Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jacekalex napisał(-a):
Albo znaleźć lub napisać łatkę na ster Nvidii, żeby działał z nowszym Xorgiem, lub na Xorga, żeby łapał starsze sterowniki.
(…)
Ale to raczej nie jest zabawa dla b789, ani dla innego niezbyt zawansowanego użytkownika Debiana Sida.
Dla mnie to też raczej abstrakcja… Ale jeśli Ty potrafisz to zrobić, to pewnie wielu użytkowników chętnie by skorzystało. :)
NIe mam na czym testować, moja karta nie działa ze sterem 173.*.*.
Ale mogę zaproponować, żeby jakiś fachura od kompilacji na Debianie, przygotował Xorga-1.10 spełniającego zależności Sida i do zainstalowania z repo bez kłopotu i jakichś hakerskich kombinacji.
A na hardcorową naukę Linuxa polecam Gentoo ;)
eix xorg-server
[i] x11-base/xorg-server
Available versions: 1.9.5-r1 1.10.4-r1 ~1.10.6 ~1.11.2-r1 1.11.2-r2{tbz2} ~1.11.3 ~1.11.4 [M]~1.11.99.903 {dmx doc ipv6 kdrive minimal nptl static-libs tslib +udev xnest xorg xvfb}
Jak widać, do wyboru, do koloru, są 3 stabilne wersje.
Pozdro
;-)
Jacekalex napisał(-a):
Ale mogę zaproponować, żeby jakiś fachura od kompilacji na Debianie, przygotował Xorga-1.10 spełniającego zależności Sida i do zainstalowania z repo bez kłopotu i jakichś hakerskich kombinacji.
1.10 ze snapshot.debian.org albo z backportów stable można normalnie zainstalować na testing/unstable.
Przecież da radę zainstalować xorg 1.10.4 z backportów dla stable.
btw mam właśnie zatrzymanego Xorg 1.10 zatrzymany - gdy cały system idzie do przodu a Xorg stoi w miejscu mogę spodziewać się jakiś problemów w przyszłości?
Może kiedyś… Ale póki co bym się nie martwił, nawet Xorga ze stable można bez problemu zainstalować na testing/unstable.
To chyba tylko 4 pakiety u Ciebie z tego co pamiętam, łatwo opanować w razie czego.
Sorry moi drodzy że się dołączę do "rozmywania" wątku, ale... to co napisał @Jacekalex sprawia że się powstrzymać nie mogę - nie wydaje się wam wszystkim że jak tak dalej pójdzie z tymi wydaniami Xorg rozwalającymi kompatybilność wstecz, to producenci w końcu powiedzą w ogóle pass?
Chodzi mi o to że w przypadki Windos (MacOS podejrzewam że też), taka Nvidia może bez wysiłku oferować ster przez np 5-6 lat, bo tyle żyją średnio inne OS'y, nawet jeżeli po tych kilku latach coś ulegnie zmianie (jak miało to miejsce pomiędzy XP a Vistą), to Nvidia wie że naprawiając ster, znowu bedzie on leżał kilka ładnych lat i będzie działał.
Pod Linuksem co chwila wychodzi nowy X, w tym nic złego by nie było - tyle że od pewnego czasu, co wydanie to zerwanie kompatybilności wstecznej, IMHO to cud że Nvidia i inni nie ogranicza się do wydawania sterów tylko dla najnowszych kart, a biorąc pod uwagę to co się dzieje, naprawdę mieliby powód.
Sorry za wylewanie żali, tym bardziej że raczej żaden dev Xorg'a tego nie przeczyta (a szkoda), ale już od pewnego czasu mi to po głowie chodziło, dodam tylko że szkoda że przez ten speed stare karty lądują coraz częsciej w koszu.
Pozdro.
dddarek napisał(-a):
marg1 napisał(-a):
Każdorazowo po zmianie jądra trzeba powtarzać instalację sterowników i w zasadzie nie ma to znaczenia, czy instalujesz pakiet, czy ze stronki nvidia.
No moze ta porada nie bardzo "przypasuje" wszystkim. ;)
W momencie w ktorym instalujesz pilote .run czyli jak Ty to nazywasz ze stronki nvidia, jadro i zarzadca pakietow nie bardzo komunikuja z tym pilotem no i poza tym jak mowisz server X (X.org) ma zawsze problem w przypadku update/upgrade jadra.
Regenerowac server X nie jest znowu tak zwykla i powszechna operacja dla kazdego jak dla Ciebie = doswiadczonego debianisty. Jak wiesz jest to najbardziej delikatny i wrazliwy punkt kazdej konfiguracji.
Widocznie zabiegajacy o pomoc b789 obrazil sie i nie wraca. Nie uwazacie, ze znacznie lepiej/dyplomatycznie bylo by raczej udzielic maksymalnej pomocy dla debiutantow albo pol-debiutantow niz na nich "krzyczec"
Trzeba sobie przypomniec nasz debiut i rwanie wlosow z glowy przy pierwszych "krokach" z Debianem. Ubuntu wtedy nie istnialo (dzieki czemu kompletnie jego przegapilem) wiec wpadalismy prosto do srodka Baltyku z duza fala jak zwykle.
Dzieki za wysluchanie. Pozdrawiam wszystkie dziewczyny na forum i strzaleczka dla Panow. :)
Wy zawsze wszystko wiecie najlepiej i lepiej ode mnie tylko nie potraficie gościowi wytłumaczyć prostej sprawy tak, żeby to zrobił i zrozumiał. Ja to już pierdole nie mam zamiaru się denerwować :/
Cool Raoul,
Bylem na "dobrej drodze" i mialem szczere zamiary rozwiazac problem b789 ale jak widzisz dyskusja (jestesmy tu po to aby podyskutowac pomagajac w miare naszych mozliwosci a nie uprawiac zawody, ktory z nas zna sie lepiej i daje porady nie do odrzucenia) nabrala innego kierunku => http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=196543#p196543 Wiec w pewnym momencie wylaczylem sie. Nie denerwuj sie niepotrzebnie.
Salutations.
Sprawa jest prosta
Należy cofnąć xorga
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=182680#p182680
Potem normalnie zainstalować sterownik ze stronki.
Ot cała filozofia.
marg1 napisał(-a):
Wy zawsze wszystko wiecie najlepiej i lepiej ode mnie tylko nie potraficie gościowi wytłumaczyć prostej sprawy tak, żeby to zrobił i zrozumiał. Ja to już pierdole nie mam zamiaru się denerwować :/
To wcale nie jest takie proste akurat w tym przypadku. :) Żeby ta wersja sterowników działała w Debianie testing/unstable, trzeba najpierw cofnąć i przyblokować Xorga (np. tak: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=182681#p182681).
EDIT: Jeszcze inny przykład: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=20415.
Jak wspomnialem w post #25 Chyba, ze bartosz789 jest mistrzem pinning'u. + fichier /etc/apt/preferences lub /etc/apt/prefrences.d
Ale moim skromnym zdaniem po co Bartoszowi Sid jezeli do karty graficznej musi uzywac "starych" pilotow. Co o tym myslicie ?
dddarek napisał(-a):
Ale moim skromnym zdaniem po co Bartoszowi Sid jezeli do karty graficznej musi uzywac "starych" pilotow. Co o tym myslicie ?
Cofanie Xorga nie raz było już wałkowane i zawsze było OK, zatem i tu nie powinno być z tym większego problemu.
Mam pytanie.
Czy po aktualizacji xorg'a znowu sterowniki nie będą działać ?
Następujące pakiety zostaną zaktualizowane: libgl1-mesa-dri libgl1-mesa-glx libglapi-mesa libglu1-mesa mesa-utils x11-common xbase-clients xorg xserver-common xserver-xephyr xserver-xorg xserver-xorg-core xserver-xorg-input-all xserver-xorg-input-evdev xserver-xorg-input-synaptics xserver-xorg-input-wacom xserver-xorg-video-all xserver-xorg-video-apm xserver-xorg-video-ark xserver-xorg-video-ati xserver-xorg-video-chips xserver-xorg-video-cirrus xserver-xorg-video-fbdev xserver-xorg-video-geode xserver-xorg-video-i128 xserver-xorg-video-i740 xserver-xorg-video-intel xserver-xorg-video-mach64 xserver-xorg-video-mga xserver-xorg-video-neomagic xserver-xorg-video-nouveau xserver-xorg-video-openchrome xserver-xorg-video-r128 xserver-xorg-video-radeon xserver-xorg-video-rendition xserver-xorg-video-s3 xserver-xorg-video-s3virge xserver-xorg-video-savage xserver-xorg-video-siliconmotion xserver-xorg-video-sis xserver-xorg-video-sisusb xserver-xorg-video-tdfx xserver-xorg-video-trident xserver-xorg-video-tseng xserver-xorg-video-vesa xserver-xorg-video-vmware xserver-xorg-video-voodoo
Nic się nie zmieniło od tamtej pory, nadal nie ma nowszych sterowników z tej serii. Tyle to już trwa, że nie wiem czy w ogóle się pojawią.
pokaż co masz w /etc/apt/preferences
przypniesz sobie Xorga to potem można bez problemu aktualizować a Xorg i drivery sobie siedzą te same. (tylko po aktualizacji jądra na nowo wystarczy skryptem nVidii zbudować moduł)
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-03-25 20:31:39)