Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Szukam dobrej, ergonomicznej klawiatury do desktopa do pisania/kodowania. Czy ktoś może jakąś polecić, używa jakiejś i może wyrazić opinię?
W sumie ciężko wybrać dobrą klawiaturę....
Ja tam mam w miarę dobrą, choć większość ludzi może o niej mieć inne zdanie.
Ma już 3 lata, problemów nie stwierdzono.
http://www.xicomputer.com/products/prodimages/Logit … fortLaser.jpg
http://farm1.static.flickr.com/162/393585487_b63ad1de33_z.jpg?zz=1
Dwie wady: myszka wsuwa 2 alkaliczne paluszki na 3 tygodnie, na klawiaturze jeden przycisk programowalny nie działał od początku (numer 4), ale tragedii nie ma.
Klawiatura na 2 bateriach ciągnie około 3 miesiące.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-11-02 16:54:05)
Only Dell :D SK-8115
Jest niezniszczalna, chodzi z buta pod każdym sprzętem, bez zbędnych przycisków, sterowników itp.
Ja aktualnie mam jakiegoś Compaqa jeszcze na PS/2. Kupiłem go dwa lata temu w sklepie z używanym sprzętem komputerowym — klawiatury leżały w kilku kartonach i wziąłem właśnie ten model. Ma wysokie klawisze i jest cholernie głośny, ale ma jedną dużą zaletę — działa :) .
Wcześniej miałem Hama EasyLine czy coś w tym guście. Po miesiącu przepaliły jej się jakieś styki i wciśnięcie B skutkowało wyświetleniem jednocześnie B i N. Nie polecam.
Gdy dostanę stypendium mam zamiar wziąć coś pokroju Tracer TRK-405 lub Slimstar i220.
Generalnie podczas wyboru klawiatury najważniejszy jest układ klawiszy — wybierz taki do jakiego jesteś przyzwyczajony. Ja np. nie wezmę nic z krótkim backspace. Poza tym klawisze End, Home, Page{Up,Down} — na rynku jest przynajmniej kilkanaście wariacji ich ułożeni, z czego niektóre są totalnie absurdalne. Z tych klawiszy się korzysta i muszą być tam gdzie się przyzwyczaiłeś że są. Klawisze funkcyjne (multimedialne) są fajne, ale tak naprawdę ich nie potrzebujesz. W trakcie wyboru klawiatury w ogóle nie brałbym ich pod uwagę — jak są to dobrze, jak nie ma to nie szkodzi (a dzisiaj coraz trudniej znaleźć klawiaturę bez nich, więc...).
Klawiatury z wysokimi klawiszami mają tę zaletę, że klawisz taki łatwo zdemontować i z powrotem włożyć na miejsce. Niektóre (?) płaskie mają natomiast układ w kształcie litery X (nie znalazłem ładnego schematu, ale: 1 i 2), który zdemontować jest dość łatwo, ale jego powtórne zamontowanie wymaga cholernej cierpliwości i precyzji. Jeżeli w ogóle nie jesz i nie pijesz przy komputerze to w sumie nie ma większego znaczenia, ale jeśli jesz to od czasu do czasu będziesz miał potrzebę wyczyszczenia klawiatury pod klawiszami.
Klawiatury bezprzewodowe są fajne dopóki nie zaczynają szwankować ze względu na słabe baterie. Jeśli siedzisz przy biurku (a w trakcie pracy z komputerem raczej siedzisz przy biurku) i tak nie zauważysz żadnej różnicy między przewodową a bezprzewodową, przynajmniej póki tej drugiej nie będziesz musiał naładować. Bezprzewodowa może być dobra jeśli chcesz podłączyć komputer do 42-calowego telewizora i wygodni rozsiąść się w fotelu, ale nie oszukujmy się — większość osób nie ma takich telewizorów.
Podsumowując — ja bym brał przewodową z układem klawiszy do jakiego jestem przyzwyczajony. Jeśli możesz, warto też na nią wydać trochę więcej (powiedzmy koło 100 zł) — to Twoje narzędzie pracy, warto w nie zainwestować.
W sumie na radio szkoda mi pieniędzy, i tak nie chodzę z klawiaturą po chacie. Zależy mi na ergonomiczności i trwałości.
No właśnie tak się zastanawiam. Zawsze używałem klawiatur ze standardowym układem klawiszy, choć teraz zastanawiam się nad tym aby przejść na taką z podzielonym układem. Koderzy chwalą sobie Microsoft Natural Keyboard Pro. Klawiatura już niekontynuowana. Zastanawiam się czy nie zainwestować w coś z mechanicznymi przełącznikami. Jest parę propozycji, choć to wysokie koszta... Ponoć te z mechanicznymi przełącznikami to zupełnie inna bajka doznań. Znalazłem też wydaje się coś fajnego pomiędzy układem standardowym, a "podzielonym". W miarę tania, a ponoć niezła klawiatura.
Kurde... To naprawdę jest problem wybrać dobrą klawkę. Jak przymierzam się w MM to żadna mi zasadniczo nie pasuje...
@czadman:
Czy "ergonomia" jest wymogiem czy też dopuszczasz zwykłe klawiatury? Na Twoim miejscu poszedłbym do sklepu i tak jak radzi @Minio, patrzałbym przede wszystkim za klawiaturą z dobrym układem klawiszy - podobnym, lub najlepiej TAKIM SAMYM jak masz w obecnym urządzeniu. resztę IMHO można olać, samemu testowałem zarówno klawiatury ergonomiczne, jak i zwykłem, "slim" jak i z wysokimi klawiszami i szczerze najbardziej mnie do gustu przypadł mój Chickony PS/2 z którego właśnie piszę - klawiatura wykonana w starym stylu, z wysokimi przyciskami bez żadnych pierdół multi (no ok, jeden przycisk jest ale działa tylko pod win98 więc nie korzystam ;] ). Wtedy (7-8 lat temu) nówka kosztowała relatywnie niewiele - 50 zł. Klawiatura przeżyła już wiele upadków z całkiem sporej wysokości i walenia w nią pięścią ze złości jak się Windos (czy też Debian ;p ) wiesił i nadal chodzi wspaniale, do tego pisze mi się na niej bardzo wygodnie. Z osobistego doświadczenia strzegłbym się klawiatur "slim", przynajmniej ja za cholerę nie potrafię się przestawić, ale to zapewne tylko moje odczucia.
Ja też sobie chwalę Microsoft Natural Keyboard Pro, i dlatego wziąłem tego Logitecha - ma dokładnie ten sam układ, i dość solidne wykonanie.
Tylko, że obecnie coś mocno podrożała.
Ja za swoją dałem 3 lata temu około 220.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-11-02 18:51:34)
logitech
4 lata z Logitechem G11.
Pracuje sie komforotowo, przypisane makra i sekwencje, podswietlenie = lans i ergonomia wieczorem :)
Na razie bez jakichkolwiek wad, no mzoe oproz tego ze ostatnio ja troche zaniedbalem i jest ciut brudna ;(
Niebawem może się przerzucę na G19, G110 lub K800.
Ja mam geniusa, bo wygrałem. Niski skok klawiszy dobrze się sprawdza przy pisaniu.
Skoro prosta to glosuje za 3. To sa typowe tanie modele logitachow, w robocie ich duzo mam. Minusy to oczywiscie nie tak plynna praca klawiszy jak w wyzszych modelach (subiektywna ocena) oraz glosniejsza praca klawiszy. Ale tak to nie ma co marudzic na scierajacy sie "srebny" lakier czy wytrzymalosc (kilka z nich spadalo wielokrotnie i nadal dzialaja).
Polecam logitech ultra flat x, kupiona z 5-6 lat temu trzyma sie bardzo dobrze. Posiadam taka http://www.ultima.pl/s_pictures/71/83/174/002811-01.jpg jednak juz ich nie robia, obecnie dostepne modele maja "zlane" klawisze z cala reszta co jest jak dla mnie nei do przyjecia. Jednak mozna dostac i normalny uklad, mozliwe ze jutro brat bedzie taka wlasnie kupowal to podesle dokladny model. Ogolnie logitech jak najbardzie, a najlepiej flat x :)
edytka:
to chyba taka bedzie http://www.komputronik.pl/index.php/product/39693/P … oard_OEM.html
Ostatnio edytowany przez svL (2010-11-02 19:34:05)
Doszedłem do wniosku, że drogiej klawki nie potrzebuję, bo dużą część czasu pracuję przy lapku, więc nie będę się wpędzał w koszty. Z moją obecną klawiaturą muszę się siłować naciskając klawisze, dają duży opór i mają dosyć twardy skok.
svL napisał(-a):
Polecam logitech ultra flat x, kupiona z 5-6 lat temu trzyma sie bardzo dobrze. Posiadam taka http://www.ultima.pl/s_pictures/71/83/174/002811-01.jpg jednak juz ich nie robia, obecnie dostepne modele maja "zlane" klawisze z cala reszta co jest jak dla mnie nei do przyjecia. Jednak mozna dostac i normalny uklad, mozliwe ze jutro brat bedzie taka wlasnie kupowal to podesle dokladny model. Ogolnie logitech jak najbardzie, a najlepiej flat x :)
edytka:
to chyba taka bedzie http://www.komputronik.pl/index.php/product/39693/P … oard_OEM.html
Hmmmm.... Też kusząca.
@all
Dzięki za dotychczasowe opinie i sugestie. Dalsze mile widziane. Na razie wybiorę się znów do klikolandii w media markt.
Jak powinna wyglądać porządna klawiatura :P jedno z ważniejszych to duży enter :]
Od kilku lat mam coś takiego (potrzebowałam zgrabnej klawiatury bo już nie mieściłam się na biurku)
osoby wrażliwe niech nie oglądają bo obie klawki są po przejściach
samsung sdk1900
wcześniej jak miałam więcej miejsca :]
klawiatura do której nie przyznaje się żaden producent (ma coś koło 10 lat i ma swoje miejsce przy 2 kompie i została przerobiona z DIN n a PS :P)
Ela, ale masz bajzel na biurku, a do tego ten czarne coś pomiedzy "l", ";" i "." na drugiej klawiaturze :)
@qluk:
Jak bym miał aparat to wysłał bym zdjęcie "porządku" na moim biurko - mocne wrażenia gwarantowane ;p
A tak na poważnie - to IMHO takie "zwykłe" klawiatury są właśnie najlepsze - czytaj: duże klawisze ze sporymi odstępami, duży enter + najlepiej równie duży backspace i tyle. Proste=dobre, o czym powiedzą wam min. panowie od google ;]
Ja używam:
Omega Cassopeia Ok-327
Chwale sobie, śmiga git, klawisze posiadają niski skok, podświetlana (z regulacją), litery i znaki na klawiaturze się nie zamarzą, multimedialna, posiada podstawkę na nadgarstki ;)
Po prostu odpowiednia dla mnie :)
SpeedVin napisał(-a):
litery i znaki na klawiaturze się nie zamarzą
Znaczki na klawiszach są passé, kto tego używa w dzisiejszych czasach :P
ArnVaker napisał(-a):
SpeedVin napisał(-a):
znaczki na klawiszach są passé, kto tego używa w dzisiejszych czasach :P
http://www.fahad.com/pics/das_keyboard_lrg.jpg
Nie jestem koderem typu ninja i nie znam takowych. :) Aczkolwiek chyba każdy piszący bezwzrokowo przyzwyczaiłby się szybko. :)
Ostatnio edytowany przez czadman (2010-11-02 21:37:17)
ArnVaker napisał(-a):
SpeedVin napisał(-a):
Znaczki na klawiszach są passé, kto tego używa w dzisiejszych czasach :P
http://www.fahad.com/pics/das_keyboard_lrg.jpg
No właśnie, dla mnie to nawet nie problem jakby się zamazały ale dla osoby która nie zna ciągu znaków na klawiaturze to już duży problem ;)
A ja mam coś takiego. W miarę płaska. Krótki skok klawisza. Jedna z lepszych klawiatur jakie miałem. Do kupienia za ok. 30PLN. Działa bezproblemowo.
(Fotka z jakiejś stronk)
Posiadam BTC 6300: link i bardzo sobie ją chwalę. Klawiatura jest bardzo cienka i dość cicha. Mam ją już kilka lat i jak na razie tylko trochę litera A mi się wytarła (najczęściej używana w języku polskim). Posiadam wersję z podświetleniem, które niestety trochę piszczy, ale można je wyłączyć (na złość niestety przy każdym włączeniu komputera podświetlenie jest aktywne). Istnieje też wersja bez tego podświetlenia. Większość klawiszy funkcyjnych działa pod Debianem, nie konfigurowałem ich w sumie, bo ich nie używam.
@Jacekalex wie co dobre :D
Ja mam Logitech WaVe :
Wcześniej miałem MS comfort cave 2k :
A jeszcze wcześniej BTC smart :
no a pierwsza to jakis syf był ( przynajmniej bardziej bylo mi szkoda tej herabaty którą na nią wylałem niż samej klawiatury).
Z BTC byłem tak zadowolony że nawet 2 takie miałem, obie zalane, nigdy nie powróciły do stanu trzeźwości :D. Ten cycek który jest u dołu klawiatury to odpowiednik strzałek, bardzo przydatne przy programowaniu, pod kciukami były też klawisze od kopiowania, zamykania aplikacji ( jak siadał jakiś kumpel przed komputerem to zawsze coś wyłączał xd), przełączania aplikacji ( alt + tab) i "wytnij" chyba :]. No naprawde świetna klawiaturka :D, juz raczej nie dostępna ( 3 lata temu nie moglem kupić). cena 7 lat temu 70zl.
Potem przyszedł MS, dobre klawisze nie powiem nie nazekalem cena/jakosc/wygoda chyba lepszej nie widzialem, wersja oem od ok 50zl.
Eok temu dziewczyna kupila mi logitech wave, no i to jest wypasik :D, troche za mała do moich rąk ( no ale kazda była za mała), fajny bajer to miękki spód, no i jest wygodna, ręce nie bola mozna nawet 10h pisac( spód jest z jakiejs poduszki, nie wchłania wodki, potu czy piwa wiec nie smierdzi :D ) cena 150pln.
Jak byś kupował kiedyś słuchawki to odrazu polece sennheiser hd201, tego mozna siedziec godzinami i uszy nie bolą, a sprawdzałem już kilka modeli od jakichs tracerów, przez philips, FATAL!TY do TDK i żadne nie były tak wygodne :D. cena 65zl.
Ostatnio edytowany przez gindek (2010-11-03 00:41:40)