Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-10-29 14:36:48

P@blo - Nadworny matematyk

P@blo
Nadworny matematyk

wicd zależne od network-manager ?

Witam,

Właściwie to chciałem napisać w 'Luźne', ale pomyślałem, że może się to przydać komuś...

Kod:

pablo@lena:~$ lspci -k |grep -i -A2 'network controller'
03:00.0 Network controller: Intel Corporation Centrino Advanced-N 6205 (rev 34)
    Subsystem: Intel Corporation Centrino Advanced-N 6205 AGN
    Kernel driver in use: iwlagn

Było tak:

Kod:

pablo@lena:~$ dpkg -l |grep network-manager
ii  network-manager                      0.9.0-2                           network management framework (daemon and userspace tools)
ii  network-manager-gnome                0.9.0-2                           network management framework (GNOME frontend)
ii  network-manager-openvpn              0.9.0-3                           network management framework (OpenVPN plugin core)
ii  network-manager-openvpn-gnome        0.9.0-3                           network management framework (OpenVPN plugin GNOME GUI).

No i strasznie długo muszę czekać aż połączy się z wifi... No może nie aż tak długo, ale kiedyś stawały X'sy i już mogłem włączać chroma itd... Teraz muszę poczekać z 5s, aż się połączy. Pomyślałem, że spróbuje wicd, może będzie szybciej... Niestety, nie było, a w dodatku nie dało się wyłączyć kompa... Zawiecha przy 'Now will halt', a przed tym to (mniej więcej):

Kod:

...
iwlagn 0000:03:00.0: Error: Response NULL in 'REPLY_ADD_STA'
iwlagn 0000:03:00.0: Adding station 00:00:00:00:00:00 failed <- adres mojego routera
iwlagn 0000:03:00.0: Error: Response NULL in 'REPLY_ADD_STA'
iwlagn 0000:03:00.0: Adding station ff:ff:ff:ff:ff:ff failed
iwlagn 0000:03:00.0: Error removing  station (mój router)
...

no więc z ciekawości zacząłem szukać po necie i okazało się, że to jakiś bug iwlagn'a... Ale nasunęło mi się na myśl, że to coś nie tak z wicd... Skoro na network-manager'ze wszystko działa, to czemu po usunięciu go przestało?? Być może jakiś pakiet za to odpowiada??

No więc teraz jest tak:

Kod:

pablo@lena:~$ dpkg -l |grep 'wicd\|network'
ii  glib-networking                      2.28.7-2                          network-related giomodules for GLib
ii  ifupdown                             0.7~alpha5+really0.6.15           high level tools to configure network interfaces
ii  iproute                              20110629-1                        networking and traffic control tools
ii  iputils-ping                         3:20101006-1+b1                   Tools to test the reachability of network hosts
rc  libnm-glib-vpn1                      0.9.0-2                           network management framework (GLib VPN shared library)
ii  libnm-glib4                          0.9.0-2                           network management framework (GLib shared library)
ii  libnm-util2                          0.9.0-2                           network management framework (shared library)
ii  libqt4-network                       4:4.7.3-5                         Qt 4 network module
ii  net-tools                            1.60-24.1                         The NET-3 networking toolkit
ii  netbase                              4.46                              Basic TCP/IP networking system
ii  network-manager                      0.9.0-2                           network management framework (daemon and userspace tools)
ii  openvpn                              2.2.0-2                           virtual private network daemon
ii  python-wicd                          1.7.0+ds1-9                       wired and wireless network manager - Python module
ii  r-cran-nnet                          7.3-1-1                           GNU R package for feed-forward neural networks
ii  traceroute                           1:2.0.18-1                        Traces the route taken by packets over an IPv4/IPv6 network
ii  wicd                                 1.7.0+ds1-9                       wired and wireless network manager - metapackage
ii  wicd-curses                          1.7.0+ds1-9                       wired and wireless network manager - Curses client
ii  wicd-daemon                          1.7.0+ds1-9                       wired and wireless network manager - daemon
ii  wicd-gtk                             1.7.0+ds1-9                       wired and wireless network manager - GTK+ client

W skrócie, mam wicd i tylko pakiet network-manager... Bez niego (czy go zastopuje, czy wywale) jest ten błąd z początku... No i moje pytanie jest takie... Czy to jest normalne?? Czy wicd niejako zależy od daemon'a nm?? Jeśli nie to jak to rozwiązać??

Ostatnio edytowany przez P@blo (2011-10-29 14:38:37)

ThinkPadX220i
| Procesor: Intel(R) Core(TM) i3-2310M CPU @ 2.10GHz |
|  Debian: sid   |   Arch: amd64   |   Sound: alsa   |
| No DE | WM: DWM  |  DM: .bash_profile  |  BIOS+MBR |

#2  2011-10-29 17:26:11

Piotr3ks - Też człowiek :-)

Piotr3ks
Też człowiek :-)

Re: wicd zależne od network-manager ?

Też miałem problem z długim łączeniem się - a nawet wcale się nie łączył. Problem rozwiązałem wyłączając network-managera na stałe. Zauważyłem, że wicd nie lubi się z network-managerem.

#3  2011-10-29 19:49:34

P@blo
Nadworny matematyk

Nie czytałeś chyba dokładnie... Mój wicd nie potrafi samodzielnie żyć bez nm... To jest smutne...

ThinkPadX220i

#4  2011-10-29 21:03:33

Graffi - Użytkownik

Graffi
Użytkownik
Serwis

moja żona ma dokładnie taki problem że wicd nie umie się zamknąć i komp wisi podczas zamykania się, co ciekawe wystarczy zawczasu odmontować wszystkie nfsy i wówczas jest 100% (jak dotychczas) że komp się zamyka, stąd też wniosek że to pewnie wicd za szybko zrywa połączenie wskutek czego pewne usługi nie mogą się rozłączyć prawidłowo... - może tym tropem trzeba iść? a może nie? tak czy siak może wspólnymi siłami coś osiągniemy bo mnie w domu Ani komp zaczyna wkurzać

#5  2011-10-29 21:07:49

P@blo
Nadworny matematyk

U mnie to wygląda jakby wicd nie umiał dodać ip routera do 'bazy'... Czy też zapamiętać... No i wisi dokładnie jak opisujesz... U mnie trzeba wywalić wszystkie moduły wifi, zatrzymać wszystko - wtedy się zamknie... Może spróbuj u Ani (myślę, że mogę tak mówić jak nie to przepraszam ;) ) zainstaluj network-manager'a... Tylko... Zobacz czy wtedy też wisi czy się zamknie... Może on jakoś z tym współpracuje??

ThinkPadX220i

Stopka forum