Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
No z tych wszystkich kombinacji to mplayer najlepiej śmiga.
Pod wieczór jeszcze spróbuję go przetestować na 240, 360, 480 i zobaczę gdzie odmówi posłuszeństwa.
Jaka grafa tam jest w ogóle? Dokładny model proszę (jak już odpowiedziano to sorry) ;] .
gindek napisał(-a):
na xp z wyłączonymi motywami i cel 600@633 nie szło, ale na duronie 800mhz z tymi samymi kodekami filmy chodziły, stąd pamiętam, tylko jak mowie winda. Sprawdzane Rzecz miała miejsce mniej więcej z 7 lat temu.
to win$hit. miałem podobnie. nie szło odtworzyć filmu VCD na sprzęcie. gdy naiwnie sprawdziłem na Debianie wtedy i takie dziwne uczucie gdy pierwszy raz mogłem obejrzeć coś jakości VCD na tym sprzęcie (pierwsze kroki z tym systemem)
oli napisał(-a):
No z tych wszystkich kombinacji to mplayer najlepiej śmiga.
Pod wieczór jeszcze spróbuję go przetestować na 240, 360, 480 i zobaczę gdzie odmówi posłuszeństwa.
obstawiam że nigdzie.
skoro 360p dawał radę na PII + s3virge 4MB na IceWM (oczywiście on fly)
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-02-08 15:12:32)
Witam,
Możesz zawsze zakupić kartę graficzną na PCI np. nVidia GeForce 5200 FX ale nie wiadomo czy terminal pociągnie.
sznurek: http://allegro.pl/nvidia-geforce-fx-5200-pci-128-mb-i2088564741.html
Pozdrawiam,
Towarzysz Torrentow
torrentow
ta karta ma PCI-E
Witam,
thomsson, pierwsze karty na PCI-E z nVidii zaczęły się od serii 6xxx. Ta karta graficzna ma zwykłe PCI.
Pozdrawiam,
Towarzysz Torrentow
Dzis to wogóle zamuliło go. Odpalony audacious i odpalona przeglądarka zdjęc to podczas ogladania muliło go i kontrolka od dysku świeciła cały czas tak jakby korzystał z wirtualnej pamięci.
Poza tym:
root@debian:/# lspci 00:00.0 Host bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] 741/741GX/M741 Host (rev 03) 00:01.0 PCI bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS AGP Port (virtual PCI-to-PCI bridge) 00:02.0 ISA bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS963 [MuTIOL Media IO] (rev 25) 00:02.1 SMBus: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS961/2 SMBus Controller 00:02.5 IDE interface: Silicon Integrated Systems [SiS] 5513 [IDE] 00:02.7 Multimedia audio controller: Silicon Integrated Systems [SiS] AC'97 Sound Controller (rev a0) 00:03.0 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.1 Controller (rev 0f) 00:03.1 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.1 Controller (rev 0f) 00:03.2 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 2.0 Controller 00:0a.0 Ethernet controller: VIA Technologies, Inc. VT6102 [Rhine-II] (rev 8d) 01:00.0 VGA compatible controller: Silicon Integrated Systems [SiS] 661/741/760 PCI/AGP or 662/761Gx PCIE VGA Display Adapter root@debian:/#
Może jeszcze wymienieć pamięc z 256 na 512?
torrentow napisał(-a):
Witam,
thomsson, pierwsze karty na PCI-E z nVidii zaczęły się od serii 6xxx. Ta karta graficzna ma zwykłe PCI.
Pozdrawiam,
Towarzysz Torrentow
Aha ;) To sorki za mieszanie
htop zobacz
iotop też się przydaje
oli napisał(-a):
Dzis to wogóle zamuliło go. Odpalony audacious i odpalona przeglądarka zdjęc to podczas ogladania muliło go i kontrolka od dysku świeciła cały czas tak jakby korzystał z wirtualnej pamięci.
podejrzewam, że mój PIV miałby z tym kłopot. co dopiero taki terminal. przerzuć się na mplayera i gpicview
w takie lekkie aplikacje powinieneś celować. używam je nawet na C2D bo funkcjonalność mają bardzo wysoką.
Ja bym się na twoim miejscu jescze zastanowił nad własnoręcznie konfigurowanym fluxboxem/openboxem lub LXDE, poza tym looknij do Htopa i zobacz co ci najwięcej żre
thomsson napisał(-a):
..., poza tym looknij do Htopa i zobacz co ci najwięcej żre
Jak zawsze procesor full pomiędzy 96, a 100%
jaki proces?
Wywaliłem cały system. Zastanawiam się co teraz zainstalować.
oli napisał(-a):
Arch + fluxbox
btw....
Była coś mowa o DivX /XviD na starych kompach... więc tak gindek: do takich operacji wystarczył Duron 600Mhz i 512RAM [ 133Mhz ]. --- taki miałem i działało to pod RIVĄ TNT 2 32MB i było baardzo szybko.
Jako ciekawostkę dodam, że w tym samym czasie kuzyn miał Celerona 333 [ podkręciłem do 405 ] i chyba było ze 22fps więc nie za ciekawie ;)
Ostatnio edytowany przez BlackEvo (2012-02-09 15:10:55)
puppy też nie daje rady z tym. Niestety za słaby sprzęt.
oli napisał(-a):
Arch Linux || czysty Debian Squeeze (też powinien być szybki)
z openboxem||fluxboxem polecam
Oli w HTOP poniżej tych znaczników CPU i wykorzystania pamięci masz na samej górze najbardziej zasobożerne procesy. Powiedz co ci najwięcej wpieprza (albo daj screena), to wtedy może się znajdzie jakieś małożerne zamienniki, a jako system, to Squezze spokojnie powiniejn dać radę, do tego Midori jako przeglądara (bo lekka), LXDE/Openbox/Fluxboxi pare lekkch aplikacji i powinno się wygodnie śmigać
Najwiecej mu żre serwer iksów i aktualny proces odtwarzacza - taki sprzet.
Testowałem ostatnio mój pseudo serwer z voodoo 3 2000 i dawał radę filmom do 360p - choć wydaje mi się że bardzo słaba jakość sterownika linuksowego może być tutaj przyczyną (na windosie nie testowałem), do h264 trzeba było wyłączyć filtr postprocesingu, inaczej było klatkowanie. Czyli ten terminal powinien dać sobie radę całkiem sprawnie - ewentualnie z wyłączonym filtrem dla h264.
Pozdro.
Panowie powiedzcie mi jeszcze jedno. Dlaczego w htop pokazuje mi że wykorzystywany jest swup? 88MB. Co do filmów dałem spokój ale ogólnie go muli. Czy te 256MB jest mało?
jakie środowisko i system?
mam 1GB RAM i wolnych 600MB też jest wykorzystane teraz w tym momencie np. 7MB SWAPu
XFCE+DEBIAN
zajmuje to 88MB SWAPu? podaj wynik wykorzystany(SWAP+RAM)
u mnie openbox+reszta na starcie zajmuje nie więcej niż 50MB.
Około 160MB-RAM i 80MB-SWUP ale to jak zacznę pracować na oknach, przeglądarkach itp.
Jedyne co polecić mogę oprócz potężnego odchudzenia Debiana to pobieranie filmów na dysk i z dysku oglądanie
Nie wiem czy kwestia pobierania filmów była poruszana, nie zauważyłem :D
Fervi