Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
posiadam oba typy modemów i wszystko byłoby fajnie gdybym znalazł jakiś działający manual który po pierwsze powiedziałby mi jak to podpiąć tak aby automatycznie startowało z uruchomieniem kopmputera a po drugie w którym znajdowałby się linki które działają do pobrania odpowiednich plików.
Jeżeli ktoś jest mi w stanie pomóc to z góry dziękuje.
Korzystałem już między innymi ze strony:
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=5790
jednak zero działania po wykonanych operacjach.
Pozdrawiam.
Kto Ci taką ciemnotę wcisnął?
Oba są na USB?
ja bym popchnął je na Alledrogo, a kupił jakiś router za 50 czy 80 zł.
W tej cenie jest całkiem sporo modeli bez wifi.
Co do modemów na USB - są nawet sterowniki, są programy typu Har-run-neo, UbuDSL czy Linnet, ale stabilność i jakość tych urządzeń jest raczej żałosna.
Np u mojej koleżanki router planet z ADSL wyrabia średnio 3,6 Mbita (na łączu 4Mbit z Netii), Sagem na USB wyrabiał w okolicach 2,5-2,8 Mbita (na Windows Vista).
W dodatku na Linuxie, nawet jak uruchomisz takie cudo, to może siąść po aktualizacji kernela lub demona pppd, a np kernel w Linuxie aktualizuje się dość często, w miarę, jak są poprawiane różne luki bezpieczeństwa, i inne błędy.
I potem poszukaj na internecie sposobu naprawy połączenia, jak nie działa internet.
Na modem USB naprawdę szkoda czasu i roboty.
Jeśli możesz, dowiedz się u operatora, czy mają modem podłączany przez kabel sieciowy RJ45 (np Tepsa już ma takie, Netia daje routery za złotówkę), albo kup jakiś niedrogi router z 2 letnią gwarancją, i po krzyku.
Jeśli natomiast zależy Ci na tym złomie, to zainteresuj się programem Hag-run-neo, Autora masz tu na forum: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=121838
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-06-07 06:59:56)
Ja kiedyś popełniłem takiego artykuła i nawet to działało. Ale to było za czasów jądra 2.4. Tylko, że router to rozwiązanie szybkie, tanie i wygodne.
Nawet sieci jak TP czy Netia - dają teraz routery zamiast modemów.
/me natomiast kiedyś robił według tego dla SpeedTouch330: http://debian.linux.pl/threads/2657. BTW, przez cały czas jak miałem ten modem (kilka lat), działał on idealnie, bez najmniejszych problemów. :)
@Jacekalex:
Ej no bez przesady! Owszem Sagem to shit który z tego co mi wiadomo potrafi się przegrzewać/resetować i wieszać, ale SpeedTouch330 czy ZXDSL 852 (wersja pierwsza z Conexant AccessRunner) to są porządne urządzenia, zapewniające stabilny transfer, nie przegrzewające się, ani nie wieszające, a cała instalacja polega na wrzuceniu plików firmwareu do /lib/firmware i przeładowaniu sterownika ;] stery są dla obu w jajcu i nie ma szans żeby aktualizacja pppd czy jaja czy czegoś tam je popsuła, nie demonizujmy ;]
@Kamil2685:
Instalka Speedtoucha330 jest prosta:
1.Pobierz firmware:
http://steve-parker.org/speedtouchconf/rev4fw.zip
2.Rozpakuj i zmień nazwę plików w taki sposób:
ZZZLP1.eni->speedtch-1.bin ZZZLP2.eni->speedtch-2.bin
3.Przekopiuj tak nazwane pliki do /lib/firmware (chyba /lib/firmware32 jeżeli masz system 64bitowy)
4.Przeładuj ster:
sudo modprobe -r speedtch sudo modprobe speedtch
Po tym powinieneś ujrzeć:
usb 7-1: new full speed USB device using uhci_hcd and address 3
[ 1090.809853] usb 7-1: New USB device found, idVendor=06b9, idProduct=4061
[ 1090.809858] usb 7-1: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
[ 1090.809861] usb 7-1: Product: Speed Touch 330
[ 1090.809864] usb 7-1: Manufacturer: THOMSON
[ 1090.809866] usb 7-1: SerialNumber: 000E50F6B3A0
[ 1091.057419] NET: Registered protocol family 8
[ 1091.057422] NET: Registered protocol family 20
[ 1091.728018] usb 7-1: reset full speed USB device using uhci_hcd and address 3
[ 1091.900934] usbcore: registered new interface driver speedtch
[ 1091.932859] speedtch 7-1:1.0: found stage 1 firmware speedtch-1.bin
[ 1091.943576] speedtch 7-1:1.0: found stage 2 firmware speedtch-2.bin
[ 1096.429852] ATM dev 0: ADSL line is synchronising
[ 1141.509870] ATM dev 0: ADSL line is up (7456 kb/s down | 640 kb/s up)
Minus taki że ja nie mogę wyciągnąć na swoim speedzie powyżej 4Mb/s - mimo że niby jest włączony w trybie iso... (na routerze idzie spokojnie 6.5 Mbps), tak więc o ile masz net szybszy niż 4 Mbps to seryjnie może być konieczność zakupu routera. Jeszcze muszę to sprawdzić na Windos...
EDIT:
Dodam że na ZXDSL 852 właśnie sprawdziłem i prędkość jest na full 6.5 Mbps więc czepić się czego nie ma (choć nie wiem jak ze stabilnością łącza - na 1Mbps nic a nic na tym modemie nie rwało więc pewnie nie powinno być problemów).
EDIT2:
Na Windos śmiga Speedtouch330 pełne 6.5 Mbps tak więc coś nie tak jest ze sterem... próba włączenia trybu iso na pingwinku, kończy się u mnie błędami:
ATM dev 0: usbatm_submit_urb: urb 0xf73b7780 submission failed (-28)!
I tak w kółko... cholera wie o co mu chodzi.
Ostatnio edytowany przez Huk (2011-06-07 12:26:46)
Powiem tak, w chwili obecnej korzystam z routera pirelli drga125g gdyż cisco wag 120n w naprawie jest ;(
potrzebuje jednak serwer proxy postawić dodatkowo z nim ftp sambe firewall (wiem za duzo jak na jeden komp ale life is brutal) i teraz pojawia sie problem bo najprosciej byloby dopiac modem do tego kompa wpiac sieciowke i puscic na lan jednak jeżeli to nie będzie zbyt dobrze działać net 20Mb, prosiłbym kogoś zorientowanego w jaki sposób mam ustawić router w tym wypadku pirelli tak aby przechwytywał on pakiety do squida i dalej puszczał tak samo jak to ma wyglądać na maszynce z debiankiem.?
Lepiej zobrazuje to obrazek pierwsze to co chciałem ale nie bardzo bd działać drugie to co będzie wg was lepsze;)
http://w431.wrzuta.pl/obraz/powieksz/8PED1kg9Lql