Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-09-18 15:42:34

P@blo - Nadworny matematyk

P@blo
Nadworny matematyk

nautilus-sendto przez bluetooth zepsute

Witam,

Już jakiś czas mam taki problem (na dwóch komputerach), że nie działa mi wysłanie pliku sposobem: PPM -> wyślij do i tam przez bluetooth... Jest opcja bluetooth, ale nie mogę już wybrać urządzeń. Wydaje mi się że to brak jakiegoś pakietu. Wszystko inaczej działa. Dosyć mnie to denerwuje... :/

Kod:

p@blo:~$ cat /boot/config-3.0.3 |grep BT
CONFIG_BT=y
CONFIG_BT_L2CAP=y
CONFIG_BT_SCO=y
CONFIG_BT_RFCOMM=y
CONFIG_BT_RFCOMM_TTY=y
CONFIG_BT_BNEP=y
CONFIG_BT_BNEP_MC_FILTER=y
CONFIG_BT_BNEP_PROTO_FILTER=y
CONFIG_BT_HIDP=y
CONFIG_BT_HCIBTUSB=y
# CONFIG_BT_HCIBTSDIO is not set
# CONFIG_BT_HCIUART is not set
# CONFIG_BT_HCIBCM203X is not set
# CONFIG_BT_HCIBPA10X is not set
# CONFIG_BT_HCIBFUSB is not set
# CONFIG_BT_HCIVHCI is not set
# CONFIG_BT_MRVL is not set
# CONFIG_BT_ATH3K is not set
# CONFIG_VIDEO_BT848 is not set
# CONFIG_SND_BT87X is not set
# CONFIG_TOSHIBA_BT_RFKILL is not set
# CONFIG_BTRFS_FS is not set

Kod:

p@blo:~$ dpkg -l|egrep \(blue\|obex\)
ii  blueman                                  1.21-4.1                          A Graphical bluetooth manager
ii  bluetooth                                4.96-1                            Bluetooth support
ii  bluez                                    4.96-1                            Bluetooth tools and daemons
ii  bluez-alsa                               4.96-1                            Bluetooth ALSA support
ii  bluez-cups                               4.96-1                            Bluetooth printer driver for CUPS
ii  bluez-firmware                           1.2-2                             Firmware for Bluetooth devices
ii  bluez-gstreamer                          4.96-1                            Bluetooth GStreamer support
ii  bluez-hcidump                            2.1-1                             Analyses Bluetooth HCI packets
ii  bluez-pcmcia-support                     4.96-1                            PCMCIA support files for BlueZ 2.0 Bluetooth tools
ii  bluez-utils                              4.96-1                            Transitional package
ii  gnome-bluetooth                          2.30.0-3                          GNOME Bluetooth tools
ii  libbluetooth3                            4.96-1                            Library to use the BlueZ Linux Bluetooth stack
ii  libgnome-bluetooth7                      2.30.0-3                          GNOME Bluetooth tools - support library
ii  libopenobex1                             1.5-2                             OBEX protocol library
ii  mplayer-skin-blue                        1.6-2                             blue skin for mplayer
ii  obex-data-server                         0.4.5-1+b2                        D-Bus service for OBEX client and server side functionality
ii  obexd-client                             0.42-1                            D-Bus OBEX client

Pokazuje tego obex'a bo tam w tej opcji wysylania jest właśnie w nawiaśie obex.

Korzystam z blueman'a.

Czy ktoś miał taki problemik??

Pozdrawiam

P.S.
Zrobiłem taki głupi zabieg. Mianowicie:

Kod:

aptitude install empathy nautilus-sendto-empathy

i teraz nie reaguje na wyslij do. Nie otwiera się to okienko do wysyłania...

EDIT:
Jestem prawie pewny, że brak mi jakiegoś pakietu gdyż nie mam gnome-desktop-environment i gnome-core.

EDIT2:
Wyślij do dyski wymienne i zasoby sieciowe też nie działa. Być może to jest powiązane...

Ostatnio edytowany przez P@blo (2011-09-18 15:58:11)

ThinkPadX220i
| Procesor: Intel(R) Core(TM) i3-2310M CPU @ 2.10GHz |
|  Debian: sid   |   Arch: amd64   |   Sound: alsa   |
| No DE | WM: DWM  |  DM: .bash_profile  |  BIOS+MBR |

#2  2011-09-18 17:07:53

morfik - Cenzor wirtualnego świata

morfik
Cenzor wirtualnego świata
Serwis

Re: nautilus-sendto przez bluetooth zepsute

A jak zainstalujesz gnome-desktop-environment i gnome-core oraz pozostałe śmieci, to działa ci prawidłowo?

#3  2011-09-18 19:26:39

P@blo - Nadworny matematyk

P@blo
Nadworny matematyk

Re: nautilus-sendto przez bluetooth zepsute

Tego nie próbowałem. Wiem, że sytuacja trochę głupia, ale jest kilka pakietów w gnome-core jak gnome-keyring których, mój lapek nie akceptuje... Ja też... Mogę spróbować je zainstalować, ale odwlekam tą czynność jak najbardziej mogę. Dlatego też tu piszę :) Być może ktoś wie o jaki pakiet chodzi :)

ThinkPadX220i
| Procesor: Intel(R) Core(TM) i3-2310M CPU @ 2.10GHz |
|  Debian: sid   |   Arch: amd64   |   Sound: alsa   |
| No DE | WM: DWM  |  DM: .bash_profile  |  BIOS+MBR |

Stopka forum