Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-12-15 18:31:04

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

LTE, CDMA, Neostrada, dzielenie łącza - kilka pytań.

Witam.

Mam dla wos dzisiaj taki oto problemos ;]

Brat niedługo będzie przeprowadzał się do nowego domu, w miejscu tym nie ma niestety kabelka ani od TPSA ani innej firmy, stąd zastanawia się nad alternatywami. W grę wchodzi w zasadzie tylko net przez radio, lub ewentualnie jakaś dzielona neostrada od sąsiada. W związku z tym pytanka:

1. Jak dobrze śmiga LTE w okolicach Mysłowic? W ogóle jak to jest z tą technologią? Warto inwestować (brat myślał o LTE z Plusa), czy tez na razie dać sobie spokój bo zasięg marny, a nadajniki zapchane?

2. Druga rozważana możliwość (też z Plusa) to internet - jak to oni go nazywają "stacjonarny", przez CDMA - tutaj pytanka w zasadzie jak wyżej, jak to z zasięgiem tego czegoś, realną prędkością (da się wyciągnąć ten 1 Mbps chociaż?) i czy warto.

3. Trzecia możliwość to dzielenie neo na spółkę z sąsiadem - tutaj pytanie - moglibyście polecić mi jakieś w miarę niedrogi ruter/AP/switch na którym można ustawić na sztywno, statyczny podział prędkości łącza (tak aby każdy user miał zarezerwowane swoje np 512 Kbps zamiast dynamicznego przydzielania z całego 1 Mb/s w zależności od obciążenia i ilości podpiętych użytkowników)

4. A może znacie jeszcze jakieś rozwiązanie które nadaje się jak TPSA daje ciała i nie chce przeciągnąć 50 metrów kabla (a tyle by trzeba żeby była neostrada ;] )?

Z góry dzięki za info.

Pozdro.

#2  2011-12-18 08:53:27

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Re: LTE, CDMA, Neostrada, dzielenie łącza - kilka pytań.

Ehh... czyżby nikt nie używał żadnego z tych rozwiązań że odpowiedzi jakiejkolwiek brak?

#3  2011-12-18 20:16:47

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Ja zacząłbym od karty wifi, i sprawdził, czy czasem nie ma w okolicy jakichś sieci,
gdzie tak czy inaczej można się podłączyć.
Jeśli nie ma, to rezerwowo wrzuciłbym sobie Aero2 - muli co prawda, ale darowanemu koniowi w zęby się nie patrzy.

A potem zaczął szukać kabla - opcje są różne, możliwosci, zarówno z osobą prywatną,
jak i firmą można się tak czy inaczej dogadać.

Oczywiście do kalkulacji takiej czy innej opcji Gnumeric jest niezbędny, bo najważniejsze, żeby koszt podłaczenia i używania zmieścił się w granicach rozsądku.
Jakby była totalna tragedia, to Netia miała kiedyś dostęp Wimax, z dość dużym zasięgiem.

Co do routera do podziału łącza, to byle miał maskaradę (najlepiej DDwrt lub Openwrt), trzeba tez wyrównać TTL na wyjściu, żeby wyglądało na jeden komp.
Tepsa (i większość innych operatorów) ma kary umowne (i to niemałe) za udostępnienie łacza poza lokal.

Jesli chodzi o dostęp z sieci 3G, to radziłbym popytać azhaga, chyba jest tu najlepiej zorientowany w temacie.

Pozdro
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-12-18 20:18:24)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#4  2011-12-18 23:01:45

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

Ja teoretycznie proponuję wziąć telefon (Bosch GD510 [mój telefon]), wsadzić kartę z Plusa (możesz pożyczyć chyba na 1 dzień kartę czy cuś :D Czy poprosić o darmowego neta, lub zapłacić parę groszy) i popróbować na różnych "trybach łączenia" jak idzie. U mnie Play Fresh osiąga prędkości (w domu) do 50KB/s [Edge], ale np. na studiach mam 1KB/s :D (pingi średnio 1000-2000 :D). Po prostu możesz sprawdzić czy chodzi i czy nie ma problemów.

Fervi

PS. Możesz poprosić chyba o jakąś próbkę neta

Ostatnio edytowany przez fervi (2011-12-18 23:02:50)

#5  2011-12-18 23:17:55

thomsson - Dyskutant

thomsson
Dyskutant

albo podpisujesz umowę i w ciągu 10-ciu dni ją zrywasz :D

ilin napisał
"DUG to tez moja mała ojczyzna"

#6  2011-12-18 23:23:11

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

thomsson napisał(-a):

albo podpisujesz umowę i w ciągu 10-ciu dni ją zrywasz :D

Aż mi się marg1 przypomniał. :D

#7  2011-12-21 20:30:20

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Dzięki wszystkim za info, widzę że te rozwiązania są po prostu niezbyt popularne skoro prawie nikt tutaj ich nie używa :]

Malutka prośba - jakbyście mieli jeszcze jakieś info na temat jakiejś z tych technologii, to piszcie śmiało.

Pozdro.

Stopka forum