Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-12-14 19:48:55

Ryszard - Piwo DUG

Ryszard
Piwo DUG

Co najbardziej lubisz w Polsce

Jak w temacie ten kraj schodzi na psy  gdzie ja mieszkam
http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/471601,wyjazd … du_gminy.html

http://img196.imageshack.us/img196/3770/freebsde.jpg

#2  2010-12-14 20:36:04

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

Re: Co najbardziej lubisz w Polsce

A bezdomnego zgłosi .... dworzec

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

#3  2010-12-15 01:17:21

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

No cóż, kiedy w UK próbowali (po zamachach w Londynie) wprowadzić dowody osobiste, to naród się tak "ucieszył" że Minister od Bezpieki  wolał sobie w łeb strzelić, niż do takiego pomysłu wracać.
A w polskiej "demokracji", zgodnie z zaleceniami Jóżefa Wisarionowicza Dżugaszwili, każdy jest podejrzany na tyle, że kiedy się urodzi, od razu trzeba na niego meldować, i NKWD musi dokładnie wiedzieć, gdzie pomieszkuje, (na wszelki wypadek).

Ciekawe tylko, jak ktoś nie zgłosi faktu wyjazdu na okres ponad 1/2 roku, a potem wróci, otworzy mieszkanie kluczem, i pomieszka w nim przez tydzień, to za brak meldunku go zamkną, czy wystarczy grzywna?

Bo jak wiadomo w naszym "Demokratycznym Państwie Prawnym" nie od dziś: "nie ma ludzi niewinnych, są tylko źle przesłuchani".

To by było na tyle
;-)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#4  2010-12-15 07:57:58

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Kolejny martwy przepis.

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#5  2010-12-15 08:17:46

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

azhag napisał(-a):

Kolejny martwy przepis.

Mam nadzieję.

Bo w naszym kochanym Kraju tak już jest, że każdy martwy przepis jest podatny na interpretację.
I żeby się nie okazało, że dla Kowalskiego i Iksińskiego to martwy przepis, a dziadek Nowaka dostanie 5 lat odsiadki, na podstawie martwego przepisu dlatego, że 50 lat temu naraził się oficerowi KBW, którego wnuczek jest prokuratorem.

Bo tutaj nie przepis jest istotny, ino jego interpretacja.
A z ta ostatnią bywa różnie.

#6  2010-12-15 09:12:40

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

Na TVN24 pokazywali, że baba dostała 250 zł mandatu za brak numerka na drzwiach w bliku.

Beskid Niski

#7  2010-12-15 09:25:31

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Na TVN24 pokazywali, że baba dostała 250 zł mandatu za brak numerka na drzwiach w bliku.

Nic nowego.
W mojej miejscowości jak wprowadzili nazwy ulic to milicja policja długo jeździła i sprawdzała czy ludzie numery pozmieniali.

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Polski portal Debiana

#8  2010-12-15 09:31:44

Paciocha - Użytkownik

Paciocha
Użytkownik

Trzymajcie mnie bo zabiję.... TRZYMAJCIE !!!

nie interesuje mnie to czy martwy czy nie, no szkurda jak który będzie kciał to napsioczy i nawymyśla i z tego ludzie i tak będą mieć więcej problemu jak pożytku.
A tak z ciekawości (jak ja nie lubię polityki) czy takiego Nowaka który wymyślił/podpisał jakąś bezsensowną ustawę można oskarżyć o ...hmm sam nie wiem, działanie na niekożyść obywatela, marnowanie środków publicznych itp? Bo jak dla mnie to co przeczytałem to istna głupota....

No i nic nie zadekowaliśmy
Asus EeePC 1000H
analfabetyzm wsteczny
"Strzępy zbłąkanych wspomnień scementowanych śmiercią" - OMamo

#9  2010-12-15 10:14:40

marg1 - Gentoowy Głupek

marg1
Gentoowy Głupek

To niemożliwe, to by oznaczało powrót komuny, czy nawet stanu wojennego. Przecież przymierzano się nawet do likwidacji obowiązku meldunkowego, a tu takie coś? Jeszcze do tego powinni odbierać paszporty...
To po prostu niemożliwe, nie chce mi się w to wierzyć.

marg1@jid.dug.net.pl
Linux User Registration Number: #488674
CISCO CCNA Alumni :)

#10  2010-12-15 10:42:40

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

marg1 napisał(-a):

To niemożliwe, to by oznaczało powrót komuny, .....................
To po prostu niemożliwe, nie chce mi się w to wierzyć.

Mnie obecne osiągnięcia i pomysły miłościwie panujących coraz bardziej przypominają lata 1993-1997 i ówczesnych ojców narodu.

Natomiast opowiastki na temat kryzysu i podatków, i konieczności tego czy owego, przypominają lata 2001-2005, pod względem motywacji i zasadności.

Ale proponuję zamknąć ten wątek, bo zaczynając od jednej wybitnej ustawy, można zabrnąć o wiele dalej, niż ktokolwiek przypuszcza.

A nie chciałbym, żeby DUG poznał dobrodziejstwa pewnego artykułu ustawy hazardownej.

Pozdrawiam
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-12-15 10:43:08)

#11  2010-12-15 12:30:15

Ryszard - Piwo DUG

Ryszard
Piwo DUG

Teraz co CZekamy na znieśienie wiz z kraju ÓSA  haaaa

#12  2010-12-15 13:29:30

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Ja myślę - że już dawno by te wizy znieśli, ale ile razy zajrzą na naszą klasę, to odraczają decyzję o kilka lat. :P

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-12-15 13:31:31)

#13  2010-12-15 13:42:46

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

Jacekalex napisał(-a):

Ja myślę - że już dawno by te wizy znieśli, ale ile razy zajrzą na naszą klasę, to odraczają decyzję o kilka lat. :P

hahahahahahahahaha :DDDD

Beskid Niski

#14  2010-12-15 14:01:55

BlackEvo - Driver

BlackEvo
Driver

marg1 napisał(-a):

Przecież przymierzano się nawet do likwidacji obowiązku meldunkowego, a tu takie coś?

W dalszej części artykułu:

Od 1 stycznia 2014 r. znosi się obowiązek meldunkowy. Od tego bowiem momentu nie będą już prowadzone rejestry mieszkańców i rejestry zamieszkania cudzoziemców. Nie będą także gromadzone (również w rejestrze PESEL) dane związane z zameldowaniem oraz wymeldowaniem przez obywatela polskiego i cudzoziemca miejsca pobytu stałego i czasowego, a także dane związane z wyjazdem oraz z powrotem z wyjazdu obywatela polskiego poza granice kraju trwające dłużej niż sześć miesięcy

Z tym meldunkiem to jakieś jaja... pozostaje tylko czekać do 2014r i zobaczymy jak to będzie. Ja obecnie się przeprowadziłem, od miesiąca mieszkam wynajmując a nie mam zamiaru latać po urzędach... Do szczęścia brakuje jeszcze rezygnacji z posiadania gotówki [ większa kontrola ile zarabiasz i ile i gdzie wydajesz ] tak jak to ma być w Szwecji [ Włochy i Grecja także idą w tym kierunku i chcą ograniczyć używanie gotówki tylko w przypadku małych kwot ]

#15  2010-12-15 15:21:43

P@blo - Nadworny matematyk

P@blo
Nadworny matematyk

Wg mnie przepis nie przejdzie... Przecież to nie realne...

A tu na poprawe humoru:
ZA CO KOCHAMY POLSKĘ

ThinkPadX220i
| Procesor: Intel(R) Core(TM) i3-2310M CPU @ 2.10GHz |
|  Debian: sid   |   Arch: amd64   |   Sound: alsa   |
| No DE | WM: DWM  |  DM: .bash_profile  |  BIOS+MBR |

#16  2010-12-15 15:37:37

Ryszard - Piwo DUG

Ryszard
Piwo DUG

Smiszne jest to ze klub PJN  mówi same asy na temat polski nie bede przytłaczał tych kłamstw bo szkoda mi klawiatury
Ale fakt ze nigdy tak nie mowili jak byli w innych partiach jest to kolejna obiecywanka
Kocham cie polsko

#17  2010-12-15 15:44:20

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Zaprawdę powiadam wam: skończcie dyskutować o polityce, i poszczególnych partiach, bo ja na polityce się troszkę tylko znam, trochę w niej działałem, zarówno Śp. Prof. Zbigniewa Religę znałem, jak i kilku posłów z różnych formacji znam, i jakbym napisał tutaj, co wiem i co myślę o tym czy owym, to kilka osób zapragnęłoby specjalną ustawą DUGa potraktować, a to byłaby wielka szkoda.

Mam dziś środę, a chciałbym, aby w poniedziałek DUG jeszcze istniał, więc lepiej od polityki trzymać się z daleka.

To by było na tyle
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-12-15 15:44:51)

#18  2010-12-15 16:00:00

pink - Użytkownik

pink
Użytkownik

co straszysz dawaj co myslisz, zobaczymy co zwyciezy rozum czy polskie piekielko, a czemu nie zrobmy sobie maly hardcore.

T430 think-box 4.9-custom x86_64 Intel(R) Core(TM) i5-3230M CPU @ 2.60GHz GenuineIntel GNU/Linux
"Doktor plama i maharadża są pod złotym leszczem." "Człowieka od zwierzęcia odróżnia ciekawość świata. Patrze słucham i wyciągam wnioski."
https://www.behance.net/przemyslawmamon

#19  2010-12-15 16:09:37

Ryszard - Piwo DUG

Ryszard
Piwo DUG

Wolny kraj i tak dalej
Mnie oszukał TUSK obiecał ze obnizy podatki i co no co
i co kurde telewizje tez maja zamknac za takie wypowiedzi zobacz
http://www.youtube.com/watch?v=d3IH9opS1tc

#20  2010-12-15 16:34:42

pink - Użytkownik

pink
Użytkownik

a mnie nie bo nie uwierzylem w nic obiecywali wszyscy jak leci zlewa do prawa, nie glosuje na programy tylko na ludzi jezeli w danej partji odsetek ludzi inteligentnych w moim mniemanu jest wiekszy niz w innej to na ta oddam glos,
programy to kiolbasa wyborcza - w polsce nie ma bata na politykow, jak by byla mozliwosc ich rozliczenia w jakis sposob to by to pewnie inaczej wygladalo, powinno sie glosowac na ludzi a nie na partie. Partie mamy 4 i wiemy ze wszystkie 4 sa do dupy czasem jedna jest troche mniej do dupy i ta wygrywa i tak w kolko.
ale nie ma sie co oszukiwac wszedzie w europie jest tak samo, u nas tylko za duzo sie o tym mowi i ludzie sie nie potrzebnie angazuja.

Ostatnio edytowany przez pink (2010-12-15 16:36:07)

T430 think-box 4.9-custom x86_64 Intel(R) Core(TM) i5-3230M CPU @ 2.60GHz GenuineIntel GNU/Linux
"Doktor plama i maharadża są pod złotym leszczem." "Człowieka od zwierzęcia odróżnia ciekawość świata. Patrze słucham i wyciągam wnioski."
https://www.behance.net/przemyslawmamon

#21  2010-12-15 16:45:42

marg1 - Gentoowy Głupek

marg1
Gentoowy Głupek

Różnica między PIS a PJN jest taka, że jak mówi Jarosław, to nie mogę znieść ani jego, ani tego, co mówi, ani tego jak to mówi, a w przypadku PJN nie mogę znieść jedynie tego, co mówi. PJN zatem powstał po to, aby tych rzeczy nie do zniesienia w tym, co mówią było dla Polaków jak najmniej, bo do samej treści się one ograniczają, natomiast programowo niczym się oni nie różnią od PIS i po wsze czasy wychwalać będą Prezesa i mówić te same wkurzające i komunistycznie utopijne bzdury co on. Z tym, że oni mnie śmieszą jeszcze bardziej, bo nie mają złamanego grosza przy duszy, Kluzik i Jakubiak i Migalski są biedni jak myszy kościelne z tego też powodu niczego nie uda im się zbudować i z czasem jak Ludwig Dorn wrócą do PiS. Zawsze pozostaną jego nędzniejszą wersją, bo w warstwie poglądów niczym się od niego nie różnią, jedynie językiem, który u Kaczyńskiego jest pełen nienawiści, zaściankowości ksenofobii i różnych innych fobii i z dnia na dzień staje się on coraz bardziej radykalny, brutalny i pomylony. Na kanwie tego zatem powstał PJN. Nie mniej oni nie mają niczego nowego do zaproponowania.

A cóż ja mogę o Cejrowskim powiedzieć - lubię jedynie jego działalność, nazwijmy to " naukową", która ze swej natury nie zawiera tak bardzo obecnego u niego nacjonalizmu i tych samych fobii, których nosicielem jest Prezes.

marg1@jid.dug.net.pl
Linux User Registration Number: #488674
CISCO CCNA Alumni :)

#22  2010-12-15 16:52:38

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Tak profilaktycznie na zapas.

Za bardzo się nie rozpedzajcie

Bo wątek internujemy :)

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Polski portal Debiana

#23  2010-12-15 17:21:52

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

Jacekalex napisał(-a):

każdy jest podejrzany na tyle, że kiedy się urodzi, od razu trzeba na niego meldować, i NKWD musi dokładnie wiedzieć, gdzie pomieszkuje, (na wszelki wypadek)

Josif Wasirionowicz był skrupulatny do tego stopnia, że sprawdzał nawet sam siebie ;)

linux regd. user #248790

#24  2010-12-15 17:32:35

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Skoro chcecie o polityce ciągnąć dalej, trudno, żeby potem ktoś nie narzekał:
PIS (2 lata rządów)
Obietnice: bezkompromisowa walka z korupcją, żadnych świętych krów i uprzywilejowanych osób.
- CBA tak szalało, że  co niektórzy dostali szału ze strachu, w areszcie wylądowali np Minister spraw Wewnętrznych (Kaczmarek), sławny kardiochirurg, i kilkaset innych osób ze świecznika, doszło nawet do samobójstwa Śp. Barbary Blidy - która podobno wolała śmierć niż aresztowanie.
Może straszny kaczyzm, ale zapowiedziany i z żelazną konsekwencją realizowany, bez cienia litości.
Obniżka podatków i rewaloryzacja progów podatkowych:
Obniżona składka rentowa, zrewaloryzowane progi podatku dochodowego.
Obiecali sprawniejsze wykorzystanie środków unijnych, zagospodarowali wszystkie zaległe środki przeznaczone na lata 2004 - 2006 , i zakontraktowali znaczną część środków na lata 2006 - 2013.
Platforma po dojściu do władzy unieważniła decyzje, dotyczące przyznania funduszy np na rozbrojenie 2 bomb ekologicznych na śląsku, spadku po Zakł. Chemicznych Czarna Huta w Tarn. Górach, i po zakładach o ile się nie mylę Organika Azot z Jaworzna (w obu przypadkach chodzi o odpady metali ciężkich i rtęci).
Obiecali ordynację większościową i jednomandatowe okręgi wyborcze - jak z realizacją, było widać na ostatnich wyborach samorządowych.

3 lata opowiadali, jak to Polska uniknęła kryzysu, jak jesteśmy zieloną wyspą, tak opowiadał zarówno premier, jak i np minister finansów, na tydzień przed wybraniem Bronka na prezydenta.
2 tygodnie po wyborach prezydenckich usłyszałem o obcinaniu zasiłków pogrzebowych i podwyżkach VATu, nie tylko  o 1% ale np w przypadku żywności, leków, książek i czasopism specjalistycznych  o 2%.

Z pozostałych osiągnięć obecnego rządu nie potrafię zapomnieć o np: cenzurze internetu, montowaniu podsłuchów i inwigilacji bez wyroku sądu,(projekt) (podobno chodzi o ochronę dzieci), czy choćby przekształcanie CBA w Gestapo (za PISu ścigało korupcję i miało wystarczające uprawnienia zapisane w KPK, po przejęciu przez PO głównie załatwia polityczne interesy, ostatnio troskliwie pilnuje Palikota, kiedy przestał być potrzebny. Wcześniej bardzo troskliwie zajmowali się przedawnionymi zarzutami wobec Piskorskiego.
A do tego przyznaje się  tej służbie sporo uprawnień, jakie miały kiedyś NKWD i Gestapo
Sznurki, np: http://prawo.vagla.pl/node/8808
http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/428942,cba_po … ody_sadu.html

I cieszę się, że PO wygra następne wybory parlamentarne :), w końcu rolowanie kryzysu i drukowanie obligacji było po to, żeby następcom zostawić małą niespodziankę w postaci katastrofy budżetowej.
Ponieważ walnęli się w rachunkach, próg konstytucyjny zadłużenia osiągnęli rok wcześniej niż zakładali, stąd cyrki z Vatem i Funduszami Emerytalnymi.
Ale ponieważ nie mają z kim przegrać wyborów, zostaną na następną kadencję, i przy okazji sami wypiją piwo, które naważyli :D
http://www.tvn24.pl/12692,1685644,0,1,oecd-w-2011-p … iadomosc.html

Miłego dnia  :)

Pozdrawiam
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-12-15 17:34:57)

#25  2010-12-15 18:01:02

Ryszard - Piwo DUG

Ryszard
Piwo DUG

Gdzie jest PKP w polszy  takie jak w norwegi jeżdżącą z prędkością do 200 km/h. lub innych krajach wysoce cywilizowanych

Stopka forum