Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
.
Ostatnio edytowany przez mareq (2013-11-14 05:18:19)
a na czym to stawiasz? Niektóre procesory mają sprzętowe wsparcie dla AES
polecam link http://pl.wikibooks.org/wiki/TrueCrypt co prawda dotyczy to TrueCrypta ale są pokazane testy dla poszczególnych platform i algorytmów.
Z tego co widać to najlepszą wydajność mają AES albo Twofish.
Jeszcze jeden benchmark (http://www.cryptopp.com/benchmarks.html)
Jeśli chodzi o bezpieczeństwo to teoretycznie im większy klucz tym trudniej złamać ale rośnie zużycie zasobów.
Ostatnio edytowany przez life (2011-02-04 22:19:36)
Ja u siebie dla plików bankowych (hasło login itd) korzystam z Truecrypt i wszystkich szyfrowań (na raz - taka opcja w Truecrypt istnieje) - z tego co czytałem to AES, Twofish i Serpent są praktycznie tak samo skuteczne.
Tak szczerze to zapytam - na co Ci to? O ile na /home nie masz jakichś poufnych/mocno nielegalnych rzeczy to raczej więcej z tym kłopotu niż pożytku - już lepiej wziąć Truecrypta i dla ważnych danych zrobić sobie oddzielną partycję/plik i tam wszystko wrzucać IMHO...
.
Ostatnio edytowany przez mareq (2013-11-14 05:18:36)
.
Ostatnio edytowany przez mareq (2013-11-14 05:18:48)
TrueCrypta używam z wiersza poleceń. Trudności nie sprawia, paczka dla Debiana jest przygotowana na stronie projektu.
W repo pewnie go nie ma bo nie spełnia wszystkich wymogów licencyjnych jakie nakładają twórcy Debiana na oprogramowanie :)
Też uważam że TrueCrypt lub coś podobnego będzie znacznie lepsze niż szyfrowanie całej partycji /home Z punktu wydajności na tym sprzęcie to była by to porażka :)
Dla porównania założenie volumenu 10GB na procesorze C7 1GHz trwało jakieś 30 minut
.
Ostatnio edytowany przez mareq (2013-11-14 05:19:01)
Przepraszam pomyłka :D binarka jest (przynajmniej dla wersji konsolowej bo takiej używam)
Przecież truecrypt jest w archiwum tar.gz, z którego wypakowuję się binarkę, po uruchomieniu zaakceptowaniu licencji wypluwa normalną paczkę deb, (mam na myśli wersję na Ubuntu, pod Debianem powinna pójść).
.
Ostatnio edytowany przez mareq (2013-11-14 05:19:20)
A to zainstalował????
Requirements for Running TrueCrypt: ----------------------------------- - FUSE library and tools - device mapper tools
.
Ostatnio edytowany przez mareq (2013-11-14 05:19:33)
Ja na partycji truecrypta mam ext3, dziś wziąłbym ext4, (partycja powstała 3 lata temu).
Dlaczego? a dlatego, że na dysku też mam ext4 - a szyfrowana partycja jest w istocie normalną partycją (wewnątrz) - podlega takim samym prawom, jak każdy inny system plików.
Truecrypt nie protestował w tym zakresie ;)
Co do np pendraka, to przypadkowy Win$ nie wie, co to ext* - więc wtedy wybór jest prostszy.
A ponieważ Windows - z którym się spotkałem (kilka sztuk), nie wie, że na pendraku może być kilka partycji, wiec z partycjonowaniem w takim przypadku też jest mniej roboty.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-02-07 12:52:25)