Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Specyfikacja routera:
Celeron 433MHz
256MB RAM,
Dwie karty 3Com Corporation 3c905B 100BaseTX [Cyclone]
Jądro: 3.0.0-1-686-pae (z Wheezy)
Na routerze skonfigurowany jest NAT na iptables oraz kilka regułek htb z sfq. Ruter pełni rolę bramy do internetu (pobieranie: około 100mbit, wysyłanie: 7mbit)
Problem tej konfiguracji polega na tym, że maksymalny transfer pobierania jest na poziomie 60-65mbit przy jednym połączeniu (tzn jeden komputer zza NAT łączy się z serwerem po drugiej stronie). Bez rutera (bezpośrednio z modemu) osiąga 90Mbit).
Zastanawiające dla mnie jest również wskazanie polecenia top które w czasie tych 60-65mbit przez router, oscyluje w granicach 80% - 100% software interrupts. Np CPU w tym czasie ma kilka procent.
Pytanie, co może być powodem tak niskiej przepustowości (sądziłem, że taki komputer jest wystarczający na proste NAT-owanie połączeń)?
Dodam, że testowałem tą konfigurację również na dwóch kartach realtek. Osiągi były jeszcze niższe, na poziomie 50mbit.
Ostatnio edytowany przez koralgolek (2011-11-02 22:16:45)
A masz jakiś komputer z Pentium3 na pokładzie?
Bo Celeron 433 to takie kastrowane nie wiadomo co, nie znam programu, który kiedykolwiek na tym szajsie chodził normalnie.
Dawno tem, w robocie miałem Celerona 400, i na Win98 Pentium2 233 zjadał go na śniadanie.
Osobiście używam:
3Com Corporation 3c905C-TX/TX-M [Tornado]
Problemów brak, tylko procek trochę "inny" choć też od Intela.
Ale żadnego Celerona nie brałbym nawet za darmo, do niczego.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-10-31 13:59:25)
@up: na Celeronie nic nie działa? na tym maszyna chodziła od 98 do 2006 chyba, od Win98 po linux 2.6 jako router. Nawet Gnome 2 na tym ruszył :) Fakt dopiero po ponad 10mintach mi się coś pokazało od uruchomienia maszyny.
paoolo napisał(-a):
@up: na Celeronie nic nie działa? na tym maszyna chodziła od 98 do 2006 chyba, od Win98 po linux 2.6 jako router. Nawet Gnome 2 na tym ruszył :) Fakt dopiero po ponad 10mintach mi się coś pokazało od uruchomienia maszyny.
Ależ działa, nie twierdzę, że nie, natomiast twierdzę, że normalnie nie działa, bo stare Celerony nie miały pamięci cache, przez co procek mocno zwalniał za każdym razem, gdy musiał sprawdzić cos w pamięci pracującej z częstotliwością 66 Mhz.
I dlatego na Pentium2 233 Mhz z 64 MB ramu chodził np Autocad 14 i Corel, a na Celeronie 400 były kłopoty z trochę większym arkuszem exela, w którym było kilkadziesiąt funkcji.
W dodaktu na Win98 potrafił się wieszać bez żadnego powodu.
Co do routera, to przecież chodzi, tylko nie wyrabia transferu powyżej 65Mbit na kartach 3com.
Pomimo, że taki transfer jest do osiągnięcia, o ile istnieją odpowiednie bufory w RAM, i "router" potrafi taki transfer obrobić.
A Celeron do zastosowań typu serwer/router nadaje się jak pięść do nosa, nie dlatego, że nie dziala, ale dlatego, że dostaje zadyszki jak naprawdę ma coś do zrobienia.
Co do odpalania Gnome, to Gnome przeważnie wisi w ramie, ja w tej chwili mam Gnome, Compiza i Emeralda na jednym ekranie, Xfce4 z Compizem i Emeraldem na drugim ekranie (obczajam), trochę programów odpalonych, i obciążenie procka ~2%.
Ale jak czasami jest coś do zrobienia naprawdę, np kompilacja, to procek dostaje skrzydeł, nie zadyszki.
A Celerony lubią dostawać zadyszki.
;P
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-10-31 15:18:50)
@Jacekalex:
Bez cache drugiego poziomu była tylko pierwsza seria i faktycznie była ona do du...szy ;] natomiast seria druga (nazwa kodowa: Mendocino), to już były całkiem porządne procki, z bardzo dobrym współczynnikiem wydajność/cena, samemu miałem Celerona-400 z tej serii i chodził naprawdę znakomicie, więc nie przesadzajmy ;]
A wracając do problemu.
@koralgolek:
Jesteś pewny że wydajność nie jest kwestią kabli? Ostatnio przekonałem się że najpopularniejsze kabelki bez ekranowania potrafią całkowicie nie sprawdzić się, jeżeli idą gdzieś obok pola magnetycznego, a z tyłu kompa jest pod tym względem najgorzej.
Jeśli kable i switch, to dlaczego na Realtekach max 50 Mbit, na 3 com 65 Mbit? a na innym sprzęcie 90 Mbit?
Wszystko fajnie, ale matematyka tych przepustowości wskazuje raczej na system routera, a nie kable czy switch.
Kable i switch obcinały by po równo, bez względu na to, co jest podłączone.
Nie wykluczam rozmaitych sensacji ze sprzętem, to zawsze trzeba sprawdzić, ale różnica realtek-3com wskazuje chyba raczej na coś innego.
Dlatego najpierw podłączyłbym z tymi kartami innego kompa, z innym prockiem i płytą, żeby zobaczyć, czy będzie to samo.
Możliwa jest też np jakaś super płyta soltek albo chaintech, która żadnych parametrów nie trzyma, i dlatego porty PCI albo chipset, czy inne cholerstwo, może sie nie wyrabiać.
Takiej tandety nigdy na rynku nie brakowało, a i np w komputerach szacownego Compaqa się takie kfiatki zdażały.
Zastanawiające dla mnie jest również wskazanie polecenia top które w czasie tych 60-65mbit przez router, oscyluje w granicach 80% - 100% przerwań programowych. Np CPU w tym czasie ma kilka procent.
To chyba było o procku, tak mi się zdaje...
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-10-31 18:07:31)
Problemem okazują sie moje kolejki które wyglądają tak:
if_out=eth0 if_in=eth1 ####DOWNLOAD#### tc qdisc del root dev $if_in tc qdisc add dev $if_in root handle 1:0 htb tc class add dev $if_in parent 1:0 classid 1:1 htb rate 95mbit ceil 95mbit tc class add dev $if_in parent 1:1 classid 1:2 htb rate 15.5mbit ceil 95mbit tc class add dev $if_in parent 1:1 classid 1:3 htb rate 15.5mbit ceil 95mbit tc class add dev $if_in parent 1:1 classid 1:4 htb rate 15.5mbit ceil 95mbit tc class add dev $if_in parent 1:1 classid 1:5 htb rate 15.5mbit ceil 95mbit tc class add dev $if_in parent 1:1 classid 1:6 htb rate 15.5mbit ceil 95mbit tc class add dev $if_in parent 1:1 classid 1:7 htb rate 15.5mbit ceil 95mbit tc filter add dev $if_in protocol ip parent 1:0 u32 match ip dst 192.168.1.1 flowid 1:2 tc filter add dev $if_in protocol ip parent 1:0 u32 match ip dst 192.168.1.2 flowid 1:3 tc filter add dev $if_in protocol ip parent 1:0 u32 match ip dst 192.168.1.3 flowid 1:4 tc filter add dev $if_in protocol ip parent 1:0 u32 match ip dst 192.168.1.4 flowid 1:5 tc filter add dev $if_in protocol ip parent 1:0 u32 match ip dst 192.168.1.5 flowid 1:6 tc filter add dev $if_in protocol ip parent 1:0 u32 match ip dst 192.168.1.6 flowid 1:7 tc qdisc add dev $if_in parent 1:2 handle 2:0 sfq perturb 10 tc qdisc add dev $if_in parent 1:3 handle 3:0 sfq perturb 10 tc qdisc add dev $if_in parent 1:4 handle 4:0 sfq perturb 10 tc qdisc add dev $if_in parent 1:5 handle 5:0 sfq perturb 10 tc qdisc add dev $if_in parent 1:6 handle 6:0 sfq perturb 10 tc qdisc add dev $if_in parent 1:7 handle 7:0 sfq perturb 10 ####UPLOAD#### tc qdisc del root dev $if_out tc qdisc add dev $if_out root handle 1:0 htb tc class add dev $if_out parent 1:0 classid 1:1 htb rate 7.5mbit ceil 7.5mbit tc class add dev $if_out parent 1:1 classid 1:2 htb rate 1.2mbit ceil 7.5mbit tc class add dev $if_out parent 1:1 classid 1:3 htb rate 1.2mbit ceil 7.5mbit tc class add dev $if_out parent 1:1 classid 1:4 htb rate 1.2mbit ceil 7.5mbit tc class add dev $if_out parent 1:1 classid 1:5 htb rate 1.2mbit ceil 7.5mbit tc class add dev $if_out parent 1:1 classid 1:6 htb rate 1.2mbit ceil 7.5mbit tc class add dev $if_out parent 1:1 classid 1:7 htb rate 1.2mbit ceil 7.5mbit tc filter add dev $if_out protocol ip parent 1:0 handle 60 fw flowid 1:2 tc filter add dev $if_out protocol ip parent 1:0 handle 61 fw flowid 1:3 tc filter add dev $if_out protocol ip parent 1:0 handle 62 fw flowid 1:4 tc filter add dev $if_out protocol ip parent 1:0 handle 63 fw flowid 1:5 tc filter add dev $if_out protocol ip parent 1:0 handle 64 fw flowid 1:6 tc filter add dev $if_out protocol ip parent 1:0 handle 65 fw flowid 1:7 tc qdisc add dev $if_out parent 1:2 handle 2:0 sfq perturb 10 tc qdisc add dev $if_out parent 1:3 handle 3:0 sfq perturb 10 tc qdisc add dev $if_out parent 1:4 handle 4:0 sfq perturb 10 tc qdisc add dev $if_out parent 1:5 handle 5:0 sfq perturb 10 tc qdisc add dev $if_out parent 1:6 handle 6:0 sfq perturb 10 tc qdisc add dev $if_out parent 1:7 handle 7:0 sfq perturb 10 iptables -t mangle -N UPLOAD_CUT iptables -t mangle -D POSTROUTING -o $if_out -j UPLOAD_CUT iptables -t mangle -I POSTROUTING -o $if_out -j UPLOAD_CUT iptables -t mangle -D UPLOAD_CUT -p tcp -s 192.168.1.1 -j MARK --set-mark 60 >>/dev/null iptables -t mangle -A UPLOAD_CUT -p tcp -s 192.168.1.1 -j MARK --set-mark 60 iptables -t mangle -D UPLOAD_CUT -p tcp -s 192.168.1.2 -j MARK --set-mark 61 >>/dev/null iptables -t mangle -A UPLOAD_CUT -p tcp -s 192.168.1.2 -j MARK --set-mark 61 iptables -t mangle -D UPLOAD_CUT -p tcp -s 192.168.1.3 -j MARK --set-mark 62 >>/dev/null iptables -t mangle -A UPLOAD_CUT -p tcp -s 192.168.1.3 -j MARK --set-mark 62 iptables -t mangle -D UPLOAD_CUT -p tcp -s 192.168.1.4 -j MARK --set-mark 63 >>/dev/null iptables -t mangle -A UPLOAD_CUT -p tcp -s 192.168.1.4 -j MARK --set-mark 63 iptables -t mangle -D UPLOAD_CUT -p tcp -s 192.168.1.5 -j MARK --set-mark 64 >>/dev/null iptables -t mangle -A UPLOAD_CUT -p tcp -s 192.168.1.5 -j MARK --set-mark 64 iptables -t mangle -D UPLOAD_CUT -p tcp -s 192.168.1.6 -j MARK --set-mark 65 >>/dev/null iptables -t mangle -A UPLOAD_CUT -p tcp -s 192.168.1.6 -j MARK --set-mark 65
Bez tych kolejek pasmo jest zadowalajace. Prawie takie samo jak bez routera. O ile upload "leci" bez problemu na maxa to download ucinnayjest do 60 - 63 mbit.
Czy coś z nimi jest nie tak? Czy za słaby komputer na obsługę takiego kolejkowania?
Ostatnio edytowany przez koralgolek (2011-11-01 10:26:43)
koralgolek
- imq i hashowanie powinno załatwić problem
- jak masz zapchany upload to normalne ż download spadnie
i jeszcze tak z mojej czystej ciekawości poka
cat /proc/interrupts
Ja zamiast IMQ raczej wziąłbym IFB, mniej kombinowania z patchami na jajo i fw, a skuteczność podobna.
Poza tym zrobiłbym możliwie najprostsze kolejki, zamiast markowania bezpośrednio adres IP.
Wtedy jest chyba najmniej roboty z przetwarzaniem zmiennych.
Jeśli natomiast markowanie ma zostać, to zamiast walić dla każdego adresu regułę do iptables, zrobiłbym listę Ipków w ipset, i markował jedną komendą fw, np:
iptables -t mangle -I PREROUTING -m set --match-set listaip src -j MARK -set-mark 60
Parsowanie listy ipset jest też znacznie szybsze i łatwiejsze, niż poszczególnych reguł firewalla w łańcuchu.
A jeden zakres transferu zajmuje tylko 1 regułę firewalla.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-11-01 13:43:23)
na razie wynik
cat /proc/interrupts
CPU0 0: 3560202 XT-PIC-XT-PIC timer 1: 2 XT-PIC-XT-PIC i8042 2: 0 XT-PIC-XT-PIC cascade 8: 0 XT-PIC-XT-PIC rtc0 10: 593009 XT-PIC-XT-PIC eth1 11: 596231 XT-PIC-XT-PIC eth0 14: 1720 XT-PIC-XT-PIC pata_via 15: 0 XT-PIC-XT-PIC pata_via NMI: 0 Non-maskable interrupts LOC: 0 Local timer interrupts SPU: 0 Spurious interrupts PMI: 0 Performance monitoring interrupts IWI: 0 IRQ work interrupts RES: 0 Rescheduling interrupts CAL: 0 Function call interrupts TLB: 0 TLB shootdowns TRM: 0 Thermal event interrupts THR: 0 Threshold APIC interrupts MCE: 0 Machine check exceptions MCP: 48 Machine check polls ERR: 0 MIS: 0
Podczas prób tylko jeden komputer jest podłączony do routera.
Ostatnio edytowany przez koralgolek (2011-11-01 14:17:29)
top podczas obciążenia:
zanotowany na "żywo" (tzn w czasie pracy top'a spisane wyniki):
Tasks: 44 total, 1 running, 43 sleeping, 0 stopped, 0 zombie Cpu(s): 0.0%us, 2.8%sy, 0.0%ni, 42.6%id, 0.0%wa, 0.0%hi, 84.6%si, 0.0%st Mem: 254504k total, 36728k used, 217776k free, 6388k buffers Swap: 242684k total, 0k used, 242684k free, 17316k cached
zanotowany za pomocą polecenia :
top -bn1 | head -6 > wynik.txt
Tasks: 45 total, 1 running, 44 sleeping, 0 stopped, 0 zombie Cpu(s): 0.1%us, 0.1%sy, 0.0%ni, 98.6%id, 0.1%wa, 0.0%hi, 1.1%si, 0.0%st Mem: 254504k total, 36856k used, 217648k free, 6364k buffers Swap: 242684k total, 0k used, 242684k free, 17312k cached
Dziwne (a moze niedziwne) zachowanie wartosci %si (software interrupts) jest takie samo dla konfiguracji z kolejkowaniem jak i bez.
Tłumaczę:
Przy osiąganiu max transferu (download) dla wersji bez kolejkowania jest to ok 80mbit i wartość software interrupt oscyluje w granicy 100%
Przy osiaganiu max transferu (download) dla wersji z kolejkowaniem jest to ok 65mbit i software interrupt oscyluje w granicy 100%
Pomiaru dokonuje za pomoca strony speedtest.net za każdym razem na tym samym serwerze, dokonując kilku pomiarów aby być pewnym wartości (które zwykle są do siebie zblizone). Nie sądze aby to wprowadzało aż taki duży bład. Jeżeli to bedzie konieczne mogę wykonać pomiar za pomocą programu
iperf
w sieci lokalnej.
Ostatnio edytowany przez koralgolek (2011-11-01 15:21:02)
koralgolek - Ładnie tutaj wnioski wyciągnąłeś ale jeszcze Ci się kilka powinno nasunąć
Zastanawia mnie tylko fakt obciążenia systemu przez przerwania prgramowe owszem powinny one wzrastać ale nie do takiej wartości.
Jeszcze pokaż jak masz zrobiony NAT bo zaciekawił mnie ten przypadek :]
Kod firewalla z jakiejś storny. Mam wrażenie że nie chodzi do końca poprawnie ze względu na domyslna polityke firwalla, która w moim przypadku wszystko przepuszcza.
#!/bin/sh PATH=/usr/sbin:/sbin:/bin:/usr/bin # # delete all existing rules. # iptables -F iptables -t nat -F iptables -t mangle -F iptables -X # Always accept loopback traffic iptables -A INPUT -i lo -j ACCEPT # Allow established connections, and those not coming from the outside iptables -A INPUT -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT iptables -A INPUT -m state --state NEW -i !eth0 -j ACCEPT iptables -A FORWARD -i eth0 -o eth1 -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT # Allow outgoing connections from the LAN side. iptables -A FORWARD -i eth1 -o eth0 -j ACCEPT # Masquerade. iptables -t nat -A POSTROUTING -o eth0 -j MASQUERADE # Don't forward from the outside to the inside. iptables -A FORWARD -i eth0 -o eth0 -j REJECT # Enable routing. echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
Jutro spróbuje na innej maszynie odpalić system. Na P2 350 MHz.
Ostatnio edytowany przez koralgolek (2011-11-01 19:18:16)
koralgolek już prostszego firewalla nie zrobisz :]
myślałam że masz jakieś filtry l7 albo jakieś inne dziwactwo więc NAT'em się nie przejmuj, z ciekaworsci możesz spróbować zapodać kernel z wersji 2.6 i obczaić jak to będzie działało.
Jeśli masz pod ręką inne karty np intel pro 100 (lub gigowe) spróbuj podmienić. Coś mi świta, że karty 3com miały małe bufory pamięci. PIII1GHz też puchł przy tych kartach i podobnej konfiguracji / ruchu.
Próba na P2 350 MHz wypadła jeszcze gorzej - 41Mbit (na kolejkowaniu) i ani bita wiecej...
48.5 Mbit na samym NAT
Ostatnio edytowany przez koralgolek (2011-11-02 22:10:37)
A ja kiedyś czytałem, jak dla jednego portalu, zamiast routera Cisco kupili komputer, i zainstalowali na nim system routerowy Vyatta.
Tam miał obsługiwać łącze 200Mbit.
Do takiego łacza był komputer z kartami sieciowymi 1 Gigabit i prockiem Core2duo.
Sznurek: http://www.techit.pl/MoimZdaniem/Vyatta-nie-tylko-na-recesje,2867.html
I dlatego zastanawiam się, co to za szkoła, czy przedszkole, gdzie router do łacza 100Mbit ktoś chce za 50 złoty postawić.
Bo we wszystkich firmach, jakie widziałem, P2 trudno nawet w piwnicy znaleźć.
A nie mieszkam w NY ani w Londynie, tylko w Polsce, w niezbyt zamożnym rejonie.
techit.pl napisał(-a):
Na router wybraliśmy wcale nie najmocniejszą maszynę HP ProLiant ML110 G5 z procesorem Core 2 Duo i 1 GB pamięci RAM. Wkrótce okazało się, że to i tak aż nadto. Zapłaciliśmy za nią niewiele ponad tysiąc złotych netto.
To na łącze przekraczaiące 200Mbit.
Dlatego propozycja nr 1:
Włóż te karty 3com do normalnego komputera, nie mniejszego niz P4 czy coś nowszego, sprawdź doświadczalnie obciażenie systemu i przepustowość, a potem na podstawie tych danych skołuj odpowiedni sprzęt, być może komputer, być może również karty sieciowe 1Gbit.
I osobiście nie liczyłbym na Realteki za 30 zł, bo porządna sieciówka Intela 1Gbit na PCI Express x4 kosztuje około 200-400 zł i wymaga płyty z PCIEx4x - praktycznie tylko pod Xeony są takie płyty.
Np tutaj.
Natomiast na mojej 1Gbit
04:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 02)
zauważyłem, podczas testowania połączenia z innym kompem, że ta prędkość, to wartość "dynamiczna", praktycznie stabilny transfer tej karty na kablu 20M to jest niewiele więcej niż na:
05:04.0 Ethernet controller: 3Com Corporation 3c905C-TX/TX-M [Tornado] (rev 74)
której używam do netu, bo jest praktycznie niezniszczalna.
Jak nie ma kasy na router Cisco za 5-10 tys, to można go zastąpić kompem z kilka setek, ale nie próbowałbym na kompie tańszym niż litr wódki.
Zwłaszcza, że procesory ogólnego przeznaczenia mają np mmx i obsługę kart dźwiekowych i graficznych, ale procek nawet 500 Mhz raczej nie wygra z chipem Atherosa - typu RISC, zaprojektowanym do obsługi ruchu sieciowego, i posiadającego zegar 400 Mhz i osobne moduły do szyfrowania, - a takie chipy znajdziesz we współczesnymch routerach za ~100 zł, gdzie obrabiają łacze 24 Mbit ADSL2+ lub Ethernet 100Mbit.
Reasumując, budując router z powszecnie dostępnych części (1 sztukę) możesz zaoszczędzić jakieś 75 % kosztów (względem np Cisco), ale raczej nie ~99% kosztów.
Przykładowe porównanie:
http://www.networkworld.com/community/node/26278
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-11-03 02:33:14)
Jacekalex - moj problem dotyczył sprzętu do zastosowania domowego :D a akurat tylko takie "sprzęty" miałem pod ręką.
Ależ próbuj na sprzęcie domowym, tylko że sprzet domowy, to jest komputer, który został wyprodukowany w ciagu ostatnich 6-8 lat, a nie 15 lat.
Nie wyrabia się Pentium 2 i Celeron, spróbuj na mocniejszym sprzęcie.
Np jakbym ja miał taki problem, to mam w domu Core2duo - wsadziłbym do niego sieciówki, i zobaczył, jaki transfer wyrabiają i jakie obciażenie generują.
I potem na podstawie tych danych skołowałbym albo P3 albo p4 albo jakiś AMD, być może również inne karty sieciowe.
Poza tym nie brałbym nic poniżej klasy p4 - bo oprócz samego routera być moze przyjdzie potrzeba wrzucić np proxy, czy jakiś serwer, np voip.
I dlatego taki zapas mocy się przyda, a używany P4 można zdobyć na alledrogo za jakieś 150-200 zł.
Czyli nie jest to jakiś straszny majątek, to zaledwie cena troszkę lepszego routera domowego typu Netgear czy Linksys.
Zresztą zobacz w poście #20 - co potrafi P4D-2.8 z sieciówką 1Gigabit Intela.
Można?
Przy karcie 1Gbit Realteka na PCI-express widziałem w instrukcji, że minimalny procek do niej, to P3-1Ghz.
Dlatego brałbym znacznie solidniejszego, np takiego grata (choć szukałbym raczej Della lub IBM).
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-11-03 17:01:46)
Jacek dywagując w ten sposób lepiej od razu stary sprzęt złomować bo się do niczego nie nadaje.
Jednak uważam, że na domowy router lepiej kupić choćby Mikrotika jakiegoś niż stawiać komputer - to się szybko zwróci w postaci mniejszego zużycia energii elektrycznej.
Dlaczego zaraz złomować, nawet ZX Spectrum można wykorzystać, jeśli jest dla niego miejsce.
Inna sprawa, że jeśli Celeron i p2 nie dają rady, to trzeba przynajmniej spróbować oszacować, co będzie wystarczające.
Bo w samej konfiguracji można co najwyżej użyskać kilka czy kilkanaście % wydajności, ale prochu się nie wymyśli.
Poza tym, jeśli np komp z Pentium2 z zegarem 350Mhz potrzebował np 150 watt, Pentium4 2Ghz jest około 5x szybszy i potrzebuje max 180 watt, ale do osiągnięcia mocy obliczeniowej P2-350 wykorzystuje aż 20 % własnych zasobów, a co za tym idzie znacznie mniej energii, to taką różnice widać na rachunku za energię.
W tym kontekscie sprzet klasy P3 i staszy z ekologią nie ma zbyt wiele wspólnego, i o ile można taki sprzet używać np na własny serwer DNS, lub FTP, to nie warto puszczać go do zadań, gdzie bedzie przez cały czas szedł na obciązeniu powyżej 30%..
Poza tym w czasach P2 po prostu nie było jeszcze łącz 100Mbit dostępnych dla użyszkodników, i nic dziwnego, że nie wyrabia ruchu ciągłego 100Mbit, w sieciach lokalnych zazwyczaj działała wymiana plików, a to nie wiąże się przeważnie ze stałym transferem 100Mbit.
P4-D dlatego bez problemu łyka takie prędkości, że jest już rówieśnikiem gigabitowych kart sieciowych.
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-01-21 11:20:49)
Strony: 1