Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-03-27 22:28:14

BlackEvo - Driver

BlackEvo
Driver

Debian Testing + NVIDIA ION

Witam,

Postawiłem Wheezy z netinstall, dołączyłem opcję 'Laptop', środowisko graficzne i w zasadzie wsio z najważniejszych.
1. Rozdzielczość

Karta graficzna jak w temacie - Nvidia ION [ 9400M ]. Sterowniki zainstalowałem z repo nvidia-glx i w zasadzie wszystko działa. Akceleracja sprzętowa działa,- 'direct rendering:Yes', sterownik nvidia więc nic tylko się cieszyć. Ale... odpalając Nvidia-X-server z menu ustawiając sobie rozdziałkę 1280x800 [ bo taką mogę na moim S12 i jest komfortowa, to jakby nie zachowuje w pełni pełnych ustawień.

Otóż okna [ np. terminala ] zajmuje mi 3/4 pulpitu, obramowania są duże i tekst na paskach także jest ogromny. Ogólnie wygląda to jakbym używał jakiejś 1280x760 a nie tej którą mam. Po prostu wersja dla niedowidzących chyba...

2. Touchpad

Przed wheezy testowałem sobie Ubuntu 10.10. Jak zawsze, dla mnie zbyt...wypasione ale... przynajmniej wszystko działało jak powinno. A mianowicie chodzi o touchpad. Na krawędzi suwając w górę i w dół przewijanie strony działa w ubuntu i tutaj w wheezy - ok. Komplikuje się sprawa jeśli chodzi o naciśnięcie na touchpad [ a'la lewy przycisk myszy ] - w ubuntu działa wyśmienicie a tutaj niestety nie. Wciskam i jakbym walił w obudowę lapka - czyli zero reakcji. Trochę to uciążliwe bo nawet tekstu nie idzie zaznaczyć i muszę 'klikać' ciągle przyciskiem.

Dla ciekawostki, skopiowałem sobie xorga z ubuntu z myślą o grafice ale pomyślałem, że może znajdę jakiś wpis odnośnie myszy - niestety. Po instalacji sterowników na wheezy, xorg wygląda identycznie jak ten z ubuntu więc chyba nic dopisywać tam nie trzeba.

3.Nvidia i HD

Teraz odnośnie filmów w jakości HD. Takie 720p np na youtube to porażka. Slide-show taki, że szok. Odtwarzacz to mplayer + plugin w przeglądarce. W ubuntu też cięło i tam grzebałem w opcjach wideo zmieniając np z xv na vo [ vdpau ] jak radzili coniektórzy na forum tego distro i... w zasadzie bez zmian.

Tutaj jest dokładnie to samo a w sumie nie wiem co z tym dalej zrobić.
Na win Xp to latały takie HD bez mrugnięcia - płynnie jak cholera

Pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez BlackEvo (2014-06-04 19:31:29)

#2  2011-03-27 22:57:53

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Re: Debian Testing + NVIDIA ION

AD3:

Nie mam pojęcia jak to wygląda z tym odtwarzaczem mplayer+firefox - ale widocznie nie masz wsparcia w mplayerze dla vdpau lub coś masz źle ustawione - na moim lapku (GeForce 9100 M - czyli jeszcze gorszy niż u Ciebie) z VDPAU spokojnie mogę oglądać filmy w FullHD, bez nawet te "HDReady" się potrafią przyciąć.

Przede wszystkim radzę sprawdzić (poprzez uruchomienie jakiegoś klipa HD w mplayerz z konsoli, z VO vdpau) czy mplayer w ogóle ma VDPAU, pokaż co Ci konsola wypluje ;]

Edit:
AD2:

Zobaczy czy to nie pomoże:

http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=17875

Ostatnio edytowany przez Huk (2011-03-27 23:09:23)

#3  2011-03-28 11:09:21

P@blo - Nadworny matematyk

P@blo
Nadworny matematyk

Z ION'em są problemy... Ja musiałem sobie podarować ładniuśkie cacko... Mam surowego gnoma :D

ThinkPadX220i
| Procesor: Intel(R) Core(TM) i3-2310M CPU @ 2.10GHz |
|  Debian: sid   |   Arch: amd64   |   Sound: alsa   |
| No DE | WM: DWM  |  DM: .bash_profile  |  BIOS+MBR |

#4  2011-03-28 11:13:40

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

@P@blo:

Z tego co mi wiadomo - nie tyle z samym ION'em są problemy co z modelami wyposażonymi w Optimus (i też nie ze wszystkimi).

#5  2011-03-28 12:05:13

BlackEvo - Driver

BlackEvo
Driver

Huk:

Po pracy zasiądę i postaram się pogrzebać, ew. wkleję co tam wypluwa mplayer w konsoli. Co do ION'ów z Optimusa to też o tym już czytałem ale... wg nvidii powinno wspierać tą kartę. Dodam, że na ubuntu miałem jakieś beta stery a po kilku godzinach [ już na debianie ] mam numerek wyżej i są certyfikowane. Ogólnie przyśpieszenie  sprzętowe się czuje ale ta rozdzielczość to jakiś fake....

P@blo napisał(-a):

Z ION'em są problemy... Ja musiałem sobie podarować ładniuśkie cacko... Mam surowego gnoma :D

czyli lubisz lagi tak? ;p

Jak nie urok to sraczka, zawsze [ przynajmniej ja ] walczyłem z wifi a teraz grafa

--------edit

Huk: dzięki za tego touchpada. tapping działa pięknie.
Co do HD to doinstalowałem libdvdcss2 i... klipy HD z youtuba tną się dalej ale... jak pobiorę ten klip na dysk i odtworzę mplayerem to wszystko jest pięknie.

Kod:

MPlayer SVN-r33057 (C) 2000-2010 MPlayer Team
Can't open joystick device /dev/input/js0: No such file or directory
Can't init input joystick
mplayer: could not connect to socket
mplayer: No such file or directory
Failed to open LIRC support. You will not be able to use your remote control.

Playing Inwazja_ Bitwa o Los Angeles - Zwiastun PL - Full HD 720.mp4.
libavformat file format detected.
[lavf] stream 0: video (h264), -vid 0
[lavf] stream 1: audio (aac), -aid 0, -alang und
VIDEO:  [H264]  1280x720  24bpp  25.000 fps  2029.4 kbps (247.7 kbyte/s)
Clip info:
 major_brand: mp42
 minor_version: 0
 compatible_brands: isommp42
 creation_time: 2011-03-12 13:31:45
Load subtitles in ./
open: No such file or directory
[MGA] Couldn't open: /dev/mga_vid
open: No such file or directory
[MGA] Couldn't open: /dev/mga_vid
[VO_TDFXFB] Can't open /dev/fb0: No such file or directory.
s3fb: can't open /dev/fb0: No such file or directory
==========================================================================
Opening video decoder: [ffmpeg] FFmpeg's libavcodec codec family
Selected video codec: [ffh264] vfm: ffmpeg (FFmpeg H.264)
Opening audio decoder: [ffmpeg] FFmpeg/libavcodec audio decoders
AUDIO: 44100 Hz, 2 ch, s16le, 128.0 kbit/9.07% (ratio: 16003->176400)
Selected audio codec: [ffaac] afm: ffmpeg (FFmpeg AAC (MPEG-2/MPEG-4 Audio))
AO: [alsa] 48000Hz 2ch s16le (2 bytes per sample)
Starting playback...
Movie-Aspect is 1.78:1 - prescaling to correct movie aspect.
[b]VO: [vdpau] 1280x720 => 1280x720 Planar YV12[/b] 
A: 128.9 V: 128.9 A-V:  0.000 ct:  0.007   0/  0 43% 12%  3.2% 0 0 

Exiting... (Quit)

Więc wg mnie jest ok.

Widocznie coś jest nie tak w przeglądarce. Z palca instalowałem tylko w32codecs, jave i Shockwave flasha (10.1 r999)

Ma ktoś pomysł co zrobić z ta rozdzielczością? :/

Pozdro

Ostatnio edytowany przez BlackEvo (2011-03-28 18:11:01)

#6  2011-03-28 19:06:11

P@blo - Nadworny matematyk

P@blo
Nadworny matematyk

BlackEvo napisał(-a):

czyli lubisz lagi tak? ;p

Nie... Ale myślę, że nic się nie da z tym zrobić... Walczyłem długo i nic :) Trzeba sobie wyobrazić, że istnieją rzeczy które nie da się rozwiązać, ale rozwiązanie istnieje :)

Ostatnio edytowany przez P@blo (2011-03-28 19:06:45)

ThinkPadX220i
| Procesor: Intel(R) Core(TM) i3-2310M CPU @ 2.10GHz |
|  Debian: sid   |   Arch: amd64   |   Sound: alsa   |
| No DE | WM: DWM  |  DM: .bash_profile  |  BIOS+MBR |

#7  2011-03-28 20:27:13

BlackEvo - Driver

BlackEvo
Driver

Aha, niezła taktyka :D

#8  2011-03-29 11:41:36

BlackEvo - Driver

BlackEvo
Driver

Up...

ma ktoś jakiś pomysł na tnące się filmiki z YT?
Odinstalowałem wszystkie wtyczki w Iceweasel do odtwarzania i każdą po kolei jeszcze raz instalowałem i dalej to samo. Przypomnę, że pobrany materiał HD na dysk chodzi ładnie

#9  2011-03-29 21:54:52

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Jeżeli korzystasz z Adobe Flash player'a to taki już jego "urok" - u mnie nawet na C2D mu się zdarza ciąć - IMHO nie ma jakiegoś dobrego rozwiązania poza odtwarzaniem filmów poprzez mplayer'a - zainteresuj się wtyczką downloadHelper:

https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/video-downloadhelper/

Poda ci ona ładnie linki do filmików na YT (i na każde inne stronki z "zaszyfrowanym" flashem) wystarczy taki link otworzyć (bez pobierania) w mplayerze i powinno iść ok - minus tego taki że mplayer ma spore problemy ze skipowaniem materiału z flv - często przy próbie przewinięcia się po prostu wiesza... nie wiem jak np jest z tym w VLC (i czy VLC ma wsparcie dla  VDPAU - kiedyś mieli dorobić...).

Aha - mała uwaga, masz VDPAU które się zawiesi na filmikach z niestandardową rozdzielczością (wszystkie HD powinny śmigać no problem), tak więc żebyś się nie zdziwił, po prostu dla tych filmikó będziesz musiał korzystać z XV - aż dziw bierze że Nvidia jeszcze sprzedaje sprzęt z tą wadą no ale takie fakty...

#10  2011-03-29 22:05:01

Pitek - Użytkownik

Pitek
Użytkownik
Serwis

BlackEvo, jeśli chodzi o flasha, to działa Ci w nim akceleracja sprzętowa ?

Ostatnio edytowany przez Pitek (2011-03-29 22:05:29)

W poszukiwaniu złotego środka.......

#11  2011-03-29 22:17:24

BlackEvo - Driver

BlackEvo
Driver

Akcelerację sprzętową mam po instalacji sterowników do grafiki a flash zainstalowany i chyba nie wykorzystuje jak widać do tego GPU [ bo wersja 10.2 bodajże już to  ma ]

#12  2011-03-29 22:24:46

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

"Akceleracja sprzętowa" w wypadku flasha od Adobe nie daje praktycznie nic, na moim sprzęcie czy ją zahaczę czy odhaczę w opcjach - Flash chodzi tak samo - niestety ten badziewik już tak ma - bardziej oczywiście będzie to widać na takim Atomie, ale jak pisałem wyżej - na moim C2D też się zdarza mu ciąć...

#13  2011-03-29 22:27:03

BlackEvo - Driver

BlackEvo
Driver

Huk napisał(-a):

"Akceleracja sprzętowa" w wypadku flasha od Adobe nie daje praktycznie nic, na moim sprzęcie czy ją zahaczę czy odhaczę w opcjach - Flash chodzi tak samo - niestety ten badziewik już tak ma - bardziej oczywiście będzie to widać na takim Atomie, ale jak pisałem wyżej - na moim C2D też się zdarza mu ciąć...

Tylko taki Atom całkiem świetnie radzi sobie z HD na winXP a flash także 10.2. Czyżby znowu trzeba było czekać ( wieki ) aż dopracują flasha dla linuksa? :/

#14  2011-03-29 22:31:04

Pitek - Użytkownik

Pitek
Użytkownik
Serwis

wiesz, to że w systemie akceleracja Ci działa, nie znaczy, że we flashu też będzie :) czasem trzeba mu w tym "pomóc", gdzieś nawet "specjaliści z Adobe" podawali wpis pliku (jak sobie przypomnę, to podam), która ma wymusić akcelerację sprzętową dla Flasha...

jeśli nie posiadasz aktualnej wersji flasha, to polecam Ci podmienić bibliotekę libflashplayer.so na aktualną, która wspiera od strzału akcelerację (nie na wszystkich kartach i tylko nVidia)...

generalnie, to bardzo dziwna sprawa, bo ja na Intelu 3150 oglądam YT w full hd bez szczególnych ścinek (raz kiedyś się zdarzy)

Huk, to że zaznaczyłeś w ustawieniach flasha "włącz akcelerację sprzętową" nie znaczy, że ona działa, kliknij Show video info i zobacz czy masz "Direct rendering: yes"

btw. akceleracja sprzętowa przy flashu daje dużo (jeśli w pełni działa), odciąża cpu, np. na moim stacjonarnym przy oglądaniu flasha miałem 30-40% użycia proca (intel i7), a z włączoną akceleracją mam max 10 % użycia proca (przy full hd)

Ostatnio edytowany przez Pitek (2011-03-29 22:36:42)

#15  2011-03-29 23:02:04

BlackEvo - Driver

BlackEvo
Driver

wiesz, to że w systemie akceleracja Ci działa, nie znaczy, że we flashu też będzie :)

Zawsze działała bo gdy na Intelu miałem wsparcie to nawet starsza wersja flasha radziła sobie z HD720p

jeśli nie posiadasz aktualnej wersji flasha, to polecam Ci podmienić bibliotekę libflashplayer.so na aktualną, która wspiera od strzału akcelerację (nie na wszystkich kartach i tylko nVidia)...

Ściągnąłem ze strony adobe najaktualniejszą ( stabilną ) wersję i oczywiście podmieniłem

generalnie, to bardzo dziwna sprawa, bo ja na Intelu 3150 oglądam YT w full hd bez szczególnych ścinek (raz kiedyś się zdarzy)

Mi na Intel'u X3100 ładnie odtwarzało HD

Huk, to że zaznaczyłeś w ustawieniach flasha "włącz akcelerację sprzętową" nie znaczy, że ona działa, kliknij Show video info i zobacz czy masz "Direct rendering: yes"

btw. akceleracja sprzętowa przy flashu daje dużo (jeśli w pełni działa), odciąża cpu, np. na moim stacjonarnym przy oglądaniu flasha miałem 30-40% użycia proca (intel i7), a z włączoną akceleracją mam max 10 % użycia proca (przy full hd)

Potwierdzam - daje dużo

Ale...mi  filmiki na full ( 720p )tną się dalej :/

Ostatnio edytowany przez BlackEvo (2011-03-29 23:05:36)

#16  2011-03-29 23:14:29

Pitek - Użytkownik

Pitek
Użytkownik
Serwis

BlackEvo, możesz spróbować czegoś takiego

Kod:

sudo mkdir /etc/adobe
sudo nano /etc/adobe/mms.cfg

i do pliku wrzucasz:

Kod:

OverrideGPUValidation=true
EnableLinuxHWVideoDecode=1

zapisujesz i restartujesz X'y

większość osób po zastosowaniu powyższej instrukcji potwierdziło, ze akceleracja działa i flash znacznie przyspieszył (działa tylko na kartach nVidia)

Ostatnio edytowany przez Pitek (2011-04-04 02:10:51)

#17  2011-03-30 10:34:52

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

@Pitek:

Sprawdziłem powyższe i owszem działa! Musiałem zaktualizować flasha do 10.2 ale działa... niestety sam flash 10.2 powoduje u mnie dziwny problem  "ghostingu" - po zamknięciu okna z filmikiem nadal pozostaje ono widoczne np w terminalu...

Anyway ciekawa sprawa - szkoda tylko że jak zwykle panowie z Adobe coś spierniczyć przy okazji musieli... :]

#18  2011-03-30 17:20:35

BlackEvo - Driver

BlackEvo
Driver

Pitek napisał(-a):

większość osób po zastosowaniu powyższej instrukcji potwierdziło, ze akceleracja działa i flash znacznie przyspieszył (działa tylko na kartach nVidia)

Oo... i o takie właśnie przyspieszenie chodziło. Prawie jak na windows ( bo jak się zmniejszy z full'a na normalne małe okienko to czasami jakby... gdzieś tam lekko przeskoczy - ale można tu spekulować :)  )
Jednak wujek google mi takiego pomysłu nie podsunął, no ale dobrzy ludzie z DUG'a tak :)

Dzięki wielkie kolego.

Ostatnio edytowany przez BlackEvo (2014-06-04 19:32:32)

#19  2014-06-04 19:47:15

BlackEvo - Driver

BlackEvo
Driver

Witajcie,

Postanowiłem odkopać temat z tego względu, że wolałbym mieć wszystko w jednym miejscu odnośnie ION'a a i pewnie dla poszukujących informacji będzie łatwiej.

TV [HDMI] <---> ION [HDMI]

Dziś problem właśnie z TV podłączanym za pomocą HDMI. Odpalam nvidia-settings i prubuję tam wykonać wszystko. Tv zostaje wykryty ale nie mogę się przełączyć na niego jako klon albo jako podstawowy. W sekcji X Server Display Configuration wszystko jest ok, menager pokazuje dwa ekrany, ale jak się prubuję przełączyć na TV to kończy się to w ten sposób, że na TV na moment pojawia się tapeta pulpitu a później domyślna tapeta XFCE i nawet nie widzę kursora.

Ustawiam ręcznie rozdzielczość dla TV, lub wybieram wszystko na "Auto" ale niestety bez efektów.

Posiadam:

TV 1366x768 ( 29' ) HD-Ready

Debian: Testing
Kernel: 3.14-1-686-pae
Sterowniki nvidia z repo
Środowisko: LXDE ( domyślny menadzer plików - Thunar )

pomożecie? ;)

#20  2014-06-05 18:07:37

BlackEvo - Driver

BlackEvo
Driver

up :)

Stopka forum