Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-04-24 20:40:40

Shredder - Nowy użytkownik

Shredder
Nowy użytkownik

Debian Stable a nowe pakiety

Witam wszystkich po raz pierwszy :D

Więc tak...jestem Kuba i używam wariacji Debiana 6 CrunchBang. Jestem cholernie z tego distro zadowolony bo po instalacji jest skonfigurowany tak jak chce i wszystek mi od razu działa nawet wifek :D
Jedno mi tylko ością staje w gardle...repa.
Wszystko jest oparte na wersji Stable - co się wiąże z tym ? Wiadomo...przestarzałe pakiety.
Nawet to jest wygodne bo mam pewność, że gdy coś instaluje to będzie działać . Jednak czasami potrzebuje jakiegoś nowszego pakietu. Wiem, że można "mieszać" repki, jednak obawiam się, że wtedy system się zbuntuje gdy zrobie update apta bo mu wersje nie będą pasować i podczas instalacji wszystko mi updaty wymieszają i zrobi się bajzel. Można coś na to poradzić ?
Gdzieś widziałem na stronce debiana jak zarządzać takim mieszaniem ale nie moge tego znaleść - jeśli ktoś wie o czym mówie i ma linka to prosiłbym o podanie go. Dziękuję :D

Ostatnio edytowany przez Shredder (2011-04-24 20:42:03)

#2  2011-04-24 20:52:07

panjandrum - Użytkownik

panjandrum
Użytkownik

Re: Debian Stable a nowe pakiety

Poczytaj o piningu apt-a, możesz zacząć od:

Kod:

man apt_preferences

obshutdown - Opedbox shutdown dialog

#3  2011-04-24 20:56:00

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Shredder napisał(-a):

Jednak czasami potrzebuje jakiegoś nowszego pakietu. Wiem, że można "mieszać" repki, jednak obawiam się, że wtedy system się zbuntuje gdy zrobie update apta bo mu wersje nie będą pasować i podczas instalacji wszystko mi updaty wymieszają i zrobi się bajzel. Można coś na to poradzić ?

Można.
Przede wszystkim myśleć i czytać komunikaty.

Taka namiastka.
http://stary.dug.net.pl/faq/faq-6-124-Mieszanie_dystrybucji.php

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Polski portal Debiana

#4  2011-04-24 20:57:20

andreq - Członek DUG

andreq
Członek DUG

Jeśli chcesz mieć Stable ale mieć dostęp do nowszych pakietów skorzystaj z backportów: http://backports.debian.org/

Jeśli chcesz mieszać, opis jest w: Debian Reference http://qref.sourceforge.net/Debian/reference/ch-package.pl.html

Rozdział 6.2.2 http://qref.sourceforge.net/Debian/reference/ch-pac … l#s-setup-apt

Rozdział 6.2.8 http://qref.sourceforge.net/Debian/reference/ch-pac … t-preferences

#5  2011-04-24 21:07:15

Shredder - Nowy użytkownik

Shredder
Nowy użytkownik

Nie spodziewałem się tak szybkiego odzewu...zaraz biore się za studiowanie ...Dzięki wielkie - zobaczymy co z tego będzie xD

#6  2011-04-25 11:07:33

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

Nawiasem mówiąc, Debian testowy wcale nie jest taki niestabilny jak go czasem malują. Z rzadka zdarza się, że nowa wersja pakietu zawiera jakiś błąd, ale zazwyczaj wystarczy wtedy zainstalować wcześniejszą wersję i rzucić aptitude forbid-version. Zazwyczaj są to problemy z pojedynczymi pakietami, które nie wpływają na stabilność/używalność całego systemu. Już kilka lat używam testinga i jeszcze nigdy nie miałem poważniejszych problemów po aktualizacji, którą wykonuję codziennie lub prawie codziennie.

#7  2011-04-25 14:53:04

mati75 - Psuj

mati75
Psuj

#! ładnie chodzi nawet na repozytoriach sida, a testingu nie ma większej różnica od stable.

https://l0calh0st.pl/obrazki/userbar.png

#8  2011-04-25 19:44:29

panjandrum - Użytkownik

panjandrum
Użytkownik

mati75 napisał(-a):

#! ładnie chodzi nawet na repozytoriach sida...

Nie licząc ostatnich "ekscesów" z udev-em i os-prober-em :D . Na sidzie czasem coś się za przeproszeniem potrafi spierniczyć, ale przez to jest ciekawiej.

Ostatnio edytowany przez panjandrum (2011-04-25 19:45:33)

obshutdown - Opedbox shutdown dialog

#9  2011-04-25 20:53:00

yossarian - Szczawiożerca

yossarian
Szczawiożerca

Zazwyczaj dosyć szybko są poprawki w aptosidowym repo, więc czasem można się nie załapać na zabawę ;)

#10  2011-04-25 22:37:20

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Szczerze mówiąc mieszanie wersji stable z innymi nie wydaje mi się zbyt dobrym pomysłem, no chyba że mowa o mieszaniu w faktycznie niewielkim stopniu. Przy większej liczbie pakietów to się zacznie szybko rozjeżdżać… Ot na przykład kadu z testinga wymaga nowszego Qt, coś innego wymaga nowszego libc6, itp. Nim się obejrzysz będziesz miał dużo pakietów z testinga, a stabilność systemu od testinga mniejszą, że już o stable nie wspominając.

Zależności w testingu się zmieniają, jeśli na stałe będziesz miał dodane jego repozytorium nigdy nie będziesz wiedział co Cię czeka, a tym bardziej jak taka mieszanka na to zareaguje. Z drugiej strony jeśli raz coś zainstalujesz, a potem repo wyłączysz, to zostajesz z nieaktualizowanymi pakietami zawierającymi błędy i odbierasz sobie możliwość ich naprawienia. Ewentualnie można jeszcze samemu backportować dane aplikacje, kompilować je w środowisku stabilnego wydania, tworzyć pakiety itd. Przy większej liczbie pakietów to jednak koszmarna strata czasu IMO.

Zatem jeśli doskwierają Ci stare wersje pakietów — a skoro założyłeś ten wątek najwyraźniej tak właśnie jest — przejdź po prostu na wersję testową. W przypadku desktopów to naprawdę sensowny wybór, stable zostaw serwerom i desktopom gdzie nowsze wersje oprogramowania faktycznie nie są potrzebne. Mieszanie testinga z unstable jest natomiast całkowicie naturalne, nigdy nie dzieli ich taka przepaść jaka z czasem powstaje na linii stable → testing.

#11  2011-04-26 01:58:43

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Do mieszania paczek z poszczegolnych dystrybucji w ogóle trzeba mieć sporo doświadczenia.
Wystarczy, że stabilny Debian pociągnie w ramach takiego mieszania jakieś kluczowe biblioteki lub programy z Sida, i już może wyjść cyrk, np z powodu glibc, libc6 czy np perla lub pythona.

System kontroli zależności w tym przypadku co prawda istnieje, ale doskonały i nieomylny nie jest.

Ja, żeby mieć przy każdym programie większą swobodę w wyborze wersji, od najstarszej do najnowszej, zdecydowałem się na Gentoo, tam jest to tyle "łatwiejsze", że programy kompilują się na miejscu, i lepiej wpasowują w zależności, w  takim mieszanym systemie.
Mniej jest okazji, gdzie potrzebuję  osiagnąć sytuację, której  nie przewidzieli Developerzy, bo znaczną częsć roboty Developerów robię sam.

To by było na tyle
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-04-26 01:59:16)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

Stopka forum