Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam serdecznie,
Potrzebuje przenieść system na mniejszy dysk z 320 gb na 80gb. Sytuacja wygląda następująco. Mam zainstalowany system z grub2 tylko jeden linux.
I kolejno partycje swap (3gb), root(10gb),home(20gb),inne(250gb) i teraz chciałbym przenieść działający system na mniejszy dysk(80gb) w ten sposób aby przenieść 3 pierwsze partycje bez też dużej ostatniej.
Pytanie jak tego dokonać?
Czytałem jak skopiować cały dysk na większy ale jak kopiować część dysku nie mam pojęcia.
Pozdrawiam.
No myślę, że tak samo jak cały dysk na większy :). Najpierw musisz porobić partycje na mniejszym dysku. Potem, jakimś livecd zamontować dwa dyski i przekopiować zawartości. Myślę, że tak powinno zatrybić :)
myślałem że da się np "dd" tylko z odpowiednią ilością bloków do skopiowania.
Nie dd! tylko jak pisał P@blo przez np.
cp -a
Za pomoca dd kopiujesz identycznie jak caly dysk, jednak zamiast niego określasz poszczególne partycje /dev/sdaX.
Partycja docelowa musi być większa lub równa źródłowej, później pozostaje tylko przywrócić bootloader i sprawdzić /etc/fstab (chroot) czy nazwy urządzeń lub UUID się zgadzają.
andreq napisał(-a):
Nie dd! tylko jak pisał P@blo przez np.
Kod:
cp -a
Przy pomocy cp uprawnienia do niektórych plików mogą się posypać i można narobić niezłego bałaganu przy kopiowaniu całego systemu w taki sposób. Najlepiej użyć przeznaczonych do tego narzędzi jak partimage, clonezilla albo wspomniany dd.
Ostatnio edytowany przez k4misiek (2012-02-21 22:43:37)
k4misiek napisał(-a):
Przy pomocy cp uprawnienia do niektórych plików mogą się posypać i można narobić niezłego bałaganu przy kopiowaniu całego systemu w taki sposób.
AFAIK z opcją -a zachowuje wszystko. Sam wiele razy przerzucałem tak system i zawsze było w porządku wszystko.
Kilkunastokrotnie używałem cp -a, i zawsze bez problemów, zawsze przy użyciu licecd. Nic się nie posypało, żadnego bałaganu...
Ja raz tak przerzucałem i skończyło się na dd.
jak ja robiłem podobne rzeczy ( miałem obraz systemu i podnosiłem go na różnej wielkości dyski twarde )
to miałem narzędzie hirens boot cd, sa tam rożne narzędzia oraz bootowalny linux:
1. w gpart usuwałem duża partycje. ( za duża do zapisana na nowym dysku )
2. tam jest cos takiego co nazywa sie "ghost 4 linux" ( w trybie RAW )
w tym programie robilem kopie MBR, zapisywałem ja do pliku, potem kompie partycji którą potrzebowałem. ( suma partycji mniejsza od powierzchni nowego dysku )
dalej zmiana urządzenia ( czyli zakladasz mniejszy dysk )
odpalam hirens bott cd
laduje znowu ghost 4 linux ( raw mode )
tam podnosze mbr
potem sprawdzałem w g part czy wszystko sie zgadza, tz. np. czy jest system plikow na partycjach ( jak jest system plikow to jest tez boot loader).
potem podnosiłem wszsytko z obrazów :]
raw mode to jest lustrzana kopia "bit po bicie" jest niezależna od systemu plikow na dysku, więdz działa z ext3 , ntfs .... itp itd.
ale "dd" pewnie prosciej i szybciej bedzie
Ostatnio edytowany przez gindek (2012-02-22 01:01:34)
a gdybym usunął tą dużą ostatnią partycje z dysku źródłowego to czy nie mógłbym zrobić dd całego dysku ?
Strony: 1