Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
z tego co piszą na stronie ipli wymaga ona procka 1ghz, min 512 mb ram i karte graficzną pamięci 128mb ram. Problem jest taki że będę robił kumplowi kompa do neta i postanowiłem mu wrzucić tam iple.
Parametry kompa:
-Intel P4 1.8ghz
-256mb RAM SDRAM
-Karta Graficzna Nvidia vanta/vanta lt
I tak procek ok pamięci się dukupi ale problem w tym że on na płycie głównej ma gniazdo agp x4 a vanta ma chyba 16mb :/ i nie mogę znaleźć karty o tak dużej pamięci dla agp x4
Czy można coś zrobić z tym fantem??? np. kupić jakąś kartę o mniejszej pojemności i większy ciężar zrzucić na RAM i Procesor??? jeśli tak to jaką kartę??? i ewentualnie jak na grzebać w Debianie żeby to chodziło jakoś w miarę na jakości telewizyjnej??? (np. zamiast compiza Beryl i na odwrót)
Jakieś pomysły??? pozdrawiam
@thomsson:
Albo ja czegoś nie zrozumiawszy, albo coś bardzo słabo szukasz ;]
http://allegro.pl/agp-nvidia-geforce-7600-i-nowsze-63025
chyba wszystkie karty na tych aukcjach śmigają na AGP i mają 128 MB pamięci albo więcej, co prawda karty na AGP 8x ale powinna być kompatybilność wsteczna z AGP 4x więc problemu nie ma. Gorzej jak kumpel ma na płycie AGP 2x... wtedy już mogą być jajca.
W ogóle do Vanty obecnie nie ma zbyt dobrych sterów (do nowych distr), niby nouveau coś tam na tym działa, ale nie wiadomo jak.
nom nie wiem jak jest ze sterami ale najwyżej zrezygnuje z ipli (bo to jak na razie moja fanaberia) chyba że bym mu pokazał (temu kumplowi) te hybrydę z vlc albo mplayerem jakby to w miarę chodziło a co do kompatybilności :
http://pl.wikipedia.org/wiki/AGP#Podstawowe_rodzaje … 3w_i_kart_AGP
Rodzaje portów i tabela kompatybilności - nie będzie pracować mimo że będzie pasować :/
Ostatnio edytowany przez thomsson (2011-11-07 17:20:54)
Teoretycznie może się zdarzyć karta AGP 3.0 na 0.8V która nie zadziała na starszych płytach, ale o ile w ogóle takie coś idzie spotkać a z tego co się orientuję, a co potwierdza artykuł źródłowy do tego na wiki, jest to naprawdę mało prawdopodobne.
W praktyce 99% kart AGP 8x to karty uniwersalne śmigające na płytach AGP 2.0, a często nawet na AGP 1.0 (w tej tabeli pozycja AGP 3.0 Uni. i AGP 3.0 Uni. 1.5v).
Tak więc ja bym brał jakiegoś 7600, puki co śmiga na oficjalnych sterach nvidii.
Nie gwarantuję że będzie działać w 100% stabilnie, o ile kolega nie posiada w miarę dobrej płyty głównej, słabe płyty potrafią nie wyrabiać przy większym obciążeniu, a nowsza karta może bardziej obciążać slot niż karty pochodzące z "ery" płyty, aczkolwiek jak płyta jest jakiejś normalniejszej firmy to problemu pewnie nie będzie.
Dodam że samemu przez kilka lat korzystałem z karty AGP 8x na płycie AGP 4x (dokładniej karta GeForce 5200FX, zaś płyta to ECS K7VTA3B KT 333) i śmigało pięknie.
Jeszcze odnośnie uniwersalności luknij sobie w tabelki na dole tego artykułu (a może nawet znajdziesz chipset płyty który posiada kumpel i będziesz wiedział na czym stoisz ;] ):
http://www.playtool.com/pages/agpcompat/agp.html
Jak widać GF7600 który testował autor to karta "Universal 1.5V AGP 3.0 Card" czyli uniwersalna, nie zaś "czysty" AGP 3.0 wymagający napięcia 0.8V ;]
Pozdro.
hmmm można spróbować, pogadam z kumplami czy nie mają czegoś na stanie to pierwei byłby test a potem ew. kupno ale jeszcze pogadam z gościem czy by mu czasem innego wnętrza nie zakupić (alledrogo) bo modernizacja aktualnego to przy zamówienich gra nie warta świeczki - chyba że ktoś znajdzie jakiś sklep/usera wspomnianego serwisu który by odsprzedał większość części tj.
-HDD -min 120 GB
-DVD - nagrywarka
-512 mb SDRAM (na jednej kości)
Nom a karty już bym sam poszukał, dodam że to ma wszystko stać na płytce wyprodukowanej przez IBM (nie wiem jak stoją z płytami głównymi - jakość)
_____
edit
http://allegro.pl/ati-rdeon-9200se-128mb-vga-dvi-sv … 16762858.html
to powinno chyba pójść - z Wikipedią nawet się zgadza :P
Patrze na złącza i tabelke (złącza :P)
Ostatnio edytowany przez thomsson (2011-11-07 22:31:42)