Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam co i skąd pobrać aby karty graficzne działały w pełni?
mam raden 6650m oraz zintegrowaną karte intelowską
debian 6.0.3
Ostatnio edytowany przez xiva (2012-01-23 22:04:25)
Nie wiem czy na debianie stable ruszysz odpowiednio tę kartę.
To jakaś dual.
Lepiej było by na testingu działać
ilin@debian:~/Desktop$ aptitude show fglrx-modules-dkms Pakiet: fglrx-modules-dkms Nowy: tak Stan: niezainstalowany Wersja: 1:11-12-1 Priorytet: dodatkowy Sekcja: non-free/kernel Opiekun: Fglrx packaging team <pkg-fglrx-devel@lists.alioth.debian.org> Rozmiar rozpakowanego: 3650 k Wymaga: dkms Sugeruje: fglrx-driver Narusza zależności: make (= 3.82-1) Udostępnia: fglrx-kernel-11-12 Opis: dkms module source for the non-free ATI/AMD RadeonHD display driver FGLRX / AMD Catalyst is the non-free proprietary display driver for the ATI/AMD RadeonHD and FireGL graphics cards. As an alternative, you may try the newest free driver xserver-xorg-video-radeon. This package provides the kernel build environment and the fglrx modules, which are necessary to have accelerated 3D support within the ATI/AMD proprietary display driver. This package contains the source for the fglrx kernel module, packaged with appropriate configuration for DKMS to build new modules dynamically. Strona domowa: http://ati.amd.com/support/drivers/linux/linux-radeon.html
wnioskuje że zainstalowałeś "stable" nie wiedząc co robisz :] ( tak samo jak ja za pierwszym razem :] ), ponieważ nazwa / wersja sugeruje że jest to stabilne oprogramowanie, a co za tym idzie wydaje Ci się ze nie będzie z nim problemów żadnych ( nie będzie się wieszać itp itd ).
powszechnie przyjeło się że ejst tak ( oczywiście jak komuś sie podoba inaczej to jego wola , rób pan co chcesz i mnie do tego nie mieszaj ):
- stable - na serwery
- testing - na dekstopy / laptopy
- unstable - na desktopy / laptopy
teraz troche info
dystrybucja Ubuntu pochodzi z gałęzi "sid" która jest "unstable" :], wszyscy wiedzą ze wersja z października jest lepsza od tej z kwietnia, ale nie są w żadne sposób oznaczane :].
kiedyś mint wywodził się z sida ( tutaj mati75 będzie najlepiej zorientowany ).
sam siedze na testing ( wheezy ), jak większośc forum ( reszta pewnie na innym distro albo na sid ), a "stable" maja na serwerach ( tutaj juz sie tez wypowiedzą odpowiednie osoby).
komputera nie wyłączam, uptime dobijam do 30 dni, przez ostani rok czy tam dwa , a może trzy, komputer mi sie zawieszał ( po linuksem ) z 3 - 5 razy.
napisałem to wszystko bo jakoś mi się wierzyć nie chce żebyś na serwerze instalował steroniki do karty graficznej :]. Tym bardziej że jest to laptop :]
Ostatnio edytowany przez gindek (2012-01-23 22:56:15)
no nie wiem, ja ostatnio na desktopie jadę na stable, bo testing za bardzo się rozjeżdża :P
i pomyśleć, że jak dotąd debianowy system pakietów uznawany jest za najlepszy na świecie
Tu chodzi o to by były najnowsze stery.
Nie wiem czy się na stable zainstalują.
Ale na radeonach się nie znam.
kochani czyli co mam już robić? ; / instalować testową na lapku czy jakoś próbować instalować sterowniki dla stable?
na stronie producenta nic nie ma, wszyscy winde propsują ;/
rychu mógłbyś powiedzieć jakie stery zainstalowałeś ?
Możesz spróbować zainstalować sterowniki tym skryptem
http://smxi.org/sg/sgfxi
Ale nie daję gwarancji.
również na desktop polecam Testinga
rychu napisał(-a):
no nie wiem, ja ostatnio na desktopie jadę na stable, bo testing za bardzo się rozjeżdża :P
jak to rozjeżdża? mi / (oddzielne /home) zajmuje 2,1GB
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-01-24 10:34:23)
O rozjeżdżaniu to chyba nie ma mowy: http://dug.net.pl/monitor/
ilin napisał(-a):
Możesz spróbować zainstalować sterowniki tym skryptem
Kod:
http://smxi.org/sg/sgfxiAle nie daję gwarancji.
wywala mi że musze wyjść z środowiska graficznego, w takim razie jak mam to zrobić skoro już zainstalowalem gnome ??
Jeśli kapuje, to nie chodzi o to że musisz wywalić GNOME tylko przejść do konsoli(nie emulatora tylko takiego czegoś gdzie jest tylko i wyłącznie tekst)
zrobisz to za pomocą kombinacji klawiszowej (bodajrze ALT+któryś z klawiszy F1-6)
Jeszcze ctrl jak przechodzisz ze środowiska graficznego. Czyli przytrzymać ctrl + alt + któryś z klawiszy f1 - f6.
żadna z kombinacji nie wywala mnie do trybu tekstowego.
Zobacz post wyżej. :) Poza tym nie wiem czy to jest konieczne przy sgfxi, ale gdyby trzeba było wyłączyć menedżer logowania:
/etc/init.d/gdm3 stop
(to już z trybu tekstowego)
'No supported card found' ; /
ma ktoś inne pomysły ?
Ja polecam zaktualizować do testinga.
(Choć to gnome 3 to niech je ..)
Dać inne środowisko np chociażby xfce4 na testingu.
a mógłbyś powiedzieć jak to zaktualizować, a następnie zmienić środowisko grafiki bezpiecznie ?
hmm niby jest ok ale mi wywala że xorg jest źle skonfigurowany i nie moze serwer X się otworzyć.
znalazłem na debina linux pl jakiśtemat o konfiguracji ale link nie działa mógłby ktoś podrzucić jakis świezy temat?
Co robiłeś w międzyczasie, znaczy po czy Ci tak wywala? Obecnie Xorga rzadko kiedy trzeba konfigurować ręcznie.
kiedy zainstalowałem z sgfxi stery pod intelowską było spoko, ale wywaliło mi tez opcji instalacji sterowników dla radka z seri 6600 więc się skusiłem i zainstalowałem, teraz mi nie włącza X'a i wypisuje to co wyżej napisałem
Masz plik /etc/X11/xorg.conf? Jeśli masz, to spróbuj go gdzieś przenieść i wtedy zobacz. Np.:
mv /etc/X11/xorg.conf /root/
(domyślam się, że skrypt instalując fglrx utworzył xorg.conf i dlatego coś teraz nie bangla)
polecam zainstalować od nowa testinga
http://cdimage.debian.org/cdimage/daily-builds/dail … /i386/iso-cd/
plik debian-testing-i386-netinst.iso
tylko czystego (odznaczyć [gdy się pojawią] wszystkie zdefiniowane grupy programów (typu dekstop, environment itd,,,)) i później doinstalować XFCE4 (aptitude install xfce4 oraz zainstalować te sterowniki (+ Xorg))
udało się pozbyć xorg i system X ładnie sie załączył [własnie korzystam] lecz chyba sterowniki nie wgrały sie dobrze, bo nadal najwieksza rozdzielczość to 1024x768, a matrycy nie moge ściemnić i nap**rdala w oczy ;d
jakieś porady ?
może coś z centrum oprogramowania?
Ostatnio edytowany przez xiva (2012-01-24 22:04:39)
Tak — zainstaluj testinga (+1 ;)). Ewentualnie przynajmniej nowszy kernel i X-y z backportów na stable.
a coś innego abym mógł zostać przy mojej wersji?
po prostu to naprawić...
poza tym czemu podany mi został w wersji 5.0.x ? Jest lepszy niż 6.x.x?