Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
po przesiadce na debiana, cały czas nie mogę się uporać jak to jest z aplikacjami,
utworzyłem sobie dwie partycje pierwsza
/ - 10gb i /home reszta dysku
na partycji roota, nie chcę nic instalować no bo to w koncu partycja systemowa, jednakże instalując wszystko z repo muszę to robić przez roota (chodzi mi o to, że na debianie nie ma sudo, musze sie zalogowac na roota i z roota instalować coś z repo) i aplikacje zamiast zajmować miejsce na /home zaśmiecają /
nie wiem jak się ztym uporać bo nie długo skończy się miejsce na /
Pozdrawiam
#1:
Na debianie nie ma sudo?? Jak to:
pablo@lena:~$ sudo aptitude search sudo p dpsyco-sudo - Automate administration of sudo privileges v gnome-sudo - p gnome-sudoku - Sudoku puzzle game for GNOME p gosa-plugin-sudo - sudo plugin for GOsa² p gosa-plugin-sudo-schema - LDAP schema for GOsa² sudo plugin p kdesudo - Nakładka na sudo dla KDE p ksudoku - Sudoku puzzle game and solver i sudo - Zapewnia ograniczone uprawnienia super użytkownika określonym użytkownikom p sudo-ldap - Zapewnia ograniczone uprawnienia super użytkownika określonym użytkownikom p sudoku - console based sudoku p vdr-plugin-sudoku - Wtyczka do VDR do grania w Sudoku
;)
#2:
Trochę to źle zrobiłeś... Na /home są tylko pliki użytkownika... To o czym mówisz siedzi w /usr . Więc to ten 'korzeń' powinieneś dać gdzieś indziej... Ale nic stracone... Zmniejsz /home i tam zrób /usr i przekopiuj co masz tam i zamountuj... Jak za szybko to jutro napisz wolniej. Dziś padam.
Ostatnio edytowany przez P@blo (2011-10-31 22:04:23)
ok, będę bardzo wdzięczny za pomoc ;)
Po co od razu wydzielać nowe partycje? Nie łatwiej powiedzieć systemowi, aby zapisywał paczki deb w innym miejscu?
mv /var/cache/apt/archives /var/cache/apt/archives_backup ln -s /home/ty/archives /var/cache/apt/archives
Brzydkie ale dobre:)
No tak... Prawda :) Ale to zapisuje paczki które można wyczyścić
aptitude clean
Kolega chyba chciał aby binarki lądowały gdzie indziej... Tak sobie to wyobrażam... Tak??
Eee…
Po pierwsze, 10 GB powinno być całkiem wystarczające dla większości instalacji Debiana. Zobacz jak to u mnie wygląda:
$ for dir in /*; do if echo "$dir" |grep -q -i 'home\|mnt'; then continue; fi; du --si -cs "$dir" 2>/dev/null; done |grep -v razem |sort -h 0 /dev 0 /null 0 /proc 0 /sys 4,1k /lib64 4,1k /selinux 4,1k /srv 8,2k /media 17k /lost+found 680k /run 3,8M /lib32 6,3M /sbin 7,1M /bin 10M /etc 23M /tmp 24M /boot 89M /root 127M /lib 1,7G /opt 4,5G /usr 6,0G /var
(wykluczam /mnt i /home, bo to u mnie osobne partycje i nie chcę, aby zaciemniały wynik)
W /opt mam programy spoza repo, więc on z wyliczeń odpada. Jeżeli chodzi o /var, to aż 5,5 GB zajmuje sam katalog /var/cache/apt/. Jak widać, poza /usr wszystkie inne katalogi zajmują wręcz pomijalną przestrzeń. A /usr/ też nie zajmuje jej tak dużo, żeby 10 GB miało nie wystarczać.
Zacznij może od puszczenia aptitude autoclean (lub aptitude clean). Poczytasz sobie o nich w tekście, który przygotowałem specjalnie na takie okazje.
Po drugie, możesz sobie na partycji /home utworzyć jakiś katalog i w głównym katalogu utworzyć dowiązanie symboliczne do tego na innej partycji. Nie jest to może specjalnie eleganckie, ale proste i powinno działać. Oczywiście musisz zadbać o odpowiednie uprawnienia.
Po trzecie, Debian jak najbardziej ma sudo, tylko domyślnie nie jest ono skonfigurowane w tak bezmyślny sposób jak w Ubuntu.
Po czwarte, uruchomienie instalacji przez sudo bynajmniej nie spowoduje, że pakiety będą instalowane w katalogu domowym użytkownika.
Po piąte, jeżeli Ci aplikacje „zaśmiecają” dysk, to je po prostu usuń.
Minio napisał(-a):
(...)
Dokładnie! No ale skoro kolega chciał wydziedziczyć programy to chciałem mu pomóc... Co innego, że to niepotrzebne... Też robię masę rzeczy niepotrzebnych... Dla zabawy :D
Dzięki za odpowiedzi,
po prostu chciałbym utrzymywać porządek na moim debianie, nie chciałbym ruszać/zaśmiecać ciągle partycji ' / '
chciałbym wydzielić miejsce dla /usr i /usr/locale , jestem początkujący jak to zrobic ?
Ostatnio edytowany przez rj46 (2011-10-31 23:06:34)
rj46 napisał(-a):
co będzie odpowiedni, aby raz zrobić i pózniej miec już spokój ?
Dać sporą partycję „/” (20GB to gruba przesada, ale niech już będzie), resztę na /home i tyle… Zawartość pakietów, które instalujesz z repo ma trafiać na partycję/partycje systemową/systemowe, to zupełnie normalne i zamierzone. Na co dzień natomiast odpalasz graficzną sesję użytkownika (nie roota!) i wszystkie programy odpalasz z użytkownika (nie roota!), programy przy pierwszym uruchomieniu tworzą sobie swoje katalogi w /home/nazwa_użytkownika/* i tam trzymają swoje śmieci. Programy odpalone z roota (no czasem jednak czegoś się z roota używa) tworzą swoje katalogi w /root (/root to katalog domowy roota, taki jakby /home/root) i nie należy tego mylić z ogólnie rozumianą zawartością katalogu/partycji „/”.
no właśnie instalując aktualnego debiana, radzono mi zrobić tylko partycje / i /home i 10gb miało wystarczyć(/),
ale conky co jakiś czas widzę pokazuję, że zostaję coraz mniej miejsca na /
może lepiej by jednak utworzyć /usr i /usr/locale z miejsca z /home ?
Ostatnio edytowany przez rj46 (2011-10-31 23:14:37)
Jak Ci na prawdę miejsca brakuje, to twórz. Wcześniej jednak zapoznaj się z artykułem Minia, może okaże się, że zwolni się kilka GB. :) Natomiast zamiast dziubać kolejne partycje czy linkować coś nie wiadomo gdzie, radziłbym raczej zmniejszyć partycję /home i rozszerzyć jej kosztem „/”. Oczywiście wymaga to więcej czasu i zachodu, ale skoro „chcesz utrzymywać porządek w swoim Debianie”…
WIecie... Kolega ma pewnie dystrybucyjne jajko, cięzki DM, do tego gnome jakiś no i to się mnoży... Wam łatwo starcza 10 jak wy macie własne jajka, flux'y i inne :D xD
Kolego... Zrób jak ArnVaker mówi. Ja mam 20G i się nie przejmuje... Ale aktualnie zajmuje 7G a i tak mam dużą obsadę...
Na „własne jajko” zazwyczaj właśnie więcej miejsca potrzeba. :) Sprawdzałeś kiedyś ile źródła ważą? Kilka razy tyle co jajo dystrybucyjne. :P Jasne, można po kompilacji utworzyć pakiety z jajem i nagłówkami, a źródła wywalić… ale gdzieś kompilować to jajo i tak musisz (jakby się uprzeć, to w sumie można w ramie ;)). Zresztą co to za różnica te kilka GB na system przy dzisiejszych dyskach…
pablo@lena:~$ du -h -s /usr/src/linux-3.1/ 664M /usr/src/linux-3.1/
Aż sprawdziłem z ciekawości... :D
Ostatnio edytowany przez P@blo (2011-10-31 23:44:44)
Też przestałem się przejmować wielkością partycji systemowej, kiedyś leciałem tak po minimum rozdzielając niektóre części / ale obecnie mam 20GB Debian i 30GB Gentoo na dodatek partycji domowej nie wydzielałem osobnej bo chcę mieć w obu systemach taką samą nazwę użytkownika ale inne pliki konfiguracyjne. Wiec na dane mam zwykłą partycję ext4 a do $HOME porobiłem symlinki najczęściej używanych katalogów.
Pewnie ktoś powie - masakra - ale tak jest wygodnie. Jedynie mógłbym tutaj dorobić obsługę LVM2 ale mi się nie chce.
Można też się o coś innego zapytać (co mi się przyda)
Isomaster ma ciekawą funkcję. Jeśli zrobimy ISO, gdzie będą 2 takie same pliki (np. po 350MB) Isomaster nie zrobi 700MB, tylko zrobi 1x 350MB, a drugie to będzie jakieś dolinkowanie (nie wiem czy to funkcja Isomaster czy coś). Czy istnieje taki skrypt w Debianie? :>
Fervi
rj46 - tu masz zobrazowane jak wyglądają partycje u mnie:
http://img404.imageshack.us/img404/7151/ukads.png
Chodzi głównie o organizację miejsca, by uniknąć niepotrzebnego fragmentowania się plików. Ale jak widać z powyższego wykresu danych w / jest ledwo 500mb :]
Moja partycja /home jest niewielka, to wynika z faktu że trzymam tam tylko i wyłącznie konfigurację użytkownika. Z tego 1,5GB większość to głównie dane pobrane z netu, konfiguracja programów ma może 300-400MB. Nawet katalog .wine mam podlinkowany na inny dysk, by mi nie zaśmiecał /home. Poza tym cały cache z /home, tj katalogi:
/home/morfik/.opera/cache
/home/morfik/.opera/application_cache
/home/morfik/.opera/opcache
/home/morfik/.opera/temporary_downloads
/home/morfik/.cache
/home/morfik/.macromedia
/home/morfik/.mozilla/firefox/mayfjuds.default/Cache/
/home/morfik/.mozilla/firefox/mayfjuds.default/OfflineCache/
Mam podlinkowane na partycję /tmp
Nie chodzi mi byś tworzył sobie 9 partycji systemowych (8 widocznych na skrinie + swap), chciałem ci tylko zobrazować jak wygląda rozlokowanie miejsca w poszczególnych miejscach systemu.
ArnVaker napisał(-a):
Sprawdzałeś kiedyś ile źródła ważą? Kilka razy tyle co jajo dystrybucyjne. :P
Ja ostatnio kompilowałem sobie 3.0.4, źródła po kompilacji zajmowały chyba 6GB. Zrobiłem sobie co prawda paczki, by tego syfu się później pozbyć, jednak stery nvidii ciągle wołały o źródła kernela, mimo że miałem zrobioną paczkę z nagłówkami:]
Ostatnio edytowany przez morfik (2011-11-01 07:30:17)
Minio napisał(-a):
Po trzecie, Debian jak najbardziej ma sudo, tylko domyślnie nie jest ono skonfigurowane w tak bezmyślny sposób jak w Ubuntu.
Aczkolwiek może być, instalator (chyba w trybie zaawansowanym (sic!)) pyta się czy założyć normalne konto administratora, czy korzystać z sudo.
P@blo napisał(-a):
WIecie... Kolega ma pewnie dystrybucyjne jajko, cięzki DM, do tego gnome jakiś no i to się mnoży... Wam łatwo starcza 10 jak wy macie własne jajka, flux'y i inne :D xD
Ja mam dystrybucyjne jajko i KDE. Do tego fragmenty GNOME, kilka dodatkowych pakietów z fontami (które swoje ważą) i dystrybucję LaTeX-a. Pewnie jeszcze trochę zbędnych rzeczy się znajdzie. Na partycję podstawową przeznaczyłem 20 GB, ale przy połowie tego bez trudu bym się mieścił, nie starając się przesadnie.
dzięki wszystkim za odpowiedzi ;)
może trochę źle sformułowałem pytanie na początku, po prostu chciałbym korzystać z systemu tak aby nie był zaśmiecany, także tutaj mnie trochę wystraszyło to że instalowałem wszystko z pod roota i to umieszczało się na /root
teraz nie bedzie tego problemu,
także chyba 10gb / na systemową styknie, ja trochę panikuję zawsze, i zadaję chaotyczne pytania za co trochę przepraszam:P
a jak coś to mogę podlinkować /usr na /home i oszczedzić sobie troche z /
jeszcze raz dzięki
PS. czytając, widzę, że wspominacie coś o jajkach/kernelach, jako iż siedze na tym z distro czy warto go zmienic ?
Nie. ;)
Tak. ;D
ArnVaker napisał(-a):
Nie. ;)
a sam siedzi na swoich xD
Kolega poczyta sobie...
Ostatnio edytowany przez P@blo (2011-11-01 17:34:40)
Strony: 1