Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Dzisiaj na blogu smoka pojawił się — wg mnie — interesujący artykuł opisujący jak stworzyć zaszyfrowany katalog /home/, który będzie dostępny gdy do komputera jest podłączony pendrive z odpowiednim kluczem deszyfrującym. Opis dla openSUSE, ale powinno działać wszędzie.
http://tomasz.sterna.tv/2011/04/home-directory-encr … der-opensuse/
Może komuś się przyda. Wydaje mi się, że wygląda to na rozsądny kompromis między bezpieczeństwem a wygodą użytkowania.
Podobny temat poruszany był >>>TU<<< i jest tam m.in. odnośnik do stawiania home szyforwanego kluczem zapisanym "gdzie" ;) Obecnie lapka tak mam zrobionego że bez pena/karty sd z kluczem nie wystartuje ;)
A jak wygląda sprawa po kilku nonszalanckich wyciągnięciach pena bez odmontowania? Peny czasem są zawodne, jest jeszcze jakaś kopia hasła w razie problemu?
yossarian: jak zrobisz to będzie ;) .
W sumie oczywiste, dzięki ;)
poza tym zawsze możesz mieć zapasowego pena/karte na której będzie kopia klucza :)
No chyba że np po uuid/vendorze czy innych cholerstwach jeszcze sprawdzasz co to za pen i czy jest "autoryzowany"
THX Minio.
Ostatnio edytowany przez winnetou (2011-04-28 18:17:29)
winnetou napisał(-a):
No chyba że np po uuid/vendorze czy innych holerstwach jeszcze sprawdzasz co to za pen i czy jest "autoryzowany"
„cholerstwach”, przez ce ha.
Proszę o wybaczenie, litr wina marki Finese półsłodkie high quality product uniemozliwa, że pozwolę sobie na taką grę słowną, trzeźwe myślenie :D .
yossarian napisał(-a):
A jak wygląda sprawa po kilku nonszalanckich wyciągnięciach pena bez odmontowania? Peny czasem są zawodne, jest jeszcze jakaś kopia hasła w razie problemu?
A ile to roboty, skopiować klucz szyfrujący truecrypta na 25 płyt CD i umieścić je w 25 skrytkach, w bankach na wszystkich kontynentach, żeby nawet wypadek ewlektrowni atomowej nie był groźny.
Z kluczem luksa można zrobić to samo.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-04-28 16:35:43)
Jacekalex napisał(-a):
A ile to roboty, skopiować klucz szyfrujący truecrypta na 25 płyt CD i umieścić je w 25 skrytkach, w bankach na wszystkich kontynentach...
Pytałem odnośnie metody z penem na szyi/w kieszeni. Moim zdaniem opcja z penem nie jest zbyt praktyczna.
BTW banki wcale nie są za bardzo godne zaufania ;)
@Minio wybaczam. Ba! To ja proszę o wybaczenie. Takiego orta strzelić ;/ już to poprawiam.
Ostatnio edytowany przez winnetou (2011-04-28 18:18:04)
Zablokowana przed zapisem karta SD da radę.
Strony: 1