Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-11-05 19:32:16

thomsson - Dyskutant

thomsson
Dyskutant

karta graficzna i ipla

z  tego co piszą na stronie ipli wymaga ona procka 1ghz, min 512 mb ram i karte graficzną pamięci 128mb ram. Problem jest taki że będę robił kumplowi kompa do neta i postanowiłem mu wrzucić tam iple.
Parametry kompa:
-Intel P4 1.8ghz
-256mb RAM SDRAM
-Karta Graficzna Nvidia vanta/vanta lt

I tak procek ok pamięci się dukupi ale problem w tym że on na płycie głównej ma gniazdo agp x4 a vanta ma chyba 16mb :/ i nie mogę znaleźć karty o tak dużej pamięci dla agp x4

Czy można coś zrobić z tym fantem??? np. kupić jakąś kartę o mniejszej pojemności i większy ciężar zrzucić na RAM i Procesor??? jeśli tak to jaką kartę??? i ewentualnie jak na grzebać w Debianie żeby to chodziło jakoś w miarę na jakości telewizyjnej??? (np. zamiast compiza Beryl i na odwrót)

Jakieś pomysły??? pozdrawiam

ilin napisał
"DUG to tez moja mała ojczyzna"

#2  2011-11-06 19:59:36

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Re: karta graficzna i ipla

@thomsson:

Albo ja czegoś nie zrozumiawszy, albo coś bardzo słabo szukasz ;]

http://allegro.pl/agp-nvidia-geforce-7600-i-nowsze-63025

chyba wszystkie karty na tych aukcjach śmigają na AGP i mają 128 MB pamięci albo więcej, co prawda karty na AGP 8x ale powinna być kompatybilność wsteczna z AGP 4x więc problemu nie ma. Gorzej jak kumpel ma na płycie AGP 2x... wtedy już mogą być jajca.

W ogóle do Vanty obecnie nie ma zbyt dobrych sterów (do nowych distr), niby nouveau coś tam na tym działa, ale nie wiadomo jak.

#3  2011-11-07 17:19:45

thomsson - Dyskutant

thomsson
Dyskutant

nom nie wiem jak jest ze sterami ale najwyżej zrezygnuje z ipli (bo to jak na razie moja fanaberia) chyba że bym mu pokazał (temu kumplowi) te hybrydę z vlc albo mplayerem jakby to w miarę chodziło a co do kompatybilności :
http://pl.wikipedia.org/wiki/AGP#Podstawowe_rodzaje … 3w_i_kart_AGP
Rodzaje portów i tabela kompatybilności - nie będzie pracować mimo że będzie pasować :/

Ostatnio edytowany przez thomsson (2011-11-07 17:20:54)

ilin napisał

#4  2011-11-07 22:17:16

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Teoretycznie może się zdarzyć karta AGP 3.0 na 0.8V która nie zadziała na starszych płytach, ale o ile w ogóle takie coś idzie spotkać a z tego co się orientuję, a co potwierdza artykuł źródłowy do tego na wiki, jest to naprawdę mało prawdopodobne.

W praktyce 99% kart AGP 8x to karty uniwersalne śmigające na płytach AGP 2.0, a często nawet na AGP 1.0 (w tej tabeli pozycja AGP 3.0 Uni. i AGP 3.0 Uni. 1.5v).

Tak więc ja bym brał jakiegoś 7600, puki co śmiga na oficjalnych sterach nvidii.

Nie gwarantuję że będzie działać w 100% stabilnie, o ile kolega nie posiada w miarę dobrej płyty głównej, słabe płyty potrafią nie wyrabiać przy większym obciążeniu, a nowsza karta może bardziej obciążać slot niż karty pochodzące z "ery" płyty, aczkolwiek jak płyta jest jakiejś normalniejszej firmy to problemu pewnie nie będzie.

Dodam że samemu przez kilka lat korzystałem z karty AGP 8x na płycie AGP 4x (dokładniej karta GeForce 5200FX, zaś płyta to ECS K7VTA3B KT 333) i śmigało pięknie.

Jeszcze odnośnie uniwersalności luknij sobie w tabelki na dole tego artykułu (a może nawet znajdziesz chipset płyty który posiada kumpel i będziesz wiedział na czym stoisz ;] ):

http://www.playtool.com/pages/agpcompat/agp.html

Jak widać GF7600 który testował autor to karta "Universal 1.5V AGP 3.0 Card" czyli uniwersalna, nie zaś "czysty" AGP 3.0 wymagający napięcia 0.8V ;]

Pozdro.

#5  2011-11-07 22:27:23

thomsson - Dyskutant

thomsson
Dyskutant

hmmm można spróbować, pogadam z kumplami czy nie mają czegoś na stanie to pierwei byłby test a potem ew. kupno ale jeszcze pogadam z gościem czy by mu czasem innego wnętrza nie zakupić (alledrogo) bo modernizacja aktualnego to przy zamówienich gra nie warta świeczki - chyba że ktoś znajdzie jakiś sklep/usera wspomnianego serwisu który by odsprzedał większość części tj.
-HDD -min 120 GB
-DVD - nagrywarka
-512 mb SDRAM (na jednej kości)

Nom a karty już bym sam poszukał, dodam że to ma wszystko stać na płytce wyprodukowanej przez IBM (nie wiem jak stoją z płytami głównymi - jakość)
_____
edit
http://allegro.pl/ati-rdeon-9200se-128mb-vga-dvi-sv … 16762858.html
to powinno chyba pójść - z Wikipedią nawet się zgadza :P

Patrze na złącza i tabelke (złącza :P)

Ostatnio edytowany przez thomsson (2011-11-07 22:31:42)

ilin napisał

Stopka forum