) i chciałbym tylko klikać enter i żeby było :D
Fervi
No OK, ale jeśli zmienisz „u źródła”, to nic nie trzeba będzie robić po instalacji, po prostu będzie dodane od momentu pierwszej instalacji GRUB-a.
Wiem Arni o tym, jednakże SunriseOS Desktop nie będzie jedyną wersją, a zrobienie takich skryptów, które jak najwięcej robią jest dla mnie rewelacyjne (łatwiej robić distro i mniej pamiętać trzeba)
A teraz pojedynek magów!:
- Xfburn vs Brasero
- eog vs gThumb vs ristretto
- Wicd vs Network-manager
Fervi
xfburn, gthumb, wicd
(wybierając tylko z wyżej wymienionych, przy czym ristretto nie znam)
Ristretto powinieneś mieć chyba w Xfce4
Dodatkowo warto powiedzieć, że jest Shotwell (jako organizer zdjęć) [Czy to ze sobą koliduje? :D]
Fervi
PS. I gdzie te trolle próbujące negować SunriseOS, które negowały IntinteOS'a?
Ostatnio edytowany przez fervi (2012-03-06 20:44:57)
Trolle zajęte są testowaniem klona Debian LiveCD z niedziałającym instalatorem.
BTW - wyedytuj pliki systemowe i zmień ich nazwę, panie deweloper.
Ostatnio edytowany przez sir_lucjan (2012-03-06 21:00:44)
Np. albo jestem pijany albo lsb_release (plik lsb-release w /etc) masz Debian wheezy. Nie chce mi sie sprawdzać teraz plików issue z katalogu /etc). Jeśli wzrok mnie nie myli, to widnieje tam nazwa Debian. Może źle spojrzałem, ale ziarno niepewności mam. W przypadku braku zmian tych plików, system jest co najwyżej remiksem.
sir_lucjan napisał(-a):
W przypadku braku zmian tych plików, system jest co najwyżej remiksem.
A jak coś w nich zmienisz to już jest inną dystrybucją? :)
Wtedy można szpanować na dzielni/klanu ogrów/w piaskownicy, że ma się forka zamiast remiksu :D
Ostatnio edytowany przez sir_lucjan (2012-03-06 22:02:04)
tak sledze sobie ten watek, i mam wrazenie ze sie tu troche czepiaja, zamiast wesprzec towazysza ferviego.
patrzac na to z pewnym dystansem stwierdzam ze to chyba takie typowe, POLSKIE.
Ostatnio edytowany przez pink (2012-03-06 21:49:39)
Tak wygląda super-mega-fajne distro, w którym niemal nic nie różni się od Debiana.
@pink: rzecz w tym, że fervi swoim zachowaniem zniechęca ewentualnych pomocników.
Co do krytykowania - jeśli coś zasługuje na krytykę, zostanie skrytykowane, jeśli coś zasługuje na pochwałę, zostanie pochwalone.
Zmiana plików typu /etc/lsb-release nie jest konieczna - aptosid i siduction nic w tym temacie nie ruszają, ba, nie mają chyba nawet zainstalowanego domyślnie pakietu lsb - ale tamte dwa systemy wprost są określone, jako co najwyżej forki, brak zmiany lsb wynagradzają nam własnymi repozytoriami, które zawierają świetne kernele a w przypadku siduction w grę wchodzą świetne aplikacje jak deadbeef, pragha.
Natomiast fervi tworzy swój system bardzo długo i efektów nijak nie widać. To co zaproponował ma się nijak do przechwałek. Dlatego większość userów raczej będzie się czepiała niż oferowała właścicielowi serwera Uni16, dysponującego poparciem planety Gallifrey.
Tak, jestem trollem.
Ostatnio edytowany przez sir_lucjan (2012-03-06 22:03:03)
Zadaniem SunriseOS ma być coś a'la Fork, ale ma nie być nazywany forkiem :P Mimo, że Aptosid jest forkiem - nazywa się go dystrybucją. Zadaniem SOS jest bycie czymś obok Debiana (czerpiąc z niego zalety), ale nie oddzielenie się od niego.
Ogólnie ludzie nie cierpią Debiana, bo "jest trudny", o tyle o ile wcale nie jest trudny, ma taki status. A dzięki odpowiednim programom system może być bliżej Ubuntu.
Ja tutaj widzę głównie jedną wadę - niedziałający instalator, o którym sam wspomniałem.
To trochę mnie zawiedliście, najpierw jedziecie po SunriseOS jak po kaszy z groszkiem, a potem nawet przetestować wam się nie chce. WSTYD PANOWIE :D
Fervi
aptosid, siduction też się nie oddzielają, są ściśle powiązane z Debianem unstable (aptosid, siduction), na tym polu konkurencję masz poważną.
Bliżej Ubuntu niszę wypełnia LMDE, trochę się spóźniłeś, bo nie stworzysz nic innego, niż przeróbka LMDE.
Btw, jak dokładnie przetestować coś, czego nie da się zainstalować? Dodatkowo, sama wersja 64 bit bez wydania 32 bitowej też odejmuje wianuszek userów.
Ogólnie ze względu na tworzenie dystrybucji nic się nie zmienia między 32 i 64 bitową dystrybucją, różnice mogą być np. w błędach pakietów (np. jakiś bug w wersji 32-bitowej).
stworzysz nic innego
Ostatnia osoba, która tak powiedziała zamieszkała w betonowym schronie 5 kilometrów pod ziemią będącym w próżni
Fervi
mistrz ciętej riposty...
Pamiętajcie, że to jest Alpha, a waszym zadaniem jest REPORTOWAĆ BUGI Do mnie ... damn
Fervi
Nie raportujemy, bo w sumie nie bardzo jest co raportować… Ten obraz to zestaw pakietów z repozytorium Debiana upakowany na livecd, wygląda to aktualnie dosyć paskudnie i (podobno) nie da się zainstalować. :) Chciałem napisać coś przydatnego, ale nic mi nie przychodzi do głowy niestety.
Czyli jak nie ma bugów (oprócz tego jednego), to oznacza, że system jest stabilny xD
Fervi