Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Nie widzę przeciwwskazań...
w paczkach znalazłem następujące:
vim-athena Vi IMproved - enhanced vi editor - with Athena GUI vim-gnome Vi IMproved - enhanced vi editor - with GNOME2 GUI vim-gtk Vi IMproved - enhanced vi editor - with GTK2 GUI vim-nox Vi IMproved - enha
Który z nich mi polecicie? Jak już mam robić w Vimie to tylko tekstowy więc gnome chyba odpada.
Ewentualnie jeszcze jakieś pluginy [kolorowanie składni w zalezności od języku oraz licznik linijek ]
Ty masz jakieś dziwne przyzwyczajenia z Win najwyraźniej... Zapodaj w konsoli:
aptitude install vim
i już! vim jest jeden...
Ostatnio edytowany przez P@blo (2012-01-28 19:58:27)
ok a teraz bym prosił o jakiś link do zbioru pluginów czy coś
i czy te pluginy są w repo czy trzeba je inaczej doinstalowywać?
Ale pluginy do czego?
Najpierw zastanów się, czego Ci w vim-ie brakuje, a potem próbuj ten brak uzupełnić. Instalowanie pluginów „bo można” raczej nie ma większego sensu.
Na dobry początek po instalacji wykonaj polecenie:
vimtutor
no tak ael ja pierwszy raz w tym jestem nawet nie wiem co z tym zrobić
na pewno przyda się kolorowanie składni oraz numerowanie linijek
Google już nie działa?
http://www.tech-recipes.com/rx/402/show-line-numbers-in-vi-or-vim/
Nie no, początkujący użytkownik szuka edytora tekstu i odsyłacie go do vima... I jeszcze w google ma szukać jak się ten edytor obsługuje. Nie przesadzacie?
Na początek spróbuj raczej gedit, kwrite bądź kate.
Heretycy... Jedynym słusznym edytorem jest emacs!
ostatnia sprawa jak zrobić kolorowanie składni w vim?
Po otwarciu edytora wciskasz klawisz "Esc" i wpisujesz ciąg znaków ":syntax on".
Jeśli chcesz na włączyć na stałe, tworzysz w katologu domowym plik .vimrc i dodajesz w nim linijkę "syntax enable".
od razu na tacy wszstkiego nie ma.
geany + emacs mi to wystarcza
dobry programista napisze w VIMie a nawet w wiindow$hitowskim notatniku
dominbik napisał(-a):
od razu na tacy wszstkiego nie ma.
geany + emacs mi to wystarcza
dobry programista napisze w VIMie a nawet w wiindow$hitowskim notatniku
nie wiedziałem że wyznacznik jakości programisty jest odwrotnie proporcjonalny do stopania rozbudowania IDE jakiego uzywa.
http://dl.dropbox.com/u/12024854/vim.pdf
z czasem i tak wszystkich edytorów wypróbujesz, tez na początku myślałem że znajde "najlepszy" i ulubiony, ale i tak używam gedit + vim + geany + eclipse xd. Zależy kiedy , gdize i do czego :].
to co najbardziej lubie w vim to że podczas edycji nie musze rąk przesuwać z klawiatu :].
np. normalnie w edytorach trzeba używać strzałek, noo a tutaj mam pod literami, to jest bardzo wygodne :] ( mimo że pierwsze 3 godziny takiego używania przyprawią cię o katorgę )
Ostatnio edytowany przez gindek (2012-01-28 21:56:05)
pioki napisał(-a):
Nie no, początkujący użytkownik szuka edytora tekstu i odsyłacie go do vima... I jeszcze w google ma szukać jak się ten edytor obsługuje. Nie przesadzacie?
Na początek spróbuj raczej gedit, kwrite bądź kate.
Niech się uczy od początku czegoś porządnego. Ja vima uczyłem się z googla. Można? Można...
co do kolorwania składni nie działa ani jedno ani drugie
dodałem w tym pliku w katalogu domowy także numerowanie lini i dziala prawidłowo ;)
W czym ?
Bądz łaskaw wyrazać się w taki sposó aby wiadomo było w czym rzecz.
To pomoże i Tobie i nam. :)
xiva napisał(-a):
dodałem w tym pliku w katalogu domowy także numerowanie lini i dziala prawidłowo ;)
Yyyy... Mam głupie pytanie: oczywiście nie zapomniałeś pominąć w tych komendach znaków cudzysłowiu?
Ostatnio edytowany przez pioki (2012-01-28 22:34:20)
gindek napisał(-a):
nie wiedziałem że wyznacznik jakości programisty jest odwrotnie proporcjonalny do stopania rozbudowania IDE jakiego uzywa.
nie mówię ani nie mówiłem nic na temat takiego wyznacznika.
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-01-28 22:46:47)
Panowie!
Więc dodałem w plik .vimrc
syntax enable
set number
Niestety ale dziala tylko numerowanie
i jedna linijka kiedy pisze w Cpp mam na niebiską pokolorowaną linijke
#include
xiva napisał(-a):
no dobra a jest jakiś podobny notatnik pod linuksa ?
Kolorowanie składnie itd.
ten geany ma w sobie jakiś kompilator, który mi nie odpowiada
chciałbym aby było ładne kolorowanie składni jak w przypadku N++
W zależności od języka inne kolory.
Kate, Jedit, wspomniany już X razy w tym wątku (i nie tylko w tym) Vim... Jak już wspomniałem, edytorów jest tu (pod GNU/Linuksem) od zarąbania, a kolorowanie składni to nie jest jakaś tam unikatowa funkcjonalność ;)
EDIT:
http://alternativeto.net/software/notepad-plus-plus/?platform=linux
Do wyboru, do koloru...
Ostatnio edytowany przez KONSOR (2012-01-28 23:17:35)
ja chce sie tylko dowiedzieć jak poprawnie vima skonfigurować aby cały czas mieć nr linijek oraz kolorowanie składni
mam zrobione jak wyżej w poscie pisałem ale nie działa
ja u mnie mam
syntax on
zobacz czy masz plik cpp.vim w lokalizacji
/usr/share/vim/vim73/syntax/
w tym folderze są domyślnie dodane configi dla kolorowania ( syntax ). ( u mnie jest ich ze 100 )
upewnij się jeszcze że nie korzystasz z vim-tiny ( jest takie coś i jest okrojone ),
wystarczy ze masz zainstalowany pakiet "vim" i jest ok , albo inaczej mówiąc jeżeli zainstalowałeś pakiet "vim" to opcja syntax jest.
ważne tutaj jest jeszcze żebyś pamiętał że plik musi mieć rozszerzenie ( ale sądząc po tym co wcześniej pisałeś chyba o tym wiesz ).
tak jeszcze na przyszłośc w
/usr/share/
są grafiki skrypty cyz inne pliki potrzebne różnym aplikacjom, kiedyś jak będziesz czegoś szukał to w kolejności :
~/. ( folder domowy ~ , pliki zaczynające się od kropki, foldery zacznające się od kropki ).
/etc/
/usr/share/