Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam posiadam 2 płaskie monitory jeden to lcd 19 cali drugi to panorama 21 cali i mam problem gdyż nie mogę ich odpowiednio ustawić... tak aby na lewym monitorze był cały pasek narzedzi (na samym dole) a na prawym sama tapeta... gdy uruchamiam to kasuje mi się na pasku godzina i uruchomione te programy jak gg itd.. te malutkie ikonki i znikają po prostu ...
oraz gdy np wezme jakiś program czy też przeglądarkę zmaksymalizuje rozciąga się na całe 2 monitory...
jak to odpowiednio ustawić?
To raczej wina managera okien, ale bez informacji czego używasz raczej nikt ci nie pomoże.
standardowego panelu oferującego przez nividię?
Raczej KWin (KDE), Metacity (GNOME), Fluxbox itp.
Mam KDE... to zaraz zainstaluje Kwin chyba że jest w standardzie ;p
Już nie musisz instalować . Masz automatycznie zainstalowane i używane.
Wejdź w ustawienia systemowe → Wyświetlanie i orientacja i tam sobie poustawiaj, albo w ustawieniach NVidia.
Może to samo co tu? Tak strzelam w sumie tylko…
Wyświetlanie i orientacja
nie mam czegoś takiego..
ArnVAker, ja moge przerzucać otwarte aplikacje
Wyświetlanie i monitor.
Też nie mam...
Gutaj napisał(-a):
ArnVAker, ja moge przerzucać otwarte aplikacje
Czyli masz włączone Xinerama. U mnie na xinerama też ładnie śmiga - problemem jest różna rozdziałka obu monitorów.
u mnie ladnie by śmigało gdyby nie fakt że ucina mi prawy dolny róg paska czyli tam gdzie jest godzina i niektóre włączone programy.. oraz jak się zmaksymalizuje np przegladarke to jest wtedy na 2 monitorach
tak właśnie działa Xinerama - z 2 monitorów robi jeden.
Co do paska: PPM --> ustawienia -> maksymalizuj (czy jakoś tak)
na pasku prawym mam usuń menadzer zadań, ustawienia panel i ustawienia menadzera zadań..
na ubuntu działało mi to poprawnie tutaj nie che :|
np dublowała się tapeta a nie rozciągała
pasek sie nie rozwalał...
i mozna bylo maksymalizowac albo na lewym albo na prawym
Ostatnio edytowany przez Gutaj (2011-06-04 22:21:58)
Maksymalizowanie na 1 lub drugim monitorze, dublowanie paksów, etc - wyłącz Xinierama.
W KDE jest bug (Kapelusznik podlinkował odpowiedni temat) który coś pier** jak wyłączysz Xinierame i skonfigurujesz monitory jako dwa osobne.
Na fluxboxie, LXDE 0 ładnie śmiga, na Gnome nie testowałem bo mnie odrzuciło :P Jak chcesz 2 niezależne monitory to zapomnij o KDE 4.6.x
Co do paska to gdzieś tam jest opcja "maksumalizuj" i działą dobrze poszukaj (nie mam pod ręką KDE to nie sprawdze)
winnetou napisał(-a):
Co do paska to gdzieś tam jest opcja "maksumalizuj" i działą dobrze poszukaj (nie mam pod ręką KDE to nie sprawdze)
PPM → Ustawienia Panel (sic!) → Ustawienia panelu → Więcej ustawień → Maksymalizuj panel
Kliknałem przed włączeniem 2 monitora i po wlaczeniu nic sie nie zmieniło.... dalej znika i jak wlacze 2 to nie moge dogrzebać się do tych ustawień już bo sie chowają
Przyznam że nie przeczytałem całego tematu :P. U siebie na xfce korzystam z graficzniej nakładki arandr, dzięki której ustalam fizyczny układ monitorów i rozdziałki każdego z nich. Wygląda to tak
Uploaded with ImageShack.us
Strony: 1