Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-02-12 08:16:08

debianus_userus - Członek DUG

debianus_userus
Członek DUG
Serwis

iPlus LTE - kilka pytan

Poniewaz, pewne sytuacje zyciowe zmuszaja mnie do kolejnej zmiany miejsca zamieszkania musze zrezygnowac z stalki na rzecz jakiegos neta bezprzewodowego.
Wybor wstepnie padl na iPlus LTE, jednak jako, ze nie mam duzego doswiadczenia w internecie bezprzewodowym chetnie poznam opinie tych co maja :)
Wstepnie wybor padl na opcje z transferem 12GB za 75zeta - miejsce w ktorym teraz bede miaeszkal jest w zasiegu LTE.
Neta glownie uzywam:
- do celow edukacyjnych, glownie czytanie dokumentacji
- kilka do kilkunastu filmikow na YT dziennie
- poczta
- nie sciagam filmow, gier itp.

Czy taki limit 12GB bedzie wystarczajacy?
Jak wyglada sprawa "lejka" do ilu orientacyjnie spadnie transfer po przekroczeniu limitu 12GB?
Teoretycznie majac ipluspobieracza nie powinno byc zle bo wszelkie aktualizacje, jakies ISO moge sciagac nocami.

Czy warto brac antene wewnetrzna?
Dodatkowo oferuja za symbolicznego 1zeta pakiet Kaspersky Internet Security 2012, ale to straszny kloc i zamulacz wiec zostane przy sprawdzonym Comodo Internet Security 2012 (tak, tak musialem niestety sie przeprosic z Windowsem :( )
No nic wszelkie opinie i dobre rady mile widziane :)

#2  2012-02-12 08:51:38

svL - Użytkownik

svL
Użytkownik

Re: iPlus LTE - kilka pytan

Z tym limitem transferu to różnie, najlepiej chyba używać normlanie netu przez kilka dni (tydzień) z monitorowaniem ruchu, wtedy można mniej więcej ustalić ile transferu zużujesz i oszacować czy to 12G starcza czy zabraknie po 15 dniach. Teraz jest możliwość przetestowania przez 7dni co powinno pomóc chociażby w sprawdzeniu zasięgu.
http://www.spidersweb.pl/2012/02/sprawdzilismy-lte-od-plusa.html

"God, root, what is difference?"

#3  2012-02-12 10:55:35

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

Ogólnie czytałem te komentarze jak i szukałem, czy ktoś napisze o moim misternym planie :D

Ogólnie to tak

Kupujesz mobilny internet LTE i płacisz trochę za markę (łał, 100 Mega!) i za sieć.

Jednak nie tak znowu wolny (chociaż kij wie - 4G!) internet w Play może nie jest szybki, ale ma większe limity (tak mi się wydaje, musisz się popytać).

Jeśli chcesz dłużej czekać, postaraj się poczytać o tych limitach, może w tej samej cenie będziesz miał lepszą ofertę.

Fervi

#4  2012-02-12 11:10:16

P@blo - Nadworny matematyk

P@blo
Nadworny matematyk

debianus_userus napisał(-a):

Neta glownie uzywam:
(...)
- nie sciagam filmow, gier itp.

Jeśli nie to po co ci najszybszy net jaki znam? :) Jest coś takiego jak darmowy net. Kumpel to ma i bardzo sobie chwali. Trzeba kupić tylko modem czy coś. Nie wiem jaką ma prędkość (pewnie nie za wielką).

ThinkPadX220i
| Procesor: Intel(R) Core(TM) i3-2310M CPU @ 2.10GHz |
|  Debian: sid   |   Arch: amd64   |   Sound: alsa   |
| No DE | WM: DWM  |  DM: .bash_profile  |  BIOS+MBR |

#5  2012-02-12 11:25:09

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

Darmowy internet? Prędzej umrzesz z nudów niż dostaniesz kartę SIM :P Czeka się podobno na nią 3-4 miesiące

Fervi

#6  2012-02-12 11:42:49

jarski185 - Członek DUG

jarski185
Członek DUG
Serwis

Trzeba się fakltycznie zapisać i poczekać ale nic nie wskazuje na to żeby były problemy z otrzymaniem.

#7  2012-02-12 11:45:28

P@blo - Nadworny matematyk

P@blo
Nadworny matematyk

Kumpel dostał... Nic nie marudził...

Ostatnio edytowany przez P@blo (2012-02-12 13:49:49)

ThinkPadX220i
| Procesor: Intel(R) Core(TM) i3-2310M CPU @ 2.10GHz |
|  Debian: sid   |   Arch: amd64   |   Sound: alsa   |
| No DE | WM: DWM  |  DM: .bash_profile  |  BIOS+MBR |

#8  2012-02-12 13:38:18

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

Przez dwa lata używałem Play Online z limitem 5 GB miesięcznie. Moje korzystanie z Internetu ograniczało się do:
- przeglądania stron
- korzystania z poczty (głównie webmaile wtedy)
- niemal cały czas włączony komunikator (XMPP)
- codzienna aktualizacja Debiana

Wykorzystywałem około 100 MB dziennie (czasem mniej, jeśli z komputera korzystałem mniej czasu niż zwykle). Daje to około 3 GB miesięcznie. Miałem więc jakieś 2 GB zapasu, które mogłem wykorzystać na pobranie czegoś większego. Niewykorzystany transfer nie przechodzi na następny miesiąc, więc należy kontrolować ile się zużyło, ile zostało i ile można wykorzystać.

YouTube to ogromny pożeracz transferu. 20 minut materiału HD (720p) AFAIR zajmuje około 700 MB.

Ja większe pliki (głównie aktualizacje, np. LO) pobierałem w szkole, gdzie mam darmowe WiFi. Teraz już coraz powszechniej operatorzy Internetu mobilnego oferują zawieszenie limitów w godzinach nocnych, więc możesz sobie zapuścić jakieś większe ściąganie na noc.

Popieram radę svL — monitoruj na bieżąco zużycie transferu i będziesz wiedział, czy te 12 GB Ci wystarczy czy nie.

#9  2012-02-12 14:25:03

debianus_userus
Członek DUG
Serwis

Juz zainstalowalem sobie sofcik do pomiaru transferu danych.
Co do darmowego neta to martwi mnie ten zapis:

każdorazowe nieprzerwane i bezpłatne połączenie z siecią Internet nie przekracza jednorazowo 60 minut licząc od momentu nawiązania takiego połączenia

Dla mnie to porazka puszcze sciaganie instalki Oracle ~1GB i nim mi sie sciagnie kilka procent to mi zerwie polaczenie...
W sumie to licze, ze te 12GB by mi styklo na miesiac nie wiem tylko do ilu spadnie transfer po przekroczeniu limitu.

#10  2012-02-12 16:06:34

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

Juz zainstalowalem sobie sofcik do pomiaru transferu danych.

Ogólnie takie coś ma Gnome (Gnome-system-monitor)

W każdym razie jak skończy ci się limit, to prędkość internetu spada do 36kbps  - Styka to mniej więcej na tyle by z Operą i funkcją Turbo przeglądać neta czy wejść na GG

Fervi

#11  2012-02-12 16:16:18

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

debianus_userus napisał(-a):

każdorazowe nieprzerwane i bezpłatne połączenie z siecią Internet nie przekracza jednorazowo 60 minut licząc od momentu nawiązania takiego połączenia

Dla mnie to porazka puszcze sciaganie instalki Oracle ~1GB i nim mi sie sciagnie kilka procent to mi zerwie polaczenie...

Zatem nie korzystaj. Wtedy z pewnością nikt spośród ludzi korzystających z Aero2 do normalnego przeglądania sieci nie będzie miał Ci za złe, że ściągasz pliki.

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#12  2012-02-12 16:32:03

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

Po to wynaleźli chyba menadżer pobierania? Jak ci przerwie, restartujesz i dajesz wzwód wznów

Fervi

#13  2012-02-12 20:19:53

Yampress - Imperator

Yampress
Imperator

12 GB to  za mało. Youtub odpada bo przecholujesz. Wystarczy, że plik na youtube ma 30 MB i obejrzysz 10x dziennie x 30 dni ...?   30x10x30= 9000

#14  2012-02-12 20:35:16

debianus_userus
Członek DUG
Serwis

Gdyby nie to, ze musze prowadzic tulacze zycie to bym nawet nie patrzyl w strone internetu bezprzewodowego.
Na wstepie pewnie wezme 12GB i zobacze jak to sie sprawuje w realu. Zawsze mozna wskoczyc na wyzszy abonament jak nie bede sie wyrabial.

P.S. Od rana nabilem dzis 300MB transferu :)

Ostatnio edytowany przez debianus_userus (2012-02-12 20:36:13)

#15  2012-02-12 23:37:49

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Mnie miesięcznie schodzi około 20-25 G, głównie filmy, YT i jakieś torrenty.
Ale żeby było śmieszniej, jak policzyć zużyty-transfer/czas-podłączenia, to starczyłoby nawet darmowe Aero :D

YT działa znośnie przy transferze 0,5M - sprawdzone min na torze,
a zwykłe strony? to groszowe sprawy.

Pozdro
;-)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

Stopka forum