Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-03-17 20:14:42

P@blo - Nadworny matematyk

P@blo
Nadworny matematyk

Sprzęt CB

Witam,

Ostatnio szukam jakiegoś sprzętu CB... Mam nową Ibize SC i chce do tego kupić zestawik... Radyjko, które mam na oku to Midland Alan 42. Miałem już kiedyś to radio i cenie go za wszechstronność i małe gabaryty... Mam problem jednak z anteną... Nie chce brać magnesówki, bo naczytałem się że można je łatwo ukraść, a co gorsza, przy większym wietrze może się przesunąć rysując lakier... Nie wiem czy to mity czy na serio... Myślę, że dobrym rozwiązaniem będzie przypięcie w TEN oto sposób, ale nie wiem jak taka antena się zachowuje w tedy... W końcu, z lekcji fizyki pamiętam że taka antena powinna mieć tzw mase na dachu czy coś takie...

Miał ktoś doświadczenia jakieś z takimi antenami?? Najlepiej jak ktoś coś poleci.... Będę bardzo wdzięczny... Jakoś mam zaufanie do dug-a dlatego tu piszę :)

Pozdrawiam

P.S.
Aha... No raczej jeżdżę po mieście (wrocław) ale czasem jadę do domu (A4). Czasem 120km, czasem 450km, ale to rzadko... Więc raczej antenka taka uniwersalna. :)

ThinkPadX220i
| Procesor: Intel(R) Core(TM) i3-2310M CPU @ 2.10GHz |
|  Debian: sid   |   Arch: amd64   |   Sound: alsa   |
| No DE | WM: DWM  |  DM: .bash_profile  |  BIOS+MBR |

#2  2011-03-17 21:09:00

Paciocha - Użytkownik

Paciocha
Użytkownik

Re: Sprzęt CB

Może kogoś zadziwię ale ja swoją antenę zawinołem wewnątrz bagaznika (magnes i obawa prsed kradzierzą i rysowaniem lakieru). Fakt nie miałem rewelacyjnego (20km) zasięgu ale na trasę jak najbardziej w porządeczku. Zawsze wiedziałem co się wokół dzieje.

Pozdro
Paciocha

No i nic nie zadekowaliśmy
Asus EeePC 1000H
analfabetyzm wsteczny
"Strzępy zbłąkanych wspomnień scementowanych śmiercią" - OMamo

#3  2011-03-17 21:15:58

P@blo
Nadworny matematyk

<lol> :D

Ciekawe... A może ktoś ma super floride?? Jest taka malutka i ciekawi mnie jak się sprawuje...

ThinkPadX220i

#4  2011-03-18 00:36:51

milyges - inż.

milyges
inż.
Serwis

Ja mam lemma at 1200 (1,4m) montowanego w miejscu spryskiwacza szyby tylnej i zbiera bardzo dobrze, z kolegą który mieszka jakieś 10km w lini prostej (wieś) bez problemu możemy rozmawiać.

A co do zbierania... u mnie nie raz jak odkręcę antenę i mam tylko mocowanie na dachu puste a zapomnę radia wyłączyć i tak często mobilki po mieście (Kraków) słychać ;)

I na koniec o kradziejach. Kolega ma magnesówke, 2 rok pod blokiem stoi, nie ściąga i nikt sie nie popatrzy na antenę. Ja swojej mocowanej na stałe też nie odkręcam i odpukać 2 rok nic się z nią nie stało ;)

Pozdro

#5  2011-03-18 07:14:39

mati75 - Psuj

mati75
Psuj

Te uchwyty dobrze trzymają. Tylko aby miały masę to robią milimetrową dziurkę w lakierze.

https://l0calh0st.pl/obrazki/userbar.png

#6  2011-03-18 11:41:35

Piotr3ks - Też człowiek :-)

Piotr3ks
Też człowiek :-)

Ja obecnie śmigam na zestawie Alan 1001z ( odpowiednik 109 ) z anteną Lemm AT71 . Jak dla mnie rewelacja - z takim zestawem zmieścisz się w 300PLN. Odbiór jak i nadawanie SUPER. Na allegro dostaniesz fajniusie uchwyty na rynienkę/reling/klape. Magnesówki faktycznie rysują dach, miałem magnesówkę i nie polecam.

Co do radyjka ... jest malutkie, leciutkie i poręczne, mikrofon świetnie leży w ręce.

http://www.alan.pl/img/artykuly/Image/cb_radio_alan_109_d.jpg

Tutaj masz link jak chodzi alan 109 z magnesówką sirio ml145
http://www.youtube.com/watch?v=DAHYON0WkXw

Pamiętaj, że 70% sukcesu to zestrojenie anteny z radiem i autkiem :-)

#7  2011-03-18 12:31:43

P@blo
Nadworny matematyk

Dzięki chłopaki za info :)

Jak ktoś ma jeszcze jakieś rady to proszę pisać :)

Szerokości i przyczepności :D

ThinkPadX220i

#8  2011-03-24 20:23:07

BlackEvo - Driver

BlackEvo
Driver

Ja od 3 lat jezdze z President JOHNNY II ASC + WILSON LITTLE WILL i zlego slowa o tym zestawie nie powiem. Antena magesowka, trzyma sie jak diabel soltysa i nawet przy 200km/h ani nie drgnela. Ladnie zbiera, radyjko jak sie zestroi to pieknie nadaje i odczytuje a zasieg czasami w linii prostej dochodzi do 15 km. Na trasie to 5-7 spokojnie

Ostatnio edytowany przez BlackEvo (2011-03-24 20:24:31)

#9  2011-03-24 20:38:57

mati75 - Psuj

mati75
Psuj

Ja mam starego johny aka 1. Ładnie chodzi tylko szumy czasem zbiera.

https://l0calh0st.pl/obrazki/userbar.png

Stopka forum