Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
Właściwie to chciałem napisać w 'Luźne', ale pomyślałem, że może się to przydać komuś...
pablo@lena:~$ lspci -k |grep -i -A2 'network controller' 03:00.0 Network controller: Intel Corporation Centrino Advanced-N 6205 (rev 34) Subsystem: Intel Corporation Centrino Advanced-N 6205 AGN Kernel driver in use: iwlagn
Było tak:
pablo@lena:~$ dpkg -l |grep network-manager ii network-manager 0.9.0-2 network management framework (daemon and userspace tools) ii network-manager-gnome 0.9.0-2 network management framework (GNOME frontend) ii network-manager-openvpn 0.9.0-3 network management framework (OpenVPN plugin core) ii network-manager-openvpn-gnome 0.9.0-3 network management framework (OpenVPN plugin GNOME GUI).
No i strasznie długo muszę czekać aż połączy się z wifi... No może nie aż tak długo, ale kiedyś stawały X'sy i już mogłem włączać chroma itd... Teraz muszę poczekać z 5s, aż się połączy. Pomyślałem, że spróbuje wicd, może będzie szybciej... Niestety, nie było, a w dodatku nie dało się wyłączyć kompa... Zawiecha przy 'Now will halt', a przed tym to (mniej więcej):
... iwlagn 0000:03:00.0: Error: Response NULL in 'REPLY_ADD_STA' iwlagn 0000:03:00.0: Adding station 00:00:00:00:00:00 failed <- adres mojego routera iwlagn 0000:03:00.0: Error: Response NULL in 'REPLY_ADD_STA' iwlagn 0000:03:00.0: Adding station ff:ff:ff:ff:ff:ff failed iwlagn 0000:03:00.0: Error removing station (mój router) ...
no więc z ciekawości zacząłem szukać po necie i okazało się, że to jakiś bug iwlagn'a... Ale nasunęło mi się na myśl, że to coś nie tak z wicd... Skoro na network-manager'ze wszystko działa, to czemu po usunięciu go przestało?? Być może jakiś pakiet za to odpowiada??
No więc teraz jest tak:
pablo@lena:~$ dpkg -l |grep 'wicd\|network' ii glib-networking 2.28.7-2 network-related giomodules for GLib ii ifupdown 0.7~alpha5+really0.6.15 high level tools to configure network interfaces ii iproute 20110629-1 networking and traffic control tools ii iputils-ping 3:20101006-1+b1 Tools to test the reachability of network hosts rc libnm-glib-vpn1 0.9.0-2 network management framework (GLib VPN shared library) ii libnm-glib4 0.9.0-2 network management framework (GLib shared library) ii libnm-util2 0.9.0-2 network management framework (shared library) ii libqt4-network 4:4.7.3-5 Qt 4 network module ii net-tools 1.60-24.1 The NET-3 networking toolkit ii netbase 4.46 Basic TCP/IP networking system ii network-manager 0.9.0-2 network management framework (daemon and userspace tools) ii openvpn 2.2.0-2 virtual private network daemon ii python-wicd 1.7.0+ds1-9 wired and wireless network manager - Python module ii r-cran-nnet 7.3-1-1 GNU R package for feed-forward neural networks ii traceroute 1:2.0.18-1 Traces the route taken by packets over an IPv4/IPv6 network ii wicd 1.7.0+ds1-9 wired and wireless network manager - metapackage ii wicd-curses 1.7.0+ds1-9 wired and wireless network manager - Curses client ii wicd-daemon 1.7.0+ds1-9 wired and wireless network manager - daemon ii wicd-gtk 1.7.0+ds1-9 wired and wireless network manager - GTK+ client
W skrócie, mam wicd i tylko pakiet network-manager... Bez niego (czy go zastopuje, czy wywale) jest ten błąd z początku... No i moje pytanie jest takie... Czy to jest normalne?? Czy wicd niejako zależy od daemon'a nm?? Jeśli nie to jak to rozwiązać??
Ostatnio edytowany przez P@blo (2011-10-29 14:38:37)
Też miałem problem z długim łączeniem się - a nawet wcale się nie łączył. Problem rozwiązałem wyłączając network-managera na stałe. Zauważyłem, że wicd nie lubi się z network-managerem.
Nie czytałeś chyba dokładnie... Mój wicd nie potrafi samodzielnie żyć bez nm... To jest smutne...
moja żona ma dokładnie taki problem że wicd nie umie się zamknąć i komp wisi podczas zamykania się, co ciekawe wystarczy zawczasu odmontować wszystkie nfsy i wówczas jest 100% (jak dotychczas) że komp się zamyka, stąd też wniosek że to pewnie wicd za szybko zrywa połączenie wskutek czego pewne usługi nie mogą się rozłączyć prawidłowo... - może tym tropem trzeba iść? a może nie? tak czy siak może wspólnymi siłami coś osiągniemy bo mnie w domu Ani komp zaczyna wkurzać
U mnie to wygląda jakby wicd nie umiał dodać ip routera do 'bazy'... Czy też zapamiętać... No i wisi dokładnie jak opisujesz... U mnie trzeba wywalić wszystkie moduły wifi, zatrzymać wszystko - wtedy się zamknie... Może spróbuj u Ani (myślę, że mogę tak mówić jak nie to przepraszam ;) ) zainstaluj network-manager'a... Tylko... Zobacz czy wtedy też wisi czy się zamknie... Może on jakoś z tym współpracuje??
Strony: 1