Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-02-13 12:21:46

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

Razor — lekkie środowisko oparte na Qt

Jakiś czas temu (najstarsze informacje, jakie udało mi się znaleźć, pochodzą z października 2010 roku) pojawiło się nowe środowisko graficzne — Razor. Jest to środowisko z założenia lekkie i modularne, mocno przypomina LXDE oparte o Qt. Do zarządzania oknami wykorzystuje Openboksa lub KWin.

Widać, że projekt jest w bardzo wczesnym stadium rozwoju (poza uruchomieniem się i stabilnym działaniem IMO nie ma wiele więcej do zaoferowania ;) ), ale pewnie warto mieć go na uwadze. Wobec liczby środowisk opartych na GTK (GNOME, Xfce, LXDE, ROX, pomijając różne forki), przeciwwaga w postaci środowisk wykorzystujących Qt jest raczej dobra — zwłaszcza dla osób, które preferują aplikacje oparte na Qt, ale z jakiegoś powodu nie mogą lub nie chcą używać KDE (i tak, wiem, w środowiskach opartych na GTK można uruchamiać aplikacje wykorzystujące Qt i vice versa).

Strona internetowa środowiska: http://razor-qt.org/.

Środowisko nie znajduje się w repozytoriach Debiana, ale jest dostępne PPA dla Ubuntu. Wystarczy sobie do sources.list dodać wpis:

Kod:

deb http://ppa.launchpad.net/razor-qt/ppa/ubuntu oneiric main

zaktualizować bazę pakietów APT i zainstalować pakiet razorqt. Na Debianie testowym wchodzi bez żadnych problemów.

#2  2012-02-13 12:35:25

sir_lucjan - Kierowca Bombowca

sir_lucjan
Kierowca Bombowca
Serwis

Re: Razor — lekkie środowisko oparte na Qt

Znajduje się także w repozytorium Siduction :)

http://packages.siduction.org

Sekcja experimental :)

Ostatnio edytowany przez sir_lucjan (2012-02-13 12:38:28)

Dell Inspiron 15-3542 (3542-2538) || Linux Register User: #536661
                                         Arch Linux

#3  2012-02-13 12:35:29

dominbik - Członek DUG

dominbik
Członek DUG

czy to się różni od openboxa z aplikacjami na Qt?

http://img34.imageshack.us/img34/5092/zw9m.png http://img29.imageshack.us/img29/219/pibw.png

#4  2012-02-13 12:39:17

sir_lucjan
Kierowca Bombowca
Serwis

Na mój gust to coś jak dawne Antico -> http://qt-apps.org/content/show.php?content=93778

Tu jest pełna lista:

http://ftp.spline.inf.fu-berlin.de/mirrors/siductio … in/r/razorqt/

Ostatnio edytowany przez sir_lucjan (2012-02-13 12:42:05)

Arch Linux

#5  2012-02-13 12:45:09

torrentow - Członek Sejmowej Komisji Śledczej

torrentow
Członek Sejmowej Komisji Śledczej

Witam,
Czy to środowisko nadaje się na blaszaka z pentium 3 1 GHz i 512 MB ramu?
Pozdrawiam,
Towarzysz Torrentow

Każdy sam sobie szkodzi :)
http://img715.imageshack.us/img715/7104/apt.png

#6  2012-02-13 12:46:33

sir_lucjan
Kierowca Bombowca
Serwis

Raczej powinno pójść.

Arch Linux

#7  2012-02-13 13:03:13

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

dominbik: tal, różni się. Razor ma własny panel, runner, ikonki na pulpicie (opcjonalne) oraz menu. Prócz tego współpracuje z policykit i — jeśli nie już, to pewnie w przyszłości — innymi standardowymi, nowoczesnymi rozwiązaniami na linuksowym desktopie. Razor daje dobrą podstawę do budowania własnego środowiska opartego na Openboksie (i, jak się okazuje, nie tylko), znosząc przy tym konieczność wynajdowania koła na nowo i zapewniając zgodność ze standardami.

Jeżeli kogoś bawi tworzenie własnego środowiska i preferuje wygląd Qt, to powinien dać Razorowi szansę. Trzeba jednak mieć na uwadze, że póki co LXDE jest znacznie dojrzalsze.

#8  2012-02-13 15:29:32

dominbik - Członek DUG

dominbik
Członek DUG

torrentow napisał(-a):

Witam,

moim zdaniem openbox + lekkie aplikacje na GTK i będą wydajniejsze

http://img34.imageshack.us/img34/5092/zw9m.png http://img29.imageshack.us/img29/219/pibw.png

#9  2012-02-13 15:53:37

yossarian - Szczawiożerca

yossarian
Szczawiożerca

dominbik napisał(-a):

torrentow napisał(-a):

Witam,

Zapewne miałeś na myśli Fluxboksa ;)

#10  2012-02-13 17:43:39

dominbik - Członek DUG

dominbik
Członek DUG

fluxboxa, a nawet i openbox na tym sprzęcie powinien działać szybciej niż Razor ;)

*box bardzo szybkie, stabilne, wygodne i bezproblemowe środowiska. sam używam na każdym desktopowym Linuxie. po wstępnej konfiguracji można, o nim zapomnieć. czegoś takiego jak zepsuty dźwięk po aktualizacji nie ma

Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-02-13 17:45:03)

#11  2012-02-13 18:39:40

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

dominbik napisał(-a):

Tylko wiesz, wydajność mierzy się przy pomocy benchmarków (a napisanie takiego bynajmniej nie jest trywialnym zadaniem) a nie na podstawie „mojego zdania”. Zwłaszcza że mam dziwne wrażenie, że Razora nawet nie uruchomiłeś.

Tak samo porównywanie Razora i Openboksa. Oczywiście że Openbox będzie lżejszy, ponieważ Razor to jest Openbox + kilka dodatkowych aplikacji.

Takie porównania są z gruntu nieuczciwe. Tak samo, mówiąc o wydajności, Razor wyjdzie obronną ręką z porównania z KDE czy GNOME. Ale KDE i GNOME to zupełnie inna liga niż Razor i one nie mają na celu być lekkie i wydajne na starszych maszynach. Jeżeli już chcemy porównywać z czymś Razora, to najprędzej z LXDE — to środowiska z tej samej klasy.

Nie twierdzę że Razor jest najlepszym środowiskiem na świecie (jestem od tego bardzo daleki, co chyba wystarczająco jasno wyraziłem w pierwszej wiadomości). Chciałbym tylko, żebyśmy zachowali chociaż podstawowy poziom dyskusji.

#12  2012-02-13 19:47:47

dominbik - Członek DUG

dominbik
Członek DUG

Minio napisał(-a):

Tylko wiesz, wydajność mierzy się przy pomocy benchmarków (a napisanie takiego bynajmniej nie jest trywialnym zadaniem) a nie na podstawie „mojego zdania”. Zwłaszcza że mam dziwne wrażenie, że Razora nawet nie uruchomiłeś.

tak się spodziewałem, że ktoś o to zahaczy. nie chodzi mi o wydajność w sensie benchmarków czy obliczeń a taką bardziej praktyczną w którym środowisku wykonamy więcej pracy w danej jednostce czasowej. Razora nie potrzebuje uruchamiać by wiedzieć, że będzie to cięższe od GTK + np. fluxboxa. mam kompa z pentium2 i trochę tam środowisk przetestowałem - widziałem jak wygląda działanie aplikacji na Qt

Minio napisał(-a):

Chciałbym tylko, żebyśmy zachowali chociaż podstawowy poziom dyskusji.

a co nie zachowujemy? wyraziłem tylko swoje zdanie odnośnie wydajności na sprzęcie Towarzysza Torrentow gdzie wydaje mi się lepiej celować w GTK. podejrzewam, że przy działaniach na Qt więcej jest tego całego przemiału niż na GTK i wtedy rzeczywiście wydajność Qt jest większa. szkoda tylko, że to nie praktyczna wydajność - a widziana dla nas jako ładowanie programu/bibliotek Qt czy czego tam

Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-02-13 19:48:49)

#13  2012-02-13 21:14:27

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

dominbik napisał(-a):

tak się spodziewałem, że ktoś o to zahaczy. nie chodzi mi o wydajność w sensie benchmarków czy obliczeń a taką bardziej praktyczną w którym środowisku wykonamy więcej pracy w danej jednostce czasowej.

Benchmarki zapewniają obiektywne, z założenia trafne i rzetelne (na ile te założenia spełniają, to inna sprawa), sposoby porównywania wydajności konkretnych rozwiązań technicznych, np. GTK i Qt (a raczej aplikacji opartych o GTK i Qt).

„Wydajność praktyczna”, definiowana tak jak powyżej, jest funkcją stopnia skomplikowania środowiska, stopnia jego opanowania przez użytkownika, przyzwyczajeń, kompetencji i praktyk użytkownika oraz — przede wszystkim — bliżej nieokreślonych zależności pomiędzy nimi, pomijając pewnie kilka mniej czy bardziej istotnych czynników. Nie sądzę żebyś znalazł jakikolwiek obiektywny sposób rozstrzygania, które rozwiązanie cechuje się większą od innego „wydajnością praktyczną”. Chyba że odniesiemy to do konkretnej jednostki, ale to nadal nigdzie nas nie doprowadzi, bo jednostki są różne.

Pomijając już, że niektóre zadania da się wykonać jedynie przy pomocy wybranych programów, wykorzystujących określone biblioteki do rysowania interfejsów (już pomijając, że Qt to nie jedynie biblioteka do rysowania interfejsu, jaką jest GTK). Np. taki GIMP i Krita — ich cele są różne i nie można jednego zastąpić drugim. Albo taki Scribus, który nie ma odpowiednika w świecie GTK. Nie znajdziesz lepszego GUI do LaTeX-a niż LyX, który wykorzystuje Qt. I z drugiej strony — nie istnieje lepsze narzędzie do graficznej edycji SVG niż Inkscape, który wykorzystuje GTK.

dominbik napisał(-a):

Razora nie potrzebuje uruchamiać by wiedzieć, że będzie to cięższe od GTK + np. fluxboxa. mam kompa z pentium2 i trochę tam środowisk przetestowałem - widziałem jak wygląda działanie aplikacji na Qt

Ale to jednak musisz się zdecydować, czy masz na myśli „wydajność praktyczną”, która jest z definicji subiektywna, czy jednak wydajność mierzoną benchmarkami, o której zdajesz się mówić tutaj i w dalszej (pominiętej przeze mnie) części postu. Jeżeli tę drugą, to chciałbym żebyś przedstawił obiektywne dane wskazujące, że rozwiązania na Qt są mniej wydajne od rozwiązań opartych na GTK.

#14  2012-02-13 21:59:29

dominbik - Członek DUG

dominbik
Członek DUG

Minio napisał(-a):

Wydajność praktyczna, definiowana tak jak powyżej, jest funkcją stopnia skomplikowania środowiska, stopnia jego opanowania przez użytkownika, przyzwyczajeń, kompetencji i praktyk użytkownika oraz  przede wszystkim  bliżej nieokreślonych zależności pomiędzy nimi, pomijając pewnie kilka mniej czy bardziej istotnych czynników. Nie sądzę żebyś znalazł jakikolwiek obiektywny sposób rozstrzygania, które rozwiązanie cechuje się większą od innego wydajnością praktyczną. Chyba że odniesiemy to do konkretnej jednostki, ale to nadal nigdzie nas nie doprowadzi, bo jednostki są różne.

Zgadzam się. Trochę źle to nazwałem. Bardziej odpowiednio byłoby  po prostu szybkość. A to też czynnik wliczający się do wydajności.

Minio napisał(-a):

Jeżeli tę drugą, to chciałbym żebyś przedstawił obiektywne dane wskazujące, że rozwiązania na Qt są mniej wydajne od rozwiązań opartych na GTK.

Mogę zrobić filmik jak działa fluxbox + aplikacje na Qt  vs fluxbox + aplikacje na GTK. W tym wypadku dalej analogicznie na p3 też będzie szybsze/bardziej responsywne.

Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-02-13 22:40:26)

#15  2012-02-13 22:46:08

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

dominbik napisał(-a):

pokazać filmik jak działa aplikacja fluxbox + aplikacje na Qt  vs fluxbox + aplikacje na GTK ?

Ale co miałby przedstawić film? Myślę że absolutne nic.

Tak jak mówiłem, robienie benchmarków — zwłaszcza tak abstrakcyjnych rzeczy, jak biblioteki do rysowania interfejsów — bynajmniej nie jest prostym zadaniem. Możesz porównywać jakieś podstawowe parametry — np. zajęta pamięć operacyjna po cold boot. Ale już taki — nadal podstawowy — parametr jak czas uruchamiania będzie trudniejszy do porównywania. Bo czas uruchamiania zależy od szybkości wczytywania danych z dysku twardego, a na ten parametr ma wpływ rozłożenie danych na dysku twardym — i jeżeli tego parametru nie kontrolujesz, to uzyskane dane nie będą tak naprawdę porównywalne.

Przy podejściu „fluxbox + aplikacja na Qt vs fluxbox + aplikacja na GTK” (dla uproszczenia zmieniłem liczbę na pojedynczą) liczba zmiennych interferujących robi się ogromna. Nawet jeżeli wybierzemy aplikacje służące do tych samych celów. Tutaj wpływ mają nie tylko liczba funkcji (weźmy dwa programy typu „runner” — oparty na GTK gmrun i będący częścią KDE krunner; oczywiście gmrun wyjdzie z tego porównania obronną ręką, ponieważ oferuje znacznie mniej funkcji niż krunner), ale także jakość kodu. Musiałbyś porównywać dwa programy o dokładnie identycznym zestawie możliwości napisane przez dwóch idealnie biegłych w programowaniu przy wykorzystaniu konkurencyjnych bibliotek programistów. Ten drugi warunek jest nieosiągalny.

To wszystko to jedynie wierzchołek góry lodowej. Zapewne przy tworzeniu benchmarków należy wziąć pod uwagę jeszcze dziesiątki czynników, o których istnieniu nie mam najmniejszego pojęcia.

dominbik napisał(-a):

głównie chodzi o to, że to drugie na pentium3 będzie szybsze/bardziej responsywne

Póki co ta teza nie znajduje żadnego uzasadnienia.

Ja nie twierdzę, że Qt jest lżejsze niż GTK (i — Razor lżejszy niż LXDE¹). Nie wiem która biblioteka jest lżejsza, ponieważ — do tej pory — nie widziałem żadnych rzetelnych danych na ten temat. A — co próbowałem wykazać wyżej — dostarczenie takich danych jest naprawdę bardzo trudnym zadaniem.

1. Przypuszczam jednak, że Razor jest lżejszy niż LXDE. Ale nie ze względu na używanie być może lżejszego Qt, ale dlatego, że oferuje mniej funkcji i składa się z mniejszej liczby programów. Co wynika wprost z tego, że jest młodszym projektem.

#16  2012-02-14 15:40:52

dominbik - Członek DUG

dominbik
Członek DUG

Minio napisał(-a):

dominbik napisał(-a):

pokazać filmik jak działa aplikacja fluxbox + aplikacje na Qt  vs fluxbox + aplikacje na GTK ?

Ale co miałby przedstawić film? Myślę że absolutne nic.

toż myślisz? przecież napisałem "jak działa fluxbox + Qt vs jak działa fluxbox + GTK" ?

Minio napisał(-a):

1. Przypuszczam jednak, że Razor jest lżejszy niż LXDE. Ale nie ze względu na używanie być może lżejszego Qt, ale dlatego, że oferuje mniej funkcji i składa się z mniejszej liczby programów. Co wynika wprost z tego, że jest młodszym projektem.

sądzisz, że będzie szybsze dzięki temu że składa się z mniejszej liczby programów (lub oferuje mniej funkcji)? to chyba błędne przekonanie

#17  2012-02-14 18:34:33

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

dominbik napisał(-a):

toż myślisz? przecież napisałem "jak działa fluxbox + Qt vs jak działa fluxbox + GTK" ?

No dobrze, ale po co? Co miałoby to konkretnie pokazywać? Jaką tezę popierać lub jaką obalać?

Dziwnym trafem ominąłeś całą merytoryczną część mojej wiadomości, w której wskazywałem pierwsze z brzegu problematyczne kwestie tworzenia benchmarków. A przecież taki filmik byłby niczym innym jak benchmarkiem.

dominbik napisał(-a):

sądzisz, że będzie szybsze dzięki temu że składa się z mniejszej liczby programów (lub oferuje mniej funkcji)? to chyba błędne przekonanie

Tak, sądzę że istnieje statystycznie uchwytna zależność pomiędzy szybkością działania jakiegoś zestawu programów a liczbą elementów wchodzących w skład tego zestawu oraz pomiędzy szybkością działania jakiegoś programu a liczbą oferowanych przez niego funkcji. Tak mi podpowiada zdrowy rozsądek i potoczna obserwacja.

Natomiast nie, nie mam na poparcie tej tezy żadnych twardych danych. Nie, nie twierdzę że te zależności są prostoliniowe. Nie, nie twierdzę że te dwa czynniki wyjaśniają sto procent wariancji.

#18  2012-02-14 19:21:01

k4misiek - Green Reaper

k4misiek
Green Reaper

Wygląda bardzo obiecująco. Jak tylko wejdzie do repozytorium Debiana to sprawdzę, czyli pewnie nie szybko.
Chyba,że jest dostępny Live CD?

You are registered as user #464141 with the Linux Counter

#19  2012-02-14 19:32:10

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

k4misiek: jak pisałem, paczki z PPA Ubuntu na Debianie testowym wchodzą na czysto. Całe środowisko to 9 pakietów na krzyż, więc możesz instalować bez obaw.

#20  2012-02-14 20:14:45

sir_lucjan
Kierowca Bombowca
Serwis

k4misiek napisał(-a):

Wygląda bardzo obiecująco. Jak tylko wejdzie do repozytorium Debiana to sprawdzę, czyli pewnie nie szybko.
Chyba,że jest dostępny Live CD?

Dodaj repozytorium Siduction:

Kod:

#~~~~~siduction~~~~~~~# 

deb http://packages.siduction.org/experimental unstable main contrib non-free
deb-src http://packages.siduction.org/experimental unstable main contrib non-free

Arch Linux

#21  2012-02-14 21:20:18

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Wie ktoś może czy da się zmienić styl menu pod ppm? A tak poza tym, to generalnie nie jest źle. :)

PS Mam wersję z Siduction jakby co.

#22  2012-02-14 21:24:44

k4misiek - Green Reaper

k4misiek
Green Reaper

Dobra zachęciliście mnie. Właśnie jestem po chwilowym użytkowaniu Razora z KWin.
Trudno tu powiedzieć jak działa, jest dość ubogie w opcje konfiguracyjne (przynajmniej te, co można wyklikać).
Runner wydaje mi się wyszukiwać troszkę szybciej niż KRunner, ale może to tylko takie odczucie.

Ogólnie wrażenie jest całkiem pozytywne.. takie minimalistyczne KDE:).
Zdecydowanie będę obserwować rozwój, bo coś czuję, jak się rozwinie to może stać się moim ulubionym/głównym środowiskiem.

PS: Mam nadzieje, że dodadzą jakieś opcje konfiguracyjne panelu(nie lubię jasnych) aby upodobnić go do tego z KDE z motywem Oxygen.

You are registered as user #464141 with the Linux Counter

#23  2012-02-14 21:39:18

dominbik - Członek DUG

dominbik
Członek DUG

Minio zrobię testy i ustosunkuje się do twojej wypowiedzi

#24  2012-02-14 23:01:33

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

ArnVaker napisał(-a):

Wie ktoś może czy da się zmienić styl menu pod ppm? A tak poza tym, to generalnie nie jest źle. :)

To jest zwykłe Qt, więc qt4-qtconfig. Po jego uruchomieniu w zakładce Wygląd → Wersje palety → Przycisk „Ustaw paletę”. W nowym okienku „Główne role koloru” → wybierasz rolę i poniżej klikasz na przycisk zatytułowany „Wybierz kolor” — nowo otwarte okno pozwoli Ci wybrać kolor (któż by się spodziewał ;) ). Najlepiej widoczna jest rola „Wyróżnienie”.

Po wprowadzeniu zmian nie zapomnij kliknąć Plik → Zapisz.

Albo możesz z palca zmodyfikować plik ~/.config/Trolltech.conf, interesuje Cię klucz „Pallete\active” w sekcji [Qt].

k4misiek napisał(-a):

PS: Mam nadzieje, że dodadzą jakieś opcje konfiguracyjne panelu(nie lubię jasnych) aby upodobnić go do tego z KDE z motywem Oxygen.

Opcje już są, ale nie widzę żadnego GUI do konfiguracji tego. Więc tak:
- style dostępne są w katalogu /usr/share/razor/themes/. Każdy katalog to osobny styl. Korzystając z kodu źródłowego oraz istniejących stylów pewnie będziesz w stanie się nauczyć tworzyć własne style (to wygląda na CSS ze ściśle określonymi elementami i niestandardowymi właściwościami). Myślę że twórcy Razora chętnie taki styl przyjmą ;) .

- styl zmieniasz w pliku ~/.razor/razor.conf, w kluczu „theme”. Razor najwyraźniej nie zmienia tych ustawień przy wyłączaniu, ale na wszelki wypadek lepiej zmiany wprowadzać przy wyłączonym Razorze.

- styl „ambience” wykorzystuje ustawienia Qt, więc można w prosty sposób uzyskać spójny wygląd całego środowiska. Styl „a-mego” jest ciemny, zaś styl „green” bardzo przypomina domyślny styl „light”, tylko ma zieloną ikonkę menu Razora.

#25  2012-02-14 23:26:30

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Minio napisał(-a):

To jest zwykłe Qt, więc qt4-qtconfig.

Dzięki, spodziewałem się tego raczej w ustawieniach środowiska, a nie w zewnętrznych aplikacjach.

PS Nie testowałem, bo już usunąłem środowisko. ;) W sumie tak tylko chciałem rzucić okiem co to ten Razor.

Stopka forum